Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šéfkuchař Jan Punčochář je znám jako velký milovník české kuchyně, proto v jeho restauraci U Matěje nesmí chybět ani tradiční buchty „Honzovky“. Ty peče poctivě, ale servíruje je v malinko jiné úpravě, než jste možná zvyklí, jako dezert s omáčkou a zmrzlinou. A je to taková delikatesa, že se sem za buchtami sjíždějí lidé z dalekého okolí. My jsme pro vás od Honzy na jeho „Honzovky“ získali recept!

Honzovky od Honzy 

Tradiční kynuté a plněné buchty jsou stálicí v kuchyních našich babiček i maminek, na vandr si je v pohádkách brával už i obyčejný hrdina Honza, odtud také získaly časem lidové označení buchty „Honzovky“. Proto není divu, že právě tenhle moučník nabízí ve své restauraci U Matěje i porotce MasterChef Česko, Jan (neboli Honza) Punčochář. 

A přestože jeho buchty, servírované s rumovou omáčkou s rozinkami a s domácí vanilkovou zmrzlinou, stojí ze všech nabízených dezertů v restauraci nejvíc (185 Kč), jsou nejprodávanější! Jak v rozhovoru pro časopis Apetit Honza prozradil, za 5 let existence restaurace jich zde prodali úctyhodných 29 652! Vzhledem k tomu, že rozhovor vznikal před pár měsíci, předpokládáme, že buchty už překročily hranici 30 000 prodaných kousků!

Pokud budete mít někdy cestu kolem stylové restaurace v pražských Dejvicích, zastavte se tam na ně. Ale máte-li to do Prahy daleko, získali jsme pro vás na buchty od Honzy recept! Mimochodem, najdete jej také v knize Jak vaříme U Matěje, kde se dozvíte třeba i to, jak připravit plíčky na smetaně, zabijačkový guláš nebo skvělého španělského ptáčka.

Tvarohové buchty s rumem 

Na přípravu vynikajících buchet podle Jana Punčocháře budete potřebovat:
Na těsto: 500 g hladké mouky, 100 g cukru krystal, 40 g droždí, 150 g másla, 2 žloutky, 200 ml mléka, sůl, 1 vanilkový lusk, kůru z 1 citronu a kůru z 1 pomeranče. Na náplň: 300 g měkkého tvarohu, 2 žloutky, 80 g hnědého cukru a 50 g rozinek. Na omáčku: 50 g hnědého cukru, 200 ml rumu tuzemáku, špetku soli, 100 g rozinek a 100 g másla.
Na vanilkovou zmrzlinu: 300 ml smetany, 300 ml plnotučného mléka, vanilku podle chuti, popř. jiné koření (skořice, kardamom, tonka fazole apod.), 80 g cukru a 6 žloutků.
Dále: sádlo či máslo a 1 žloutek na potření.

Jak na to?

  1. Na omáčku z cukru na pánvi vytvořte karamel, přilijte rum a nechte odpařit alkohol. Osolte, přidejte rozinky a vmíchejte studené máslo, aby vznikla hustá omáčka. 
  2. Z mouky a dalších surovin vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte jej při pokojové teplotě asi 1,5 hodiny kynout, popřípadě můžete těsto připravit den dopředu a nechat jej nakynout přes noc v ledničce. 
  3. Na nádivku smíchejte tvaroh se žloutky, cukrem a rozinkami. 
  4. Připravte si zmrzlinu. Smetanu, mléko a vanilku smíchejte a zahřejte těsně pod bod varu. Žloutky s cukrem rozmíchejte, přilijte část smetanového základu a řádně rozmíchejte metličkou. Nakonec smíchejte se zbylou smetanovou omáčkou, dobře promíchejte a nalijte do zmrzlinovače nebo nechte ztuhnout v mrazáku (průběžně vyndávejte a promíchávejte). 
  5. Vykynuté těsto rozválejte a pomocí tvořítka (můžete použít i skleničku či nůž) rozdělte na menší kolečka nebo čtverečky. Na každý kousek těsta dejte tvarohovou náplň, dobře spojte a vytvarujte buchty. Klaďte je těsně vedle sebe na předem vymazaný plech, jednotlivé buchty dobře omastěte a nakonec je ještě potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody. 
  6. Buchty nechte dalších asi 15 minut kynout a potom dejte na 25–30 minut péct do trouby vyhřáté na 170 °C.
  7. Tvarohové buchty podávejte s omáčkou z rumu a rozinek a s vanilkovou zmrzlinou.

Jak vypadají fantastické buchty podle Jana Punčocháře, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Jan Punčochář - Tvarohové buchty s rumem a rozinkami, vanilková zmrzlina

Ukázat 9 fotografií

Náš tip: Zkuste si podle našeho videoreceptu připravit i klasické buchty jako od babičky:

Recepty k tomuto článku