Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podle Ladislava Špačka se na dovolených u moře dopouštíme mnoha omylů.
Zdroj: Toprecepty, freepik/lifeforstock, koláž Toprecepty

Sezóna dovolených vrcholí a přímořské resorty jsou nabity k prasknutí. Češi, kteří se zase po roce vydávají za sluncem do Tuniska, Turecka, Egypta i luxusnějších destinací si ovšem z naší domoviny přivážejí i mnoho nešvarů. Na nich však lze podle slov odborníka na etiketu Ladislava Špačka pro Toprecepty.cz lehce zapracovat.

Nedělejme ostudu 

Ladislav Špaček si uvědomuje, že pro mnohé účastníky zájezdu je to atraktivní příležitost pohybovat se v luxusních prostorách hotelů a restaurací. „Ti pozornější a ohleduplnější zbystří a řeknou si: Tohle nezažíváme doma denně, proto bychom si měli dávat pozor, abychom neudělali sobě nebo své zemi ostudu,“ říká pro Toprecepty.cz odborník na etiketu.

Plavky nejsou společenský oděv

Podobně jako při společenských událostech vše začíná oblečením. „Obecně platí, že každé prostředí vyžaduje jiný oděv, jinak se přece oblékáme na ples, jinak do hospody s kamarády, jinak do Národního, jinak na grilování na chatě,“ vysvětluje bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla. 

„Blízkost moře je příjemná, většinu dne můžeme trávit v plavkách – ale pozor, jen v souvislosti s vodou, pláží nebo bazénem. Pokud si dáme drink v plážovém baru s nohama ve vodě nebo v baru u bazénu, budiž, plavky budou postačovat,“ dodává.

Restaurace není pláž

Mnoho turistů ovšem nechce celý svůj pobyt trávit pouze u hotelového bazénu nebo uvnitř svého resortu. Často proto vyrážejí třeba do center přilehlých měst. „Vydáme-li se do restaurace mimo pláž nebo do hotelu, opouštíme plážové prostředí a vstupujeme do společenského prostředí, proto musíme náležitě změnit úbor, připomíná Špaček. „Pro dámy stačí pareo, tunika, pánové si vezmou kraťasy a tričko. Stejně tak musíme přemýšlet nad oblečením do hotelové restaurace,“ dodává.

Ve všech přímořských resortech podle něj platí, že ráno můžeme jít na snídani v tričku a kraťasech nebo sukni, ale určitě ne v plážovém úboru. „Chvilka, kterou nás bude stát návrat do pokoje, abychom se převlékli do plavek, stojí za dobrý pocit, že vyjdeme vstříc hostitelům a nebudeme obtěžovat ostatní hosty pohledem na naše obnažená těla,“ vysvětluje expert na dobré vychování.

Hostitel nás navede

„Na večeři si dáme záležet: pánové budou mít dlouhé kalhoty a košili, ženy nejlépe šaty,“ říká Špaček pro Toprecepty.cz s tím, že většinou najdeme obrázek s předepsaným úborem před vstupem do restaurace, anebo je pokyn na dress code uveden přímo v prospektech cestovní kanceláře.

Obvykle nás personál slušně žádá, abychom se oblékli tak, jak je večer do dobré restaurace obvyklé; není důvod laskavé prosbě nevyhovět. I my si luxusní prostředí hotelové restaurace více užijeme, když budeme lépe oblečeni,“ myslí si odborník na etiketu. 

Proto, pokud je někde uvedeno, že na večeři máte mít dlouhé kalhoty, pak určitě nepátrejte na Facebooku, zda to lze nějak obejít. Zkrátka, dodržujme to, co se sluší a patří, ať si neděláme ostudu a sami se cítíme dobře.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu rychlý letní oběd s masem, zeleninou a bramborami:

Recepty k tomuto článku