Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketový koláč s broskvemi a drobenkou: Vláčný moučník s křupavou drobenkou voní skořicí a vanilkou a je snadný na přípravu
Zdroj: Toprecepty, mika59

Máte doma cuketu? Připravte si voňavý a lahodný cuketový koláč s broskvemi nebo i jiným ovocem a drobenkou. Právě spousta máslové drobenky láká mlsouny hned po vytažení z trouby.

Co upéct z cukety

Cuketa je výborná ingredience, která se báječně hodí do slaných i sladkých jídel. Cuketa má jemnou chuť, a proto má univerzální využití. Můžete si z ní přichystat  i vynikající moučníky, aniž byste poznali, že se uvnitř ukrývá zelenina. 

Na přípravu dezertů jsou nejlepší střední až menší kusy, které jsou krásně šťavnaté a mají jemnou slupku. Můžeme si upéct třeba bábovku, perník, ale také například ovocný koláč s drobenkou

Jak vylepšit drobenku

Milovníci drobenky na ni nedají dopustit a nejraději by, aby tvořila polovinu koláče. Nejlepší drobenka je mírně křupavá a voňavá, neměla by být příliš drobivá a sypká. Základem je správný poměr ingrediencí, tedy dva díly (nebo 1,5 dílu) mouky (hrubá či polohrubá, může být i celozrnná nebo pohanková) na 1 díl cukru (krupice, krystal, třtinový cukr) a 1 díl tuku. Vše promneme prsty a žmolenka je na světě.

S drobenkou si ale můžeme pohrát a doplnit ji o vanilku, případně o skořici. Žloutek nebo med zase zajistí křehkost a křupavost směsi. Místo mouky můžeme použít jemné ovesné vločky či dětskou krupičku. Z části se dá mouka nahradit rozmixovanými či nasekanými ořechy (vlašské, lískové nebo mandle), strouhaným kokosem, mákem, ale i rozmixovanými sušenkami.

Máslo je třeba přidat studené, lépe se s ním bude pracovat. 

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak připravit cuketový koláč s broskvemi a drobenkou

Na plech budete potřebovat: 400 g cukety, 350 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky mleté skořice, 3 vejce, 100 ml oleje, 1 prášek do pečiva, citronovou kůru, mléko dle potřeby a broskve čerstvé (nebo kompotované). Drobenka: 150 g polohrubé mouky, 100 g másla a 100 g cukru krupice.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Oloupanou cuketu nastrouhejte na hrubším struhadle. Smíchejte všechny přísady na těsto. Pokud bude moc husté, přilijte trochu mléka. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem.

Broskve pokrájejte na plátky. V misce vytvořte drobenku smícháním cukru, másla a mouky. Na těsto naskládejte broskve a posypte je drobenkou. Pečte v předehřáté troubě do růžové barvy.

Náš tip: Upečte si voňavý cuketový koláč s ovocem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Související obsah