Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vychytaná vajíčková pomazánka podle šéfkuchaře Hliněné bašty. Šmrnc jí dodávají kyselé okurky a pár kapek citronové šťávy
Zdroj: se souhlasem Hynka Vávry

Vajíčková pomazánka patří k nejoblíbenějším vůbec, není divu, že na ni existuje spousta různých receptů. Svou verzi této pomazánky má i Hynek Vávra, šéfkuchař restaurace Hliněná bašta v Průhonicích. Chutná báječně a my jsme od něj pro vás získali recept. 

Vaječná pomazánka nejen velikonoční

Vajíčkovou pomazánku si většinou spojujeme s Velikonocemi, kdy je přímo ideálním pokrmem, do něhož využijeme vykoledovaná vajíčka. Je však i vynikajícím základem různých chlebíčků a obecně je považována za jednu z nejpopulárnějších pomazánek. Čekat s její přípravou až do dalších svátků jara by proto byla škoda. Udělat si ji prostě můžeme kdykoliv během roku. 

Vajíčka, majonéza a něco navíc...

Základem vaječné pomazánky jsou natvrdo vařená vajíčka nakrájená na kostičky, která se pak smíchají s majonézou. Pomazánka má ale spoustu jiných variant vylepšených o další ingredience a dochucovadla, která pomazánku dotahují k dokonalosti. Chuti prospěje cibulka, kyselé okurky, hořčice, nakládaná kapie, kapary, šunka nebo třeba ančovičky. Někdo pak do ní přidává tvaroh, další pomazánkové máslo, kysanou smetanu a jiný nějaký smetanový sýr.

Vajíčková pomazánka podle šéfkuchaře

Právě čerstvý sýr typu lučina či žervé je jednou ze složek vajíčkové pomazánky (tedy kromě dalších dochucovadel), již ve své restauraci Hliněná bašta v Průhonicích u Prahy připravuje šéfkuchař Hynek Vávra. Pomazánku tu servírují jako couvert na čerstvém chlebu před jídlem a je opravdu vyhlášená. Mnozí hosté se na ni těší dokonce téměř stejně jako na hlavní chod.

Pokud pomazánku z Hliněné bašty znáte a rádi byste si přesně takovou připravili i doma nebo to máte do Průhonic daleko a chcete ji prostě jen ochutnat, můžete se do toho pustit třeba hned teď. Hynek Vávra nám totiž poskytl svůj vlastní recept, podle něhož pomazánku zvládnete jako nic. A jak na to? 

Budete potřebovat: 1 šalotku, 200 ml majonézy, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 kyselou okurku, 8 vajec vařených natvrdo, 1 balení žervé nebo lučiny (cca 70-100 g), 1 jarní cibulku, citron, sůl, mletý bílý pepř. 

  1. Do hrnce si dejte vařit vodu, osolte ji a vložte do ní vejce. Ztlumte hořák nebo indukci na nižší stupeň a vařte cca 8 minut.
  2. Uvařená vajíčka zchlaďte v ledové vodě a po chvilce chlazení v koupeli  oloupejte. Pak je nechte zcela dovychladnout. Mezitím si oloupejte a nakrájejte nadrobno šalotku a nastrouhejte na jemném struhadle kyselou okurku. Očistěte jarní cibulku a nasekejte ji najemno.
  3. Uvařená a vychladlá vejce nastrouhejte na hrubém struhadle a v míse smíchejte s nasekanou cibulkou, nastrouhanou okurkou, dijonskou i plnotučnou hořčicí, citronovou šťávou a lučinou nebo žervé. Přidejte pár kapek citronu a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte na čerstvém chlebu. 

Náš tip: Z vajíček můžete připravit třeba i tento salát s řapíkatým celerem podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku