Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na perfektní švestkový kompot? Kromě švestek stačí jen jedna ingredience a tenhle postup krok za krokem zvládne i začátečník
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Chtěli byste uskladnit švestky? Přichystejte si kompot. Zjistěte, jak na perfektní švestkový kompot, máme postup krok za krokem. Budete si je pak moci vychutnat po obědě, ale také je využít na dezerty.

Jak na nejlepší švestkový kompot

Švestky sice můžeme zamrazit, ale tradičnějším a oblíbenějším způsobem je příprava kompotu. Švestkový kompot se hodí jako sladká tečka po hlavním jídlu, ale také při pečení koláčů (třeba rychlý švestkový s mákem), buchet či bublanin.

V nejjednodušší variantě potřebujeme jen švestky, vodu a cukr. Není na tom nic složitého a my pro vás máme postup krok za krokem tak, aby výsledkem byl ten nejlepší švestkový kompot.

Jak připravit švestky na kompot

Základem dobrého kompotu je hygiena. S tím souvisí také vhodné plody. Švestky na kompot musí být nepomačkané a už vůbec nesmí být nahnilé a s dalšími vadami. 

Nejprve švestky omyjeme a odstopkujeme. Pak máme na výběr ze dvou možností. Švestky můžeme zavařovat celé, ale také již odpeckované, tedy v půlkách. Pokud zavařujeme švestky celé, je třeba plody před vložením do sklenic propíchat dřevěným párátkem.

Pokud švestky odpeckováváme, tak plod rozkrojíme a vyndáme pecku. 

Jak připravit sklenici na kompot

Nezbytností výborného švestkového kompotu, který nám vydrží do jara, jsou dobře připravené sklenice a víčka. Vše, co využíváme na zavařování, by mělo být zcela čisté, sklenice a víčka ideálně vyvařené. 

Jak připravit nálev na švestkový kompot

Na švestkový kompot je potřeba vychladlý cukerný nálev. Ten si připravíme tak, že do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr a necháme provařit. Na 1 l vody je třeba 300 g cukru krupice nebo krystal. 

Provařenou cukernou směs necháme vychladnout.

Jak připravit švestkový kompot

Čistou sklenici naplňte švestkami, pokládejte je těsně vedle sebe. Vše zalijte vychladlým cukerným nálevem tak, aby ovoce bylo zcela ponořené. Sklenice dobře uzavřete.

Připravte si velký hrnec na zavařování, na dno dejte utěrku a nalijte do něj vodu. Sklenice naskládejte vedle sebe tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Sterilujte při teplotě 85 °C 15-20 minut podle toho, jak jsou plody tvrdé.

Zavařené kompoty opatrně vyndejte z hrnce na utěrku a nechte je vychladnout otočené víčkem dolů.

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Jak vylepšit chuť švestkového kompotu

Švestkový kompot je i v základní podobě vynikající. Švestky jsou totiž plné chutí. Pokud ale máme zájem experimentovat, můžeme přidat třeba koření. Hodí se kousek skořice, hvězdičky badyánu, zrníčka vanilky, ale také třeba několik hřebíčků. Zajímavou chuťovou variantou je i přidání kousku pomeranče.

Náš tip: Ze švestek se dá přichystat i některý z výborných voňavých moučníků. Připravte si třeba rychlý švestkový koláč podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku