Švestkový koláč s drobenkou: Rychlý hrníčkový moučník božsky chutná a na stole je do půl hodiny
29. 7. 2024 Vaření
Švestkový koláč s drobenkou patří mezi nejoblíbenější dezerty s tímto ovocem. Máme pro vás bleskový hrníčkový koláč, který se báječně hodí pro chvíle, když vás přepadne mlsná a potřebujete koláč hned na stole.
Švestky v kuchyni
Od července do září si můžeme vychutnávat švestky. Švestky mají lákavou modrofialovou barvu a milujeme je díky jejich lahodné sladkokyselé chuti. Jejich typický bílý povlak se nesmí odstranit, protože je důvodem, proč švestka pomaleji vysychá.
V kuchyni má toto ovoce bohaté využití, a to nejen mezi sladkými jídly, ale švestky přidáváme i do slaných jídel, hodí se k masu.
Nejčastěji ze švestek chystáme kompoty a švestková povidla. Nesmějí chybět ani v čerstvé, případně mražené podobě různých dezertech. V lednici můžeme mít misku švestek zhruba týden. Pokud je chceme mrazit, je třeba ovoce rozpůlit a odpeckovat.
Mohlo by vás zajímat
Švestkový koláč s drobenkou
Švestkový koláč je kouzelnou připomínkou léta a třeba i prázdnin u babičky. Můžeme si ho přichystat v řadě variant, nejoblíbenější nejspíš bude ta s drobenkou, protože báječně kombinuje nakyslou chuť ovoce a voňavou sladkou posypku. S tou si také můžeme pohrát a provonět ji třeba skořicí, vanilkou, nebo část mouky zaměnit za vločky, případně opražené oříšky. Kromě toho jsou tyto švestkové koláče s drobenkou neuvěřitelně snadné na přípravu.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Příprava švestkového koláče s drobenkou
Na menší plech budete potřebovat: 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krystal, 1/2 hrnku sladkého mléka (nebo kyselého mléka), 1/4 hrnku oleje, 1/2 prášku do pečiva, 1 vejce a švestky (na pokladení těsta). Na drobenku: 100 g másla, 200 g hrubé mouky a 100 g krystalového cukru.
Jak na to? Na plech rozložte pečicí papír. Hrubou a polohrubou mouku prosejte spolu s práškem do pečiva do mísy. Přidejte cukr, mléko, olej, vejce a vypracujte těsto (je řidší a tekoucí).
Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto vylijte na plech. Švestky vypeckujte a vyskládejte je na těsto. V misce připravte ze změklého másla, cukru a hrubé mouky drobenku. Mnutím prsty vytvořte drobenku, kterou posypte těsto. Plech dejte do trouby a pečte 15 minut. Hotový moučník můžete nakonec ještě posypat moučkovým cukrem.
Zajímavá je varianta švestkového koláče s drobenkou a pudinkem je na přípravu o trochu delší, ale chutná výborně.
Náš tip: Vyzkoušet můžete i následující rychlý švestkový koláč. Upečte si ho podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Pečená švestková povidla bez zavařování: Zkaramelizovaný cukr se postará o božskou chuť, octová lázeň ochrání před zkažením