Výročí sňatku století: Na svatebním menu Diany a Charlese nechybělo 27 dortů, ten nejhlavnější se pak pekl pro jistotu dvakrát
29. 7. 2024 Historie a zajímavosti
Celý svět se zastavil, aby mohl 29. července 1981 sledovat „svatbu století“, tedy sňatek následníka britského trůnu prince Charlese s veřejností milovanou Lady Dianou Spencerovou. Kromě všech okázalostí, které tak důležitou a opulentní akci provázely, stalo se předmětem zájmu lidí po celém světě i svatební menu, kterým mladý pár mnohé překvapil.
Svatba století
Obřad, který se konal v impozantní katedrále svatého Pavla, přilákal pozornost miliónů lidí po celém světě a zanechal nezapomenutelnou stopu v historii královských sňatků. Tehdy se navíc zdálo, že jeho spokojené trvání nemůže nic zhatit.
Jedním z nejvýznamnějších bodů svatebního dne bylo samozřejmě svatební menu, které odráželo nejen tradiční britskou kuchyni, ale také moderní přístup. Podle spisovatelky a historičky Angely Cluttonové, která promluvila pro zpravodajský web Huffington Post, odráželo menu skutečnost, že šlo o mladý pár. Vždyť Dianě bylo v době svatby pouhých 20 let, Charlesovi pak 32.
Mohlo by vás zajímat
Kombinace tradice a moderního přístupu
„Je zajímavé, jak toto menu zachovávalo tradici královských svatebních menu ve francouzštině,“ připomíná Cluttonová. Výběr pokrmů podle ní odpovídal královským tradicím, ale na druhou stranu se jednalo o výrazně jednodušší menu s menším počtem chodů, než bylo zvykem u předešlých generací. „To rozhodně svědčí o tom, že se k sestavování menu Diana s Charlesem stavěli moderněji,“ dodává odbornice.
Jaké bylo menu
Čtyřchodová hostina se odehrála v Buckinghamském paláci, kam se manželé, společně se 120 hosty odebrali po obřadu. Na pečlivě připravovaném menu nechyběla drůbež, zelenina, ani v Británii tak oblíbené jahody.
Konkrétně se podávaly tyto chody - Rybí knedlíčky z grilu, podávané v humrové omáčce, kuře Princezny z Walesu (kuřecí prsa plněná jehněčí pěnou) s máslovými fazolemi, kukuřičným krémem a novými bramborami. Následovaly jahody se šlehačkou neboli cornwallským krémem (v Británii typický výraz pro šlehanou smetanu).
Dorty, kam se podíváš
Vše korunovalo 27 svatebních dortů, ten oficiální však vyrábělo britské námořnictvo. David Avery, hlavní pekař Královské námořní kuchařské školy v Chathamu v Kentu, vyráběl dort 14 týdnů, raději ale zvolil dvojí totožné provedení.
Chtěl tak předejít tomu, že pokud by se ten originální jakkoliv poškodil, bylo by svatební veselí ohroženo. Na výzdobu metr vysokého vrstveného ovocného dortu, který vážil 225 liber (zhruba 102 kilogramů), byl použit erb prince z Walesu a znak rodiny Spencerů.
Svatbu Charlese a Diany si můžete připomenout také v naší galerii:
Fotogalerie - Výročí sňatku století: Na svatebním menu Diany a Charlese nechybělo 27 dortů, ten nejhlavnější se pak pekl pro jistotu dvakrát
Zdroje informací:
huffingtonpost.co.uk - You Are What You Eat: What Royal Wedding Menus Tell Us About The Monarchy
delish.com - All The Meals British Royals Have Served At Their Weddings
Náš tip: U nás bychom na svatbě hledali především typické koláčky, připravit si je můžete podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jaroslav Sapík vařil pro princeznu Dianu: Topinku s vejci jsem jí musel dělat čtyři dny za sebou, vzpomíná slavný šéfkuchař
Jak správně hnojit jahody a kdy jim zastřihávat šlahouny: S těmito radami je velká úroda zaručena
Borůvkové koláče od finalistky Peče celá země Terezy: Voní máslem, ovocem i rumem, nadchnou skvělou drobenkou
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Vrstvený letní salát je ideální oběd do práce i na výlet. S tuňákem a vajíčky chutná skvěle
Výročí sňatku století: Na svatebním menu Diany a Charlese nechybělo 27 dortů, ten nejhlavnější se pak pekl pro jistotu dvakrát
Výlety za jídlem: Nedaleko Prahy si na farmě můžete užít skvělé buchtičky s krémem i dort likérovou špičku