Grilování s Martinem Svatkem: Maso na hamburger má být přírodní, vajíčko ani cibule do něj nepatří. Parády jsou okolo, říká
2. 8. 2024 Rozhovory a reportáže
Grilovačku bez pořádného hamburgeru si snad ani nejde představit. Vytvořit ovšem pokrm, kterým byste se mohli chlubit širokému okolí, není jen tak. Proto se Toprecepty.cz zeptali odborníka na slovo vzatého, šéfkuchaře Martina Svatka, jak k přípravě chutného hamburgeru vlastně přistoupit.
Pořádná porce
Pod pojmem hamburger si někdo může představit placaté maso ve sladké housce, které dostane někde ve fastfoodu, stánku nebo „okénku“. Přitom může jít o skvělé jídlo, které nadchne každého, kdo ho ochutná. „Má prostě vypadat velkoryse, bojovně a být obří. Je to fenomén, vezmu ho a kousnu do všech skvělých částí najednou, o tom to je,“ myslí si Martin Svatek, porotce pořadu Česko na grilu.
Mohlo by vás zajímat
Výběr masa a jeho zpracování
Podle oblíbeného šéfkuchaře je podstatný také výběr masa a jeho dobré umletí. Následně klade důraz na to, aby bylo řádně stlačené. „Maso míchejte rukama a „neprovzdušňujte“ ho. Nejjednodušší je ke tvarování použít tvořítka, která se dají koupit, a v nich se maso krásně utemuje,“ radí.
Každý má svůj recept
Podle jeho slov není příprava hamburgeru, kromě jeho skládání, ničím složitým, pokud se dodrží pár základních pravidel. „Za mě nesmí chybět krásně opečená houska, šťavnaté maso, nepropečené, aby bylo uvnitř trošičku růžové, a dobrá majonéza. Pak už to jsou jenom komparzisti, tohle jsou tři zásadní herci,“ říká Svatek pro Toprecepty.cz.
Zároveň ovšem dodává, že neexistuje pouze jeden způsob přípravy. „Kuchařina nejsou vyjmenovaná slova, každý má svůj recept, v republice je deset miliónů šéfkuchařů, stejný počet grillmasterů i trenérů,“ říká šéfkuchař MACE Restaurant Tábor.
Co do masa nepatří
Některé suroviny by ovšem sám do masa na hamburger určitě nedal. „Za mě, profesionálně, tam nepatří třeba vajíčko. Stejně tak strouhanka, protože to bychom měli karboše,“ směje se Svatek. Varuje také před cibulí. „Dejte ji grilovanou kolem masa, ale ne do něj. Naruší ho a pak vám nedrží. Je jedno, jestli ji nakrájíte najemno nebo nahrubo, vždycky se to rozpadne,“ vysvětluje člen české kuchařské reprezentace s tím, že do masa patří jenom sůl a pepř. „Maso se nechává přírodní a dochucuje se těmi parádami okolo,“ dodává.
Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu domácí housky na hamburgery:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na domácí směs Uncle Ben's? Vynikající čalamádu z cuket, rajčat a paprik snadno připravíte i doma
Jan Punčochář radí, jak na domácí majonézu: Stačí dodržet tento postup a povede se to každému, říká šéfkuchař
Jak správně skladovat vejce a jak poznat, zda jsou ještě čerstvá? Pomůže jednoduchý trik se sklenicí a vodou
Přečtěte si Zobrazit více
Ladislav Špaček radí, jak se chovat v hotelových restauracích: Na večeři do restaurace jsou dlouhé kalhoty nutností, říká
„Mekáč“ před 30 lety: Šílené fronty, hamburger za 19 korun a Bartoška na slavnostním otevření. Vzpomínáte?
Jarní cibulka 5x jinak: Grilovaná jako příloha odlehčí masité pokrmy, ve slaném koláči perfektně ladí se sýrem a smetanou