Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výpečky na smažené cibuli, hrubozrnné hořčici a medu: Skvělá pikantně nasládlá chuťová kombinace má ten správný říz
Zdroj: Toprecepty, mika59

Oblíbené výpečky si tentokrát můžete připravit na smažené cibuli, hrubozrnné hořčici a medu. Pikantní nasládlá chuť jídlu je zajímavou a výbornou variantou. Jídlo ideálně doplní bramborová kaše.

Co jsou výpečky

Vepřové výpečky patří mezi klasiku české kuchyně. Jde o levnější kousky masa, většinou bůčku, pečené v kořeněném výpeku. Podávají se k nim knedlíky a zelí nebo špenát.

Výpečky bývají ochucené pepřem a kmínem, někdy přidáváme hořčici, zázvor, ale i libovolnou směs na vepřové maso. Součástí bývá také pořádná dávka cibule a česnek.

Jak zachránit připálené maso

Když maso pečeme na plný výkon, snadno se může stát, že ho připálíme. Připálení můžeme zamezit tím, že si dáme časovač, a když víme, že naše trouba peče více, tak raději nastavíme nižší teplotu a průběžně maso hlídáme. 

Když se maso spálí dočerna, musí do koše, ať se nám to líbí nebo ne. Pokud se ale maso začne chytat ke dnu nebo tmavnout a není cítit připálenina, můžeme udělat následující: 

  • Samotné přichycené maso odkrojíme, pokud je potřeba. Ochutnáme ho, nemělo by být nepříjemné na chuť.
  • Cibulový základ připravíme znovu a zvlášť. 
  • Maso, které je v pořádku, dáme do nového pekáčku a podlijeme ho.
  • Mírnou pachuť mohou napravit kolečka mrkve, kousek chleba nebo brambory tak, jak to dělaly babičky. Pak tyto ingredience vyhodíme.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit výpečky na smažené cibuli, hrubozrnné hořčici a medu

Pro pět strávníků budete potřebovat: 800 g bůčku, 1 cibuli, 2 hrsti sušené cibule, 4 stroužky česneku na plátky, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžíci dijonské hořčice, 2 lžíce oleje, 1 lžíci medu, 1 lžičku uzené papriky, vývar, kmín, mletý pepř a sůl.

Jak na to? Maso nakrájejte na větší kousky a oloupanou cibuli na klínky. Smíchejte hořčice, olej, med a papriku. Do pekáčku dejte obě cibule, česnek a osolené maso. 

Přidejte ochucenou hořčici, kmín a vše pořádně promíchejte. Zalijte vývarem asi do poloviny masa a dejte do trouby vyhřáté na maximum na 10 minut. Potom maso promíchejte, přiklopte a snižte teplotu na 180 °C. Pečte 55-60 minut. Průběžně maso občas promíchejte a podle potřeby podlévejte.

Po hodině pečení zjistěte, jestli je maso měkké, a případně dopečte doměkka. Před koncem pečení pekáč odkryjte a dopečte na barvu. K výpečkům si můžete připravit kaši a salát, ale také třeba zelí nebo špenát s knedlíky.

Náš tip: Přichystejte si výpečky podle následujícího videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku