Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Alpský knedlík aneb Germknödl: Kynutý knedlík velikosti XXL je plněný povidly a neodolatelně voní rumem a vanilkou
Zdroj: Toprecepty, terezicka1

Alpský knedlík neboli Germknödel je rakouská specialita. Kynutý knedlík plněný povidly, zalitý vanilkovou omáčkou a sypaný mákem bývá oblíbený hlavně v restauracích na sjezdovkách. Proč si ho ale nedat i v létě jako chutný oběd nebo odpolední dezert?

Co je alpský knedlík neboli Germknödl

U nás se mu často říká alpský knedlík, bavorský knedlík, ve skutečnosti je to Germknödl. Jídlo pochází z Rakouska a připravuje se i v Bavorsku. Bývá oblíbeným pokrmem v restauracích v Alpách, takže ho možná znáte i z lyžování. 

Tak trochu se podobá našim kynutým knedlíkům, lidově zvaným blbouny, jen je podstatně větší. Velký ovocný knedlík bývá plněný povidly, po uvaření a před podáváním je přelitý máslem, zalitý vanilkovou omáčkou a posypaný mákem s cukrem.

Podává se na hlubokém talíři. Podobně jako naše kynuté knedlíky připravujeme alpský knedlík nejlépe v hrnci nad párou. Sice ho můžeme vařit i v lehce osolené vodě, ale právě příprava na pařáčku mu dodá typickou nadýchanost.

Jak na vanilkovou omáčku

Alpský knedlík je přelit vanilkovou omáčkou, jejímž základem bývá vanilkový pudink. Omáčku můžeme vylepšit o žloutky, případně o vanilku. Výborně chutná provoněná rumem.  

Rakouská

Rakousko je dnes poměrně malou zemičkou, v minulosti ovšem tvořilo obrovskou mnohonárodnostní monarchii. Rakouská kuchyně je tedy výrazně ovlivněna těmi, kdo do této říše patřili, tedy i kuchyní…

Jak připravit alpský knedlík

Na šest knedlíků budete potřebovat: 3 hrnky polohrubé mouky, 21 g čerstvého droždí (1/2 kostky), 3 lžíce cukru, 1 hrnek mléka (podle potřeby), 1 vejce, povidla trochu másla, cukr moučku a mák. Na vanilkový krém: 400 ml mléka, 1 pudinkový vanilkový prášek, 5 žloutků, cukr (podle chuti) a rum.

Jak na to? Nejprve připravte kvásek. Droždí smíchejte v misce s trochou vlažného mléka, špetkou cukru a lžičkou mouky. Rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

Po vykynutí dejte kvásek do připravené mísy, kde je lehce osolená mouka a zbytek cukru. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte mléko a umíchejte těsto, které opět nechte kynout alespoň hodinu.

Poté udělejte z těsta placky a plňte je lžící povidel. Vytvořte větší koule a nechte je opět kynout. Připravte kastrol s napařovacím sítkem a trochou vody a vložte po jednom knedlíku. Napařujte 12 minut.

Mezitím připravte vanilkový krém. V mléce rozmíchejte pudinkový prášek, cukr a dejte vařit. Po zhoustnutí přidejte žloutky, rozmíchejte je a vypněte. Nakonec přidejte rum dle chuti. Na talíř nejprve dejte krém, na to alpský knedlík, posypte ho mákem, cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Náš tip: Připravte si vynikající alpský knedlík podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku