Alpský knedlík aneb Germknödl: Kynutý knedlík velikosti XXL je plněný povidly a neodolatelně voní rumem a vanilkou
30. 7. 2024 Vaření
Alpský knedlík neboli Germknödel je rakouská specialita. Kynutý knedlík plněný povidly, zalitý vanilkovou omáčkou a sypaný mákem bývá oblíbený hlavně v restauracích na sjezdovkách. Proč si ho ale nedat i v létě jako chutný oběd nebo odpolední dezert?
Co je alpský knedlík neboli Germknödl
U nás se mu často říká alpský knedlík, bavorský knedlík, ve skutečnosti je to Germknödl. Jídlo pochází z Rakouska a připravuje se i v Bavorsku. Bývá oblíbeným pokrmem v restauracích v Alpách, takže ho možná znáte i z lyžování.
Tak trochu se podobá našim kynutým knedlíkům, lidově zvaným blbouny, jen je podstatně větší. Velký ovocný knedlík bývá plněný povidly, po uvaření a před podáváním je přelitý máslem, zalitý vanilkovou omáčkou a posypaný mákem s cukrem.
Podává se na hlubokém talíři. Podobně jako naše kynuté knedlíky připravujeme alpský knedlík nejlépe v hrnci nad párou. Sice ho můžeme vařit i v lehce osolené vodě, ale právě příprava na pařáčku mu dodá typickou nadýchanost.
Mohlo by vás zajímat
Jak na vanilkovou omáčku
Alpský knedlík je přelit vanilkovou omáčkou, jejímž základem bývá vanilkový pudink. Omáčku můžeme vylepšit o žloutky, případně o vanilku. Výborně chutná provoněná rumem.
Rakousko je dnes poměrně malou zemičkou, v minulosti ovšem tvořilo obrovskou mnohonárodnostní monarchii. Rakouská kuchyně je tedy výrazně ovlivněna těmi, kdo do této říše patřili, tedy i kuchyní…
Jak připravit alpský knedlík
Na šest knedlíků budete potřebovat: 3 hrnky polohrubé mouky, 21 g čerstvého droždí (1/2 kostky), 3 lžíce cukru, 1 hrnek mléka (podle potřeby), 1 vejce, povidla trochu másla, cukr moučku a mák. Na vanilkový krém: 400 ml mléka, 1 pudinkový vanilkový prášek, 5 žloutků, cukr (podle chuti) a rum.
Jak na to? Nejprve připravte kvásek. Droždí smíchejte v misce s trochou vlažného mléka, špetkou cukru a lžičkou mouky. Rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
Po vykynutí dejte kvásek do připravené mísy, kde je lehce osolená mouka a zbytek cukru. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte mléko a umíchejte těsto, které opět nechte kynout alespoň hodinu.
Poté udělejte z těsta placky a plňte je lžící povidel. Vytvořte větší koule a nechte je opět kynout. Připravte kastrol s napařovacím sítkem a trochou vody a vložte po jednom knedlíku. Napařujte 12 minut.
Mezitím připravte vanilkový krém. V mléce rozmíchejte pudinkový prášek, cukr a dejte vařit. Po zhoustnutí přidejte žloutky, rozmíchejte je a vypněte. Nakonec přidejte rum dle chuti. Na talíř nejprve dejte krém, na to alpský knedlík, posypte ho mákem, cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Náš tip: Připravte si vynikající alpský knedlík podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Jak zavařit americké okurky? Oblíbený recept na pikantní salát z přerostlých okurek