Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud se už nemůžete dočkat burčáku, máme pro vás dobrou zprávu, jeho sezona letos přichází nezvykle brzy. První vinaři na Břeclavsku už totiž začali sklízet své hrozny a pustili se do jeho výroby. Pro čerstvý burčák tak mohou ti největší nadšenci vyrazit do Valtic již o prvním srpnovém víkendu.

Hrozny se sklízí již nyní

Burčák si obvykle spojujeme s podzimními vinobraními, letos je ale všechno po brzkém příchodu teplých dní na jaře trochu napřed. A tak i na burčáku si budeme moci pochutnávat mnohem dřív než jindy, a to i přes to, že to zpočátku vypadalo s letošní úrodou na vinicích poměrně bledě.

Jarní mrazy totiž poškodily velkou část vinic v Čechách, na Moravě je ale naštěstí situace lepší, a proto i letos burčák bude. Navíc díky teplejšími jaru, dostatku vláhy během něj, slunnému létu a vysokým teplotám nyní hrozny dozrávají rychleji a jsou zralé o 14 dnů dříve než v loňském roce. 

Burčák je již k dostání

První hrozny tak bylo možné sklízet již v úterý 30. 7. „Sbírali jsme hrozny odrůdy Irsai Oliver a byly krásně zralé a zdravé. Je to letos asi o 14 dní dříve,“ potvrzuje pro Toprecepty David Šťastný, ředitel, CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice a dodává: „Proto budeme mít na naší Vinařské pohotovosti v našem rodinném vinařství Chateau Valtice první burčák už 2. srpna.“

Zhruba ve stejnou dobu by měl mít burčák také vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku, který hodnotí letošní úrodu jako lepší než v minulých letech. Machuča se na burčák specializuje a na pěti hektarech pěstuje letos pět odrůd.

Co je pravý burčák?

Pokud by se vám zdálo, že je na pravý burčák ještě brzy, můžeme vás ujistit, že není. I když se obvykle první burčák objevuje až na konci srpna, podle zákona je možné jej prodávat již od 1. srpna a až do 30. listopadu.

Názvem burčák ovšem smí být označován jen nápoj vyrobený z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Výrobky z hroznů sklizených mimo ČR se mohou prodávat pouze pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“.

Odrůdy na burčák

Burčák je nejčastěji bílý, v poslední době se ale můžete setkat i s růžovým nebo s červeným. Ještě před pár lety byl burčák vnímán jako lehce podřadné pití, nyní se ale řeší i to, z jaké odrůdy je burčák vyroben.

Na první burčáky se nejčastěji využívají rané odrůdy, jako je Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké. Právě z těchto odrůd se později dělá i svatomartinské víno

Jak poznat dobrý burčák? 

Každý rok si spousta lidí klade otázku, jak poznat kvalitní burčák? Měl by mít hlavně zlatavě mléčnou barvu s jemnými zelenými nebo červenými odlesky. Dále by neměl být příliš hnědý, šedivý nebo zakalený. Dobrý burčák by měl být i cítit po odrůdě, z níž byl vyroben.

Určitě byste v něm neměli cítit hnilobu ani zatuchlinu. Burčák by měl perlit, což je znamení toho, že tzv. pracuje. Za nejlepší je ostatně považován burčák, který je ve varu. Takový obsahuje kolem 6 % alkoholu a poměr cukru a alkoholu je u něj v rovnováze. 

Jaké bude letos víno?

Burčák neboli částečně zkvašený vinný mošt je vlastně každý rok takovou předzvěstí toho, jaká bude vinná úroda. Jde totiž o meziprodukt vznikající při výrobě vína, vinaři jej proto očekávají s nedočkavostí. Zatím se zdá, že by letošní úroda měla být vzhledem k vývoji počasí hodně zajímavá a rozhodně se bude lišit od předchozích vinařských ročníků.

Nicméně vinaři stále vyhráno nemají, neboť hlavně slunný podzim je jeden ze základních předpokladů pro dozrání těch nejlepších hroznů na Moravě.

„Netrpělivě teď sledujeme předpovědi počasí každý den,“ říká vinař David Šťastný a na naši otázku, zda je možné dopředu odhadnout, jaký burčák letos bude, odpovídá: „Vše je o lidech nebo chcete-li o vinaři. Rozhodně ale doporučuji kupovat burčák nejlépe přímo u vinaře nebo od vinaře, kterého znáte.“

V rodinném vinařství Chateau Valtice se bude letos litr burčáku prodávat ze začátku za 90 Kč, později asi za 80 Kč, což je velmi podobné jako loni. Cena kolem stovky za litr je u burčáku stálá posledních několik let. 

A pokud se chcete podívat, kolik stál burčák v roce 2002, 2009 a v dalších letech, nahlédněte do naší galerie.

Fotogalerie - Sezona burčáku začíná! Koupit jej můžete už tento víkend a cena je velice příznivá, oproti loňsku se téměř nezměnila, říká vinař

Ukázat 5 fotografií

Náš tip: Máte-li rádi víno i v jídle, můžete si uvařit třeba hovězí na víně podle našeho video receptu.

 
Zdroje informací: 

Recepty k tomuto článku