Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovoce v rumu: Švestky v alkoholu skvěle ochutí různé dezerty, na přípravu stačí jen tři ingredience a správná doba uskladnění
Zdroj: Toprecepty, yanull

O tom, že se višně nakládají do rumu, nejspíš víte. A napadlo vás, že je možné nakládat do tohoto alkoholu i jiné ovoce? Švestky v rumu jsou příjemnou změnou. Pak jimi můžete třeba provonět moučníky.

Ovoce v rumu

Z letní úrody ovoce většinou připravujeme různé koláče a jiné dezerty, ale také kompoty. Naložení ovoce do rumu je další možností, jak zajímavě využít letní úrodu. Nejčastěji do rumu nakládáme višně, ale není to jediný druh ovoce, který můžeme využít tímto způsobem.

Hodí se prakticky jakékoliv ovoce. Od jahod přes třešně, mirabelky, meruňky, broskve až po oloupané hrušky. Můžete ale vyzkoušet i ananas, oloupaný pomeranč a mandarinky. Vynikající jsou také švestky v rumu.  

Na naloženém ovoci si můžeme pochutnávat jen tak v misce, nebo ho využít při přípravě různých dezertů, pečených i nepečených. Ladem nezůstane ani tekutina, kterou můžeme popíjet jako vynikající ovocný likér.

Důležitý je správný postup nakládání do alkoholu

Abychom se mohli zhruba za dva měsíce radovat z lahodného výsledku, je třeba respektovat několik jednoduchých základních pravidel.

  1. Ovoce používáme jen kvalitní a zdravé.
  2. Ovoce je třeba omýt.
  3. Používáme jen čisté nádobí, včetně sterilizovaných sklenic a víček.
  4. Švestky vypeckujeme.
  5. Ovoce prokládáme cukrem.
  6. Nakonec ho zalijeme alkoholem. 
  7. Dobře uzavřenou sklenici skladujeme v chladu a temnu alespoň dva měsíce.

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Švestky v rumu

Na švestky v rumu potřebujete: švestky, cukr a rum. Poměr může být zhruba: na 500 g ovoce 250 g cukru a 300 ml rumu.

Jak na to? Švestky omyjte, rozkrojte a vypeckujte. Připravte si důkladně čisté sklenice a víčka. Sklenice naplňte ovocem, postupně prosypávejte cukrem a na závěr zalijte rumem. Uložte do chladu a nechte tak alespoň dva měsíce.

Pokud byste nejraději směs ovoce, můžete si přichystat rumový ovocný hrnec

Náš tip: Švestky můžeme připravit v rumu, ale také z nich přichystat výborná voňavá povidla. Upečte si je podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku