Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

S hořkostí okurek se lze snadno vypořádat, říká zahradnice Andrea Holá.
Zdroj: Se souhlasem Andrey Holé a Freepik, jcomp, koláž Toprecepty

Hořká okurka může být důvodem, proč se při chystání letního salátu pořádně naštvete. Když totiž tuto zeleninu neochutnáte, než ji začnete kombinovat s dalšími druhy, existuje velká pravděpodobnost, že celý váš výtvor půjde do koše. Pachuť okurky totiž přebije vše ostatní. Jak předejít hořknutí okurek poradila čtenářům webu Toprecepty.cz zahradnice Andrea Holá.

Nemilé překvapení

Znáte ten pocit, když si ze zahrady nebo skleníku pyšně nesete krásně narostlou salátovou okurku a už plánujete, jak s ní naložíte, abyste za okamžik zjistili, že je hořká?

Stalo se to určitě každému, a to i v případě, že okurku koupil v obchodě. Důvody, proč tomu tak je, i jak se nechtěné vlastnosti populární zeleniny zbavit, popsala pro Toprecepty.cz Andrea Holá, z instagramového účtu zahradamilhostov.

Co způsobuje nahořklost

Jak Andrea upozorňuje, všechny staré odrůdy okurek byly hořké, to se však změnilo. „Dnes je většina okurek jak nakládaček, tak i salátovek nehořká, oproti tomu stonek a listy hořké jsou. Vytváří se v nich totiž látky, které způsobují hořkost, tzv. cucurbitaciny,“ vysvětluje zkušená zahradnice.

Podle odborníků se cucurbitacin produkuje jako obranný mechanismus rostliny, aby se chránila před škůdci a predátory. Takže vlastně, když okusíte hořkou okurku, můžete si nadneseně představit, že jste se právě pustili „do boje s přírodou“, která se brání napadení. 

Jak předejít nepříjemnostem

Ačkoliv by se mohlo zdát, že prevence hořkosti bude složitou věcí, nemusí tomu tak být. Jak říká Andrea, když vytvoříme pro okurky dobré podmínky, hořkost se u nich neobjeví. Při stresu rostliny totiž dochází k hořknutí, někdy je zasáhne jen konec, který je blíže ke stopce, ale někdy je hořká celá okurka.

Kdy ovšem dokážeme rostlinu vystresovat natolik, že se nám „pomstí“? „Ve stresu jsou okurky při nevyrovnané zálivce, když zemina přeschne a následuje přelití, nebo při vysokých teplotních rozdílech (v noci chlad a ve dne horko),“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Andrea s tím, že se tento problém vyskytuje častěji ve sklenících. „Určitě ale nedoporučuji na noc skleník zavírat, větrání je důležité nejen přes den, abychom předcházeli houbovým chorobám,“ dodává.

Hořkosti předejte i tím, že okurky sklidíte včas. Přerostlé a přezrálé okurky mohou být hořké, sklízejte tedy mladé plody. 

Řešení problému

Pokud chcete mít jistotu, že nebudete sklízet chuťové nedobré okurky, má Andrea jednu radu. „Kupte si osivo geneticky nehořkých okurek. Ty neumí vytvářet hořké látky. Veškeré informace najdete na sáčku se semeny,“ říká zahradnice.

Když ale přeci jen sklidíte okurku, která je hořká, nevyhazujte ji. „Když se zavaří ve sladkokyselém nálevu, hořkost se vytratí,“ radí Andrea. To platí pro okurky nakládačky.

U salátovek bývá nejvíce hořkosti ve slupce v konečcích, proto okurku oloupejte a konec odkrojte a vyhoďte. Podle starých babičkovských rad se dá okurka také oloupat a naložit na 10-12 hodin do slané vody, tím by se hořkost měla zmírnit. 

Náš tip: Kdo by neměl rád okurkový salát, vyzkoušejte ten podle našeho video receptu:

Recepty k tomuto článku