Borůvkové koláče od finalistky Peče celá země Terezy: Voní máslem, ovocem i rumem, nadchnou skvělou drobenkou
26. 7. 2024 Vaření
Koláče hrají v české kuchyni nezastupitelnou roli. Pokud na ně navíc přidáte čerstvé ovoce, získávají další plusové body. Finalistka soutěže Peče celá země Tereza Olbrichtová ráda připravuje tento moučník s borůvkami, a tak jsme ji požádali o recept.
Koláč s tradicí
Dříve byly borůvkové koláče oblíbené především na venkově, kde měli lidé blíže do lesa, tím pádem i ke sběru sladkých kuliček. Dnes si ovšem můžeme borůvky koupit v lecjakém obchodě s potravinami, a tak není důvod si skvělou sladkost nepřipravit kdekoliv.
Tereza má ráda koláče odmala, proto recept na jeden z nich nemůže na jejím instagramovém profilu chybět. „Koláče patří mezi moje nejoblíbenější dobroty, miluju je hlavně v létě, ať už ty pouťové, nebo právě s tvarohem a sezonním ovocem,“ říká finalistka Peče celá země pro Toprecepty.cz.
Pokud by někdo neměl rád borůvky, není problém ovoce zaměnit. „Skvělý je rybíz, maliny i meruňky. Super jsou i koláče broskvové, švestkové a na podzim jablečné. Není moc českého ovoce, co by se s koláči nemělo rádo,“ říká pro Toprecepty.cz Tereza.
Mohlo by vás zajímat
Teplé vs. chladné
Servírování koláčů je už na každém. Někdo ještě navrch přidá malou dekoraci, rozdíly jsou i v tom, zda podávat moučník ihned po upečení, nebo ho nechat vychladnout. „Já miluji teplé! Když voní po másle, rumu, tvarohu a ovoci. Popravdě, moc je nemůžu péct pro návštěvy, protože jich většinou servíruju hrozně málo. U mě prostě koláče nikdy nejsou v bezpečí,“ směje se Tereza a nabízí svůj recept.
Borůvkové koláče
Na výborné koláče (18 kusů), kterým nikdo neodolá budete potřebovat: Na kynuté těsto: 375 g hladké mouky, 90 g mléka, 60 g cukru krupice, 150 g vajec (3 ks), 22 g droždí (10 g pokud necháte kynout přes noc v lednici), 6 g soli, 150 g másla, 15 g rumu. Na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu tučného v alobalu, 35 g žloutků (2 ks), 100 g moučkového cukru, 20 g rumu, kůru z jednoho citronu. Na drobenku: 75 g másla, 75 g třtinového cukru, 120 g polohrubé mouky, 1 g skořice a špetku soli. Na dokončení: 1 vejce, 200 g borůvek, 50 g másla, 10 g rumu a moučkový cukr.
Jak na to?
- Začněte přípravou kynutého těsta. Do mísy dejte mléko, vejce, mouku, cukr a droždí a míchejte zhruba 3 minuty. Poté přisypte sůl a postupně přidávejte na kostky nakrájené změklé máslo.
- Hněťte dalších asi 10 minut, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny mísy. Těsto nechte vykynout do dvojnásobného objemu (přes noc v lednici nebo zhruba hodinu v pokojové teplotě). Mísu přikryjte vlhkou osuškou nebo potravinářskou fólií.
- Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Do mísy dejte všechny suroviny, potřebné na náplň a vymíchejte je dohladka.
- Následně si vyrobte drobenku. Máslo promněte rukou se všemi ostatními ingrediencemi, dokud vám nevznikne drobenka.
- Z vykynutého těsta vyválejte kuličky o hmotnosti 40–45 g, které nechejte podruhé vykynout.
- Poté do nich skleničkou (kterou jste nejprve ponořili do mouky) vytlačte důlek, okraje pomažte rozšlehaným vejcem a plňte tvarohem, borůvkami a posypte drobenkou.
- Pečte v troubě, předehřáté na 180 °C na horkovzduch asi 20 minut. Poté ještě teplé potřete rozpuštěným máslem s rumem. Můžete posypat moučkovým cukrem.
Rady od Terezy:
- Těsto můžete připravit večer před pečením a nechat přes noc kynout v lednici nebo klasicky v den pečení. Rozdíl je v množství droždí (místo 22 g dáte pro verzi do lednice jen 10 g), a tedy i trvanlivosti – přes noc kynuté vám vydrží déle vláčné.
- Kůru z citronu rozhodně nevynechávejte, dělá divy.
Na cestu Terezy soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Vyzkoušejte také kefírový koláč s ovocem podle našeho video receptu:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Vychytaný borůvkový koláč bez lepku. Nepoznáte rozdíl od toho klasického
Po zmrzlině s alkoholem nenadýcháte, říká zmrzlinář Honza Hochsteiger, na jehož Piňa Coladu se v Praze stojí fronty
Josef Maršálek upekl německý jablečný koláč Apfelkuchen: Vláčnost vykouzlíte přidáním zakysané smetany, radí cukrář
Přečtěte si Zobrazit více
Výlety za jídlem: Nedaleko Prahy si na farmě můžete užít skvělé buchtičky s krémem i dort likérovou špičku
Jak na dokonalý borůvkový koláč na plech: Provoněný máslem a rumem a doplněný drobenkou chutná božsky
Borůvkové koláče od finalistky Peče celá země Terezy: Voní máslem, ovocem i rumem, nadchnou skvělou drobenkou