Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patatas bravas: Dokřupava osmažené bramborové kostičky se neobejdou bez pikantní omáčky
Zdroj: Wikimedia Commons, By Krista - casa toni patatas bravas, CC BY 2.0

Patatas bravas nejsou jen obyčejné pečené brambory. Vždyť jde o nejslavnější španělské tapas, které najdete v nabídce snad každého španělského baru nebo i rámci předkrmů na menu španělských restaurací. Lepší chuťovku nejen k sangrii nebo k španělskému pivu nenajdete. 

Typické španělské tapas

Dozlatova osmažené a krásně křupavé brambory nakrájené na menší kostičky jsou jedním z nejtypičtějších a také nejjednodušších španělských tapas. Díky nim se rázem přenesete do nějakého španělského baru třeba rovnou u pláže a nemusíte si k nim nutně dávat ani nápoj, který si u nás se Španělskem spojujeme nejvíc, a sice sangrii

Tapas k drinku

I když dokážou patatas bravas zahnat i menší hlad a stát se tak menším obědem či večeří, primárně se podávají jako správné tapas k drinkům. Tyto malé pochutiny jsou jednou z důležitých součástí španělské kuchyně. Však se tu také údajně připravují již dlouhá staletí, jak jsme psali v našem starším článku. Původně šlo spíš o chleby nebo různé krekry, jimiž se přikrývaly drinky, aby se v nich netopil hmyz, postupem času se tapas proměňovaly v různorodé chuťovky, třeba právě v podobě smažených brambor

Brambory s pikantní omáčkou

Patatas bravas jsou sice možná jen smažené brambory, výjimečnými je ale činí speciální omáčka, která se k nim podává (buď extra v mističce nebo se jí brambory pokapou) a která by správně měla být pikantní. Jí i specialita vděčí za své jméno, neboť patatas bravas ve skutečnosti znamená pikantní brambory.

Samotné omáčce s papričkami se pak říká salsa brava. Podobné brambory se občas podávají i s bílou česnekovou omáčkou aioli, v tomto případě však již nejde o patatas bravas, ale patatas mixtas

Dokonale křupavé

Ani samotné brambory ovšem nejsou tak obyčejné, jak by se mohlo zdát. Brambory se totiž krájí na menší stejně velké kousky o hraně přibližně 2 cm. Pak se smaží na oleji tak, aby byly na povrchu krásně křupavé, uvnitř ovšem zůstávají příjemně měkké. Navíc by se měly podávat horké, což jim rovněž dodá na půvabu. 

Hlavním předpokladem správné konzistence je nutnost brambory předem předvařit. Do vody je dobré dát trochu jedlé sody, která urychlí vaření brambor asi o polovinu – stačí je tedy vařit jen asi 1-2 minuty. Dalším krokem, který je u patatas bravas stěžejní, je nechat je dobře vychladit a oschnout. Klidně je můžete povařit den předem a pak je nechat přes noc v lednici. 

Nakonec už jen stačí bramborové kostičky osmažit v dostatečné vrstvě oleje. Ještě větší křupavosti dosáhnete, když navíc brambory osmažíte nadvakrát stejně, jako se smaží hranolky. Zárukou úspěchu jsou samozřejmě i samotné brambory – ty by měly obsahovat dostatek škrobu, neboť takové nejsou tak vlhké. Právě to opět zajistí větší křupavost

Jak na pravé španělské patatas bravas

Patatas bravas nejsou ovšem jen tak obyčejným malým jídlem pro jednoho, jako ostatní tapas se servírují doprostřed stolu, aby mohli ochutnávat všichni. Jde tak o sdílené jídlo, které lidi spojuje.  A jak si je připravíte doma?

Budete potřebovat: 4 až 5 větších brambor (cca 1 kg), oloupané a nakrájené na velké 2palcové kousky, 3/4 čajové lžičky jedlé sody, sůl a extra panenský olivový olej nebo jiný olej na smažení. Na omáčku brava si připravte: ¼ šálku extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíci rajčatového protlaku, 2 lžičky uzené papriky, 1 lžičku chilli papriček, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 1 šálek zeleninového vývaru, ½ až 1 lžičku octa sherry nebo červeného vinného octa.

  1. V hrnci přiveďte k varu vodu. Jakmile voda začne vřít, přidejte jedlou sodu. Pak vložte do vody brambory a nechte je přejít varem. Brambory vařte asi 1 až 2 minuty, pak slijte. Brambory poté rozprostřete v jedné vrstvě na plech a osolte je a nechte je oschnout a vychladit v lednici nejlépe přes noc. 
  2. Na pánvi rozehřejte 1 šálek oleje. Když začne olej jemně bublat, přidejte jeden kousek brambory na zkoušku - pokud olej kolem něj hodně bublá, je olej dobře rozpálený. Pak v oleji postupně smažte zbylé brambory dozlatova. Brambory je třeba smažit po částech. Vždy se ujistěte, že jsou brambory v oleji dobře obalené. Doba smažení je asi 20 až 25 minut. 
  3. Zatímco se brambory smaží, připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte na mírném ohni olej. Přidejte plátky česneku a restujte je, dokud česnek nezíská zlatohnědou barvu. Česnek vyjměte, snižte teplotu a přidejte rajčatový protlak, papriky a kukuřičný škrob a vše důkladně prošlehejte. Pomalu přidávejte zeleninový vývar a šlehejte, dokud se vývar nevstřebá a omáčka nezíská hladkou a krémovou konzistenci. Přidejte ½ až 1 lžičku červeného vinného octa, znovu prošlehejte a stáhněte z ohně. Omáčku pak podávejte dohromady s bramborami. 

Náš tip: Vyzkoušet můžete rovněž pikantní domácí hranolky podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Theculturetrip.com: A Brief History Of The World Famous Spanish Tapas
Wikipedia.org: Patatas bravas
Themediterraneandish.com: Crispy Patatas Bravas Recipe

Recepty k tomuto článku

Související obsah