Vynikající cuketové palačinky voní sýrem a česnekem: Příprava je levná a zvládne ji i nezkušený kuchař
24. 7. 2024 Vaření
Palačinky patří mezi pokrm, který má své nezastupitelné místo v kuchyni většiny našich domácností. Milují je děti, s chutí si je však dají i dospělí. Není totiž nijak určené, s čím musíme placatou lahůdku podávat, a tak se můžeme rozhodnout nejen o tom, zda budeme připravovat sladkou nebo slanou verzi, ale také, co do těsta přidáme. Vyzkoušeli jste už třeba nastrouhanou cuketu? Rozhodně to stojí za to.
Kam s nimi
Stejně jako každý rok se lidé, kteří mají na zahrádce vysazenou cuketu postupně začnou ptát, na co ji použít? Poté, co totiž plody, jejichž produkce je opravdu neskutečně velká, rozdají všem svým přátelům a blízkým, zbyde jim na zahradě stále dost cuket na domácí použití. Jedním ze způsobů, jak může být tato zelenina platná v kuchyni, je její přidání například do palačinek.
Mohlo by vás zajímat
Mnoho benefitů
Kromě toho, že cuketové palačinky jsou díky přítomnosti vitaminů a vlákniny, obsažených v použité zelenině, zdravější a lehčí, také báječně chutnají. Jako další plus jde brát i snadná příprava jídla, která se vlastně prodlouží pouze o jeden, zanedbatelný krok.
Stačí totiž nastrouhat cuketu, smíchat ji s vejci, sýrem, mlékem a moukou, přidat oblíbené koření a máte hotovo. Někomu vyhovuje i přimíchání rozmačkaného česneku či najemno nakrájené cibule.
Různé varianty
Cuketové palačinky můžete připravit na mnoho různých způsobů. Pro sladkou variantu můžete do těsta přidat trochu medu nebo javorového sirupu a podávat je s ovocem a jogurtem. Pro slanou variantu je možné přidat sýr nebo šunku a servírovat s čerstvým salátem.
Jak ukázal instagramový profil klarka_balanced_food, příprava je opravdu hračka a zvládnou ji i kuchařští amatéři. Jako lehké letní obědové jídlo si určitě netradiční palačinky zamilujete.
Palačinky s cuketou a sýrem
Na přípravu zhruba šesti skvělých palačinek budete potřebovat: 220 g cukety, 40 g strouhaného sýra (třeba eidam nebo goudu), 2 vejce, 10 g řepkového oleje, 200 ml polotučného mléka, 1 lžičku soli, 110 g hladké mouky a olej na smažení.
Jak na to?
- Do mísy dejte vejce, olej, mléko a sůl a metlou prošlehejte.
- Přidejte mouku a znovu prošlehejte, poté do těsta vmíchejte nastrouhaný sýr a nastrouhanou cuketu, ze které vymačkáte vodu.
- Na pánev dejte lžíci oleje, až se rozpálí, nalejte na něj tenkou vrstvu těsta a vytvořte palačinku.
- Smažte zhruba 2 minuty z každé strany.
Naše rada: Místo hladké mouky můžete použít špaldovou a do těsta přidat rozmačkaný česnek, palačinka získá výraznější chuť.
Náš tip: Vyzkoušejte i skvělé špenátové palačinky podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Vrstvený letní salát je ideální oběd do práce i na výlet. S tuňákem a vajíčky chutná skvěle
Náš život s celiakií aneb O hledání těch nejlepších palačinek pro Áňu. Tyhle pohankové to vyhrály na celé čáře
Jan Punčochář poradil, jak připravit dokonalý smažák: Sýr musí být tučný a olej dobře rozpálený, říká šéfkuchař
Přečtěte si Zobrazit více
Kulajda z cukety trumfne i originál. Jemná houbová polévka s brambory a koprem už nepotřebuje zahustit moukou
Jak na falešné cuketové langoše bez kynutí: Nadýchané těsto zvládne i začátečník, na výsledku si pochutná i profík
Výlety za jídlem: Nedaleko Prahy si na farmě můžete užít skvělé buchtičky s krémem i dort likérovou špičku