Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstujeme rajčata: Pět kroků, kterými podpoříte dozrávání. Nezapomeňte na správné hnojení a zaštipávání
Zdroj: Pixabay, kie-ker

Důležitou fází při pěstování rajčat je také podpora dozrávání rajčat. Jak na to? Máme pro vás 5 kroků, na které se vyplatí nezapomínat, když chcete pořádnou úrodu.

Jak dlouho trvá, než dozraje rajče

Pěstování rajčat je poměrně dlouhý proces. Začíná brzy zjara, končí začátkem podzimu. A kdy se konečně dočkáme zralých plodů? Od výsadby to trvá zhruba 8-10 týdnů. Rajčata jsou zralá, když zčervenají.

To je samozřejmě případ červených rajčat. U žlutých a zelených odrůd se zralost určuje podle toho, když je slupka měkčí, plody jsou plně vybarvené a rajčata se snadno dají odebrat od rostliny. Rajčata sklízíme pravidelně. Musíme je včas odebrat, aby nepřezrála a nezačala praskat. 

Jak podpořit dozrávání rajčat

Často nás trápí otázka, jak vysoká by měla být rostlina rajčete. Zkušení zahradníci obvykle zmiňují maximální počet vijanů (rajčatových hroznů). Obvykle se hovoří o 7-10 vijanech na jednu rostlinu. To by měl být optimální počet, aby rajčata byla výborná a hezká. 

Abychom se mohli těšit z bohaté úrody lahodných rajčat potřebujeme dodržet alespoň následující základní kroky. 

1. Vyštipování zálistků

Jedním z nezbytných kroků pro bohatou úrodu je vyštipování zálistků v případě tyčkových rajčat. U keříčkových to neprovádíme. Při vyštipování dáváme pryč výhony z úžlabí každého listu. Kdybychom to neprovedli, rostlina by se zbytečně vysilovala. Rostliny kontrolujeme zhruba jednou týdně a zálistky včas odstraníme. 

2. Hnojení rajčat

Abychom získali hodně dobrých rajčat, je potřeba rajčata pravidelně hnojit. V případě převážného kvetení hnojíme každých 14 dnů rostliny, nejlépe organickým, hnojivem na rajčata. Tvorbě květů a plodů pomáhá vyšší obsah fosforu.

V případě, že jsou nasazeny převážně plody, je důležité hnojivo bohaté na draslík. Přispívá také k lepší chuti. Hodí se nejen organické hnojivo na rajčata, ale také kompost, případně výtažek z mořských řas, díky kterým rostliny získají potřebné živiny.

3. Dostatečná zálivka rajčat

Rajčata je potřeba dostatečně a správně zalévat. Nesmí jí být ani příliš, ani málo. Rostlinu zaléváme pravidelně ke kořenům, nikdy ne na listy. Nedostatečná, nebo nadměrná zálivka by se projevila na stavu rostliny. 

4. Vhodné odstraňování listů u rajčat

Vděčným tématem je také to, jak je to vlastně s otrháváním listů? Zjistili jsme, že není dobré listy trhat v době do dozrávání rajčat. Rostlina listy zkrátka potřebuje. Jinak špatně plodí.

Ovšem, když už se léto blíží ke svému konci a rajčata potřebují pořádně dozrát, je žádoucí, aby měla dostatek světla. Proto je vhodné odstranit listy v místě, kde stíní plodům. Nesmí totiž být ve vlhku, aby neplesnivěly.

Po 7-10 vijanech je také vhodné zalomit vršek keře. Tvorba dalších plodů by zbytečně rostlinu vyčerpávala a ty by ani nedozrály. 

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

5. Největší škůdci: Plíseň a mšice

Škůdci a nemoci nejrůznějšího druhu vzbuzují obavy každého pěstitele. Mezi nejčastější patří plísně a mšice. Na mšice je výborný třeba výluh z rebarbory, obzvláště, pokud není škůdců příliš mnoho. Jinak je potřeba zvolit chemickou cestu.

Pokud je hodně vlhké počasí, často napadá rajčata plíseň. Když zjistíme její přítomnost, musíme napadené části hned odstranit a rostliny postříkat, třeba odvarem z česneku.

Zdroje informací: 

https://izahradkar.cz/zahrada/zelenina-byliny/plodova-zelenina/dlouho-dozravaji-rajcata-cervenaji-az-pote-dorostou/ Jak dlouho dozrávají rajčata?
dumazahrada.cz: Děláte všechny tyhle kroky pro bohatou úrodu rajčat?
zahradnictvi-flos.cz: 4 Tipy, jak mít opravdu velkou úrodu rajčat
pardubice.rozhlas.cz: Kdy sklízet rajčata a kdy otrhat listy

Náš tip: S přibývající úrodou rajčat si ji můžete přichystat i do zásoby. Připravte si třeba sterilovaná rajčata na všechno podle tohoto video receptu:

 

Recepty k tomuto článku