Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrář Maršálek: Čokoládu na vánoční pečení kupujte už teď, pak bude drahá. Za 30 Kč ale kvalitu nečekejte, ani v akci
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka

Milujete čokoládu? Pak možná víte, že dnes má svůj den! Přesně 13. září je totiž Mezinárodní den čokolády. Proto je ideální chvíle si říct, jak poznat tu kvalitní, a případně, zda a kde si čokoládu nakoupit už teď do zásoby na vánoční pečení. Pro web Toprecepty.cz vše podstatné vysvětluje cukrář Josef Maršálek.

Jak poznat kvalitní čokoládu

Ať už chceme pár dílků jen na mlsání, nebo potřebujeme čokoládu pro výrobu domácích dezertů a moučníků, zásadní je kupovat kvalitu. Jak ji poznáme, na to jsme se zeptali cukráře Josefa Maršálka.

Je nutné podívat se na složení. V kvalitní hořké čokoládě mají být jen kakaové boby a cukr, v mléčné čokoládě mají být jen kakaové boby, mléko a cukr a v bílé pak jen kakaové máslo, sušené mléko a cukr. Všechno nad to je navíc,“ říká Josef Maršálek a dodává, že tohle je základ, jakási minimální laťka kvality. 

Kakaové boby přirozeně obsahují kakaové máslo, což může být ve složení čokolády uvedeno zvlášť (složení čokolády pak vypadá třeba následovně: kakaové boby, třtinový cukr, sušené mléko, kakaové máslo). Pokud chcete mít ještě lepší zážitek, můžete sáhnout po bio kvalitě, fair trade certifikaci a podobně. 

Kolik stojí kvalitní čokoláda

Slavného cukráře jsme se také zeptali, zda je možné kvalitní čokoládu koupit i v supermarketu. „Určitě ano. Kvalitní čokoláda se dá pořídit i v některých supermarketech. Ale pozor, cena nemusí být vždycky vodítko,“ varuje Josef Maršálek s tím, že i kdyby stála malá tabulka stovku, stále je nutné sledovat složení. 

Na druhé straně, za 30 Kč kvalitní čokoládu už nekoupíte, ani v akci. Teď momentálně se kilo kakaových bobů kupuje v přepočtu asi za 300 Kč. Ale z kila bobů se zdaleka nevyrobí kilo čokolády,“ vysvětluje cukrář a dodává, že cena kakaových bobů bude asi ještě růst. Proto radí kupovat hned a na nic nečekat. 

Cena určitě ještě poroste, a pokud potřebujete čokoládu na pečení, kupte si ji teď. Zatím se ještě doprodávají sklady, ale to už brzy skončí,“ radí cukrář a přidává i rady na skladování. „Sucho, chladno, kolem 20 stupňů a žádná lednice,“ vypočítává cukrář a dodává, že kvalitní hořká čokoláda vydrží takto nejméně rok. 

Nejlepší čokolády? Ty oceněné!

Ostatně, ke kvalitě čokolády má asi Josef Maršálek co říct. Hned tři z jeho čokolád totiž letos získaly prestižní ocenění, The Grate Taste, neboli něco jako čokoládové Oscary. Bílá čokoláda 44,4% z Peru získala jednu hvězdičku, hořká 71,3% z Hondurasu dvě hvězdy a aromatická bílá čokoláda dosáhla dokonce nejvyššího možného počtu, tří hvězd! 

Soutěž Great Taste Awards je nejprestižnější gastronomická soutěž pro výrobce potravin z celého světa. V porotě zasedá přes 500 odborníků z oblasti gastronomie, kteří během několika měsíců hodnotí zaslané vzorky. Každý rok se hodnotí zhruba až 14 tisíc vzorků a pouze kolem 35% z nich získá nějaké ocenění - tedy jednu, dvě nebo tři hvězdy. Tři hvězdy přitom každoročně získá zhruba jedno procento přihlášených produktů. 

Letos tak zabodovala již zmíněná aromatická bílá čokoláda, příští rok se možná dočkáme pokračování. Josef Maršálek totiž dnes, přesně na Mezinárodní den čokolády, představil dvě horké novinky: Intenzivní hořkou čokoládu s kakaovými boby z Indie, která má výrazné tóny ovoce s lehce dřevitým podtónem, a opulentní Vegan čokoládu s rýžovým mlékem

Čokoláda pro zdraví

Nalákali jsme vás, ale obáváte se, že čokoláda není to pravé ořechové pro zdravý život? Omyl! Kvalitní čokoláda má, při konzumaci v rozumné míře, zajímavé zdravotní benefity. Připomeňme si, že kakao obsahuje látky zvané flavonoidy, které mimo jiné pomáhají zlepšovat srdeční činnost a snižovat tlak krve, posilují paměť a soustředění a pomáhají zlepšovat náladu. A to je něco, co se hodí bez výjimky všem. 
 

Zdroje informací: 
Healthline.com: 7 Proven Health Benefits of Dark Chocolate
newsinhealth.nih.gov: 
Chocolate Health Claims
History.comHistory of Chocolate

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku