Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šulánky z bramborového těsta jsou úžasně sladké a voní máslem i mákem. Při přípravě těsta je třeba dodržovat správný postup
Zdroj: Toprecepty, alus.s

Bramborové knedlíky jsou oblíbeným a tradičním pokrmem. Z bramborového těsta můžeme ale připravit i šulánky, vytvarované "tyčky". Podávají se hojně posypané cukrem a mákem a polité máslem.

Co s bramborovým těstem 

Bramborové knedlíky patří mezi naše národní pochoutky. Z bramborového těsta se toho ale dá přichystat mnohem více. Jeho příprava je jednoduchá. Můžete si uvařit i šišky, placičky, ale také ovocné knedlíky a plněné knedlíky. 

Důležité je těsto, které se nerozvaří a kousky budou hezky držet pohromadě.

Co udělat, aby se bramborové těsto povedlo

Abychom si na bramborových dobrotách pochutnali, je potřeba dodržovat několik pravidel.

  • Na bramborové těsto potřebujeme moučnaté brambory (varný typ C).
  • Brambory obvykle uvaříme (nejlépe den předem, budou pevnější) dokonale omyté ve slupce. Vaříme v hrnci s mírně osolenou vodou do změknutí. Po vychladnutí je oloupámea nastrouháme. 
  • Než se pustíme do zpracování těsta, je potřeba dát vařit vodu. Bramborové těsto nesmí dlouho stát, musí se dát hned vařit, jinak by se šišky rozpadly.
  • Každá odrůda a várka brambor má jinou moučnatost. Jinak se tedy chová. Mouku (krupici, dětskou krupičku, nebo kombinaci obou) přidáváme postupně, podle toho, jak bude sát.
  • Směs spojujeme vařečkou.
  • Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rychle hněteme, aby vzniklo vláčné nelepivé těsto.
  • Když je těsto lepivé, přidává se další mouka. Pokud je těsto tuhé, rozklepneme do směsi vejce. Množství mouky v receptu je orientační. 
  • Bramborové těsto má tendenci řídnout, proto s ním pracujeme rychle. 
  • Do vařící vody dáváme celou várku najednou. Když vyplavou šulánky nahoru, jsou hotové a můžeme je vyndat do mísy. Aby se neslepily, přidáme k nim máslo. 

Jak tvarovat šulánky

Šulánky vypadají jako tyčky. Měly by mít zhruba stejnou velikost, protože jinak by se nestejnoměrně vařily. Jak na to?

Hotové těsto rozdělíme na 2-4 stejně velké kusy, které vyválíme na válečky o průměru asi 2 cm. Ty pak rozdělíme na centimetrové kousky, ze kterých tvarujeme šulánky.

Trochu snazší možností je vytvoření dlouhého válečku o síle šulánku, zhruba centimetr. Pak je krájíme na stejnou velikost. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak na bramborové šulánky

Na přípravu budete potřebovat: 70 dkg uvařených brambor, 2 vejce, 20 dkg hrubé mouky, 10 dkg dětské krupičky a sůl.

Jak na to? Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Na jemném struhadle nastrouhejte do mísy uvařené brambory. Dále přidejte vejce, hrubou mouku, krupičku a sůl. Zpracujte do těsta. Vytvarujte šulánky a vložte je do vařící vody. Vařte, dokud nevyplavou. Pak je vyberte z vody děrovanou lžicí a dejte do mísy. Šulánky můžete podávat třeba posypané cukrem a mákem. 

Normální knedlíky se vaří 20 minut, bramborové šišky a šulánky zhruba 8 minut.

Náš tip: Přichystejte si podle tohoto videoreceptu výborné bramborové šulánky s mákem: 

Recepty k tomuto článku