Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Po roce opět nastal čas, kdy se dominantní zeleninou na českých zahrádkách stává cuketa. Mnozí proto už pečlivě hledají recepty, které se budou hodit, až nastane čas. Pro čtenáře webu Toprecepty.cz proto finalistka Peče celá země Tereza Olbrichtová připravila skvělý cuketový dort.

Čeho je moc

Cukety jsou typem zeleniny, které míváme na záhonech víc, než sami dokážeme zpracovat. Většinou to bývá proto, že už nás po čase nenapadá, kam by se jinak populární potravina dala použít. Přitom možností je opravdu mnoho.

Ať už se jedná o cuketové karbanátky, langoše, lasagne, špagety nebo placky, popřípadě rizoto, hummus nebo džem, vyráběné z této zeleniny, za chvíli nám mohou nápady dojít.

Skvělá pro pečení

Přitom cukety se dají skvěle využít i při pečení. Například cuketový perník patří k velmi oblíbeným moučníkům, stejně jako slané koláče z této zeleniny. Tereza Olbrichtová ovšem dokáže připravit z cukety dokonce i perfektní dort. Sama má totiž stejnou zkušenost, jako mnoho našinců.

„Připomnělo mi takový vtip: Jaký je letní pozdrav Čechů? „Nechceš cuketu?“,“ říká s úsměvem finalistka soutěže Peče celá země. Sama ji dostávám od mamky ze zahrádky a je super tuhle výbornou, levnou a dietní zeleninu zužitkovat různými způsoby,“ dodává.

Náhrada za cuketu

Recept ovšem nestojí a nepadá na cuketě, protože dort se dá připravit i s jiným druhem zeleniny. „Třeba okurkou však cuketu rozhodně nenahrazujte, má v sobě příliš vody,“ varuje Tereza. „Určitě by však šla nahradit třeba dýní, která je ještě o něco sladší, takže je možné v receptu ubrat cukr,“ radí.

Kromě dortu bez lepku, na který Tereza nabídla svůj recept má ráda i další sladkosti z cukety. „Třeba perník je skvělý, existují ale třeba i cuketové brownies. Ty mě letos asi ještě čekají,“ říká pro Toprecepty.cz Olbrichtová.

Na přípravu zdravého zeleninové dortu budete potřebovat: Na těsto: 150 g vajec (3 ks), 150 g třtinového cukru, 40 g másla, 150 g mandlové mouky, 5 g prášku do pečiva, 2 g jedlé sody, 3 g skořice, 2 g soli, 150 g najemno nastrouhané cukety a 50 g nasekaných ořechů (ideálně vlašské nebo pekanové).
Na smetanový krém: 40 g mléka, 250 g polotučného tvarohu, 250 g řeckého jogurtu, 8 g plátkové želatiny a 60 g medu a mletou skořici. 

  1. V míse vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem, mezitím si rozpusťte máslo, které nechte zchladnout. Následně ho přidejte do vaječné pěny.
  2. Smíchejte všechny suché ingredience a opatrně je vmíchejte do směsi. Nakonec přidejte nastrouhanou cuketu a nasekané ořechy.
  3. Dortovou formu o průměru 22-24 cm vystelte pečícím papírem a nalijte do ní těsto. Pečte v troubě, předehřáté na 175°C zhruba 40-45 minut. Po upečení nechte těsto vychladnout.
  4. Než těsto vychladne, připravte smetanový krém. Nejprve dejte želatinu nabobtnat do studené vody. Mléko ohřejte a přidejte do něj vymačkanou želatinu, míchejte do jejího rozpuštění.
  5. V misce smíchejte jogurt, tvaroh a med, nakonec přilijte i mléko s želatinou. Vzniklou směs nalijte na korpus ve formě a dort nechte zatuhnout v lednici.
  6. Před podáváním posypte dort mletou skořicí.

Jak probíhala Terezina cesta soutěží Peče celá země zjistíte v naší fotogalerii

Fotogalerie - Tereza - Peče celá země

Ukázat 17 fotografií

Náš tip: Zkuste si připravit i cuketovou hrnkovou bábovku podle našeho video receptu:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku