Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hamburgeru musí být podle Martina Svatka pořádný kus.
Zdroj: se souhlasem Martina Svatka, Freepik, stockking, koláž Toprecepty

Grilovačku bez pořádného hamburgeru si snad ani nejde představit. Vytvořit ovšem pokrm, kterým byste se mohli chlubit širokému okolí, není jen tak. Proto se Toprecepty.cz zeptali odborníka na slovo vzatého, šéfkuchaře Martina Svatka, jak k přípravě chutného hamburgeru vlastně přistoupit.

Pořádná porce

Pod pojmem hamburger si někdo může představit placaté maso ve sladké housce, které dostane někde ve fastfoodu, stánku nebo „okénku“. Přitom může jít o skvělé jídlo, které nadchne každého, kdo ho ochutná. „Má prostě vypadat velkoryse, bojovně a být obří. Je to fenomén, vezmu ho a kousnu do všech skvělých částí najednou, o tom to je,“ myslí si Martin Svatek, porotce pořadu Česko na grilu.

Výběr masa a jeho zpracování

Podle oblíbeného šéfkuchaře je podstatný také výběr masa a jeho dobré umletí. Následně klade důraz na to, aby bylo řádně stlačené. „Maso míchejte rukama a „neprovzdušňujte“ ho. Nejjednodušší je ke tvarování použít tvořítka, která se dají koupit, a v nich se maso krásně utemuje,“ radí.

Každý má svůj recept

Podle jeho slov není příprava hamburgeru, kromě jeho skládání, ničím složitým, pokud se dodrží pár základních pravidel. „Za mě nesmí chybět krásně opečená houska, šťavnaté maso, nepropečené, aby bylo uvnitř trošičku růžové, a dobrá majonéza. Pak už to jsou jenom komparzisti, tohle jsou tři zásadní herci,“ říká Svatek pro Toprecepty.cz.

Zároveň ovšem dodává, že neexistuje pouze jeden způsob přípravy. Kuchařina nejsou vyjmenovaná slova, každý má svůj recept, v republice je deset miliónů šéfkuchařů, stejný počet grillmasterů i trenérů,“ říká šéfkuchař MACE Restaurant Tábor.

Co do masa nepatří

Některé suroviny by ovšem sám do masa na hamburger určitě nedal. „Za mě, profesionálně, tam nepatří třeba vajíčko. Stejně tak strouhanka, protože to bychom měli karboše,“ směje se Svatek. Varuje také před cibulí. „Dejte ji grilovanou kolem masa, ale ne do něj. Naruší ho a pak vám nedrží. Je jedno, jestli ji nakrájíte najemno nebo nahrubo, vždycky se to rozpadne,“ vysvětluje člen české kuchařské reprezentace s tím, že do masa patří jenom sůl a pepř. Maso se nechává přírodní a dochucuje se těmi parádami okolo,“ dodává.

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu domácí housky na hamburgery:

Recepty k tomuto článku