Cukrář Maršálek: Čokoládu na vánoční pečení kupujte už teď, pak bude drahá. Za 30 Kč ale kvalitu nečekejte, ani v akci
13. 9. 2024 Rozhovory a reportáže
Milujete čokoládu? Pak možná víte, že dnes má svůj den! Přesně 13. září je totiž Mezinárodní den čokolády. Proto je ideální chvíle si říct, jak poznat tu kvalitní, a případně, zda a kde si čokoládu nakoupit už teď do zásoby na vánoční pečení. Pro web Toprecepty.cz vše podstatné vysvětluje cukrář Josef Maršálek.
Jak poznat kvalitní čokoládu
Ať už chceme pár dílků jen na mlsání, nebo potřebujeme čokoládu pro výrobu domácích dezertů a moučníků, zásadní je kupovat kvalitu. Jak ji poznáme, na to jsme se zeptali cukráře Josefa Maršálka.
„Je nutné podívat se na složení. V kvalitní hořké čokoládě mají být jen kakaové boby a cukr, v mléčné čokoládě mají být jen kakaové boby, mléko a cukr a v bílé pak jen kakaové máslo, sušené mléko a cukr. Všechno nad to je navíc,“ říká Josef Maršálek a dodává, že tohle je základ, jakási minimální laťka kvality.
Kakaové boby přirozeně obsahují kakaové máslo, což může být ve složení čokolády uvedeno zvlášť (složení čokolády pak vypadá třeba následovně: kakaové boby, třtinový cukr, sušené mléko, kakaové máslo). Pokud chcete mít ještě lepší zážitek, můžete sáhnout po bio kvalitě, fair trade certifikaci a podobně.
Mohlo by vás zajímat
Kolik stojí kvalitní čokoláda
Slavného cukráře jsme se také zeptali, zda je možné kvalitní čokoládu koupit i v supermarketu. „Určitě ano. Kvalitní čokoláda se dá pořídit i v některých supermarketech. Ale pozor, cena nemusí být vždycky vodítko,“ varuje Josef Maršálek s tím, že i kdyby stála malá tabulka stovku, stále je nutné sledovat složení.
„Na druhé straně, za 30 Kč kvalitní čokoládu už nekoupíte, ani v akci. Teď momentálně se kilo kakaových bobů kupuje v přepočtu asi za 300 Kč. Ale z kila bobů se zdaleka nevyrobí kilo čokolády,“ vysvětluje cukrář a dodává, že cena kakaových bobů bude asi ještě růst. Proto radí kupovat hned a na nic nečekat.
„Cena určitě ještě poroste, a pokud potřebujete čokoládu na pečení, kupte si ji teď. Zatím se ještě doprodávají sklady, ale to už brzy skončí,“ radí cukrář a přidává i rady na skladování. „Sucho, chladno, kolem 20 stupňů a žádná lednice,“ vypočítává cukrář a dodává, že kvalitní hořká čokoláda vydrží takto nejméně rok.
Nejlepší čokolády? Ty oceněné!
Ostatně, ke kvalitě čokolády má asi Josef Maršálek co říct. Hned tři z jeho čokolád totiž letos získaly prestižní ocenění, The Grate Taste, neboli něco jako čokoládové Oscary. Bílá čokoláda 44,4% z Peru získala jednu hvězdičku, hořká 71,3% z Hondurasu dvě hvězdy a aromatická bílá čokoláda dosáhla dokonce nejvyššího možného počtu, tří hvězd!
Soutěž Great Taste Awards je nejprestižnější gastronomická soutěž pro výrobce potravin z celého světa. V porotě zasedá přes 500 odborníků z oblasti gastronomie, kteří během několika měsíců hodnotí zaslané vzorky. Každý rok se hodnotí zhruba až 14 tisíc vzorků a pouze kolem 35% z nich získá nějaké ocenění - tedy jednu, dvě nebo tři hvězdy. Tři hvězdy přitom každoročně získá zhruba jedno procento přihlášených produktů.
Letos tak zabodovala již zmíněná aromatická bílá čokoláda, příští rok se možná dočkáme pokračování. Josef Maršálek totiž dnes, přesně na Mezinárodní den čokolády, představil dvě horké novinky: Intenzivní hořkou čokoládu s kakaovými boby z Indie, která má výrazné tóny ovoce s lehce dřevitým podtónem, a opulentní Vegan čokoládu s rýžovým mlékem.
Čokoláda pro zdraví
Zdroje informací:
Healthline.com: 7 Proven Health Benefits of Dark Chocolate
newsinhealth.nih.gov: Chocolate Health Claims
History.com: History of Chocolate
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Champurrado - horká mexická čokoláda je nejlepším nápojem na zahřátí do chladných dnů. Se skořicí provoní celý dům
Retro okénko: Domácí tatranky jen ze tří ingrediencí chutnají lépe než ty kupované a příprava je snadná
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak na ty nejlepší dvojctihodné koláčky? Takhle je dělá slavný cukrář
Přečtěte si Zobrazit více
Uherská pěna podle ČSN: Na dokonalou retro pomazánku na chlebíčky nebo na chleba stačí jen tři ingredience
Nemaso, nemléko, nemed, nesýr: S názvy rostlinných alternativ je potíž, úředníkům totiž vadí a rozdávají za ně tučné pokuty
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na domácí pařížskou šlehačku: Díky jedné ingredienci skvěle drží tvar a chutná božsky