Losos na talíři: rychlé a snadné recepty pro každou příležitost
1. 8. 2024 Vaření
Losos je ryba, která si získala srdce mnoha gurmánů po celém světě. A není divu – je chutný, zdravý a jeho příprava je překvapivě snadná. Ať už jste zkušený kuchař, nebo teprve začínáte, losos je skvělou volbou pro každou příležitost. Představujeme vám několik jednoduchých a chutných receptů, které zvládne každý.
Jak správně připravit lososa? Vyberte si!
Příprava lososa není žádná věda, ale i tak jistě oceníte pár tipů, které vám pomohou dosáhnout dokonalých výsledků. Losos je všestranná ryba, kterou lze připravit mnoha způsoby:
- Pečení v troubě: Nejjednodušší a nejzdravější způsob. Lososa stačí okořenit, zabalit do alobalu nebo položit na vymaštěný plech a dát do horké trouby.
- Grilování: Skvělá volba pro letní dny. Lososa můžete grilovat s kůží nebo bez, ideálně na cedrovém prkénku, které dodá rybě příjemnou vůni.
- Smažení na pánvi: Rychlý způsob, jak připravit lososa na večeři. Rybu opečte z obou stran dozlatova, uprostřed ať zůstane růžová a šťavnatá.
- Pomalý hrnec: Pro extra chutnou polévku z lososa šťavnatého lososa zkuste pomalé vaření. Stačí do vody s lososem přidat trochu bylinek, koření a zeleniny, pak už jen nechat rybu zhruba dvě hodiny na teplotě okolo 88 stupňů.
- Syrový losos: Kvalitní čerstvý losos se dá konzumovat i syrový, například v sushi nebo v „tataráku“.
S kůží nebo bez kůže? A co když máte lososa mraženého?
Zda lososa připravovat s kůží nebo bez, záleží na vašich preferencích a receptu. Kůže dodává rybě chuť a pomáhá udržet šťavnatost, ale ne každému vyhovuje její textura. Pokud se rozhodnete kůži odstranit, udělejte to před vařením.
A jak připravit mraženého lososa? Nezapomeňte ho správně rozmrazit. Nejlepší je nechat ho přes noc v lednici. Jedině tak z něj totiž při rozmrazování vyteče jen minimum šťávy. Mražený losos je cenově výhodnější, ale chlazeného lososa mívají supermarkety mnohem častěji v akcích.
Teď už ale pojďme k samotným receptům:
Losos na pánvi s česnekovým máslem a parmazánem
Jde o recepte rychlý, jednoduchý, a díky česneku a máslu také plný chuti. Když se zeptáte, jak připravit lososa na másle a jak připravit lososa na pánvi, odpověď může znít takto:
Ingredience:
- 2 filety z lososa (s kůží nebo bez)
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu
- Čerstvá petržel (nasekaná)
- Sůl, pepř
Postup:
- Na pánvi rozehřejte máslo.
- Přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte.
- Lososa osolte, opepřete a vložte na pánev kůží dolů.
- Jak smažit lososa? 3-4 minuty z každé strany, nebo dokud není hotový dle vašich představ. Čím kratší dobu jej budete smažit, tím šťavnatější maso zůstane.
- Posypte parmazánem a petrželkou a podávejte.
Losos na grilu s medovo-hořčičnou marinádou
Nedivme se, že se tolik lidí zajímá, jak připravit lososa na grilu. Marináda dodá lososovi sladko-pikantní chuť a krásnou barvu, gril pak aroma dřevěného uhlí a přípravy na ohni.
Ingredience:
- 2 filety z lososa (s kůží)
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1/2 citronu
- Sůl, pepř
Postup:
- V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu.
- Lososa potřete marinádou a nechte alespoň 30 minut odležet.
- Gril rozehřejte na střední teplotu.
- Lososa grilujte 5-7 minut z každé strany, nebo dokud není hotový.
Losos v papilotě s asijskou zeleninou
Recept je lehký, zdravý. Losos je díky přípravě bezkonkurenčně šťavnatý. Jak připravit lososa v troubě, aby zůstal šťavnatý? Třeba takto:
Ingredience:
- 2 filety z lososa (s kůží nebo bez)
- 1/2 šálku nakrájené mrkve
- 1/2 šálku nakrájené cukety
- 1/4 šálku nakrájené červené papriky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička medu
- 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
- Šťáva z 1/2 limetky
- Sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na dva velké kusy alobalu rozdělte zeleninu.
- Na zeleninu položte lososa a pokapejte směsí sójové omáčky, sezamového oleje, medu, zázvoru a limetkové šťávy.
- Zabalte alobal do balíčků.
- Jak dlouho péct lososa? V tomto případě 15-20 minut, nebo dokud není losos hotový.
Tatarák ze syrového lososa s avokádem
Tento recept je lehký, osvěžující a plný zdravých tuků. Jak okořenit lososa, aby byl chutný i v syrovém stavu? Je to snadné!
Ingredience:
- 200 g čerstvého lososa (bez kůže a kostí)
- 1 avokádo
- 1/2 červené cibule
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce kaparů
- Čerstvé bylinky (např. kopr, petržel)
- Olivový olej
- Sůl, pepř
Postup:
- Lososa nakrájejte na malé kostičky.
- Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s lososem.
- Přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli, kapary, bylinky, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.
- Vše dobře promíchejte a podávejte s opečeným pečivem.
Tipy pro obměnu receptů, aneb jak nejlépe připravit lososa pokaždé jinak
Losos je ryba, která se skvěle hodí k různým druhům koření. Díky tomu můžete recepty ozvláštnit například těmito bylinkami, ovocem, marinádami a kořením.
- Citrusy: Citronová nebo pomerančová kůra dodá lososu svěžest a aroma, stejně tak šťávy z citrusů.
- Bylinky: Čerstvé nebo sušené bylinky jako saturejka, kopr, petržel, tymián nebo rozmarýn či bazalka oživí chuť ryby, ať už ji připravujete s čímkoliv.
- Koření: Zkuste lososa okořenit mletým koriandrem, římským kmínem, uzenou paprikou nebo chilli, skvělou volbou je houbové koření (sušené a namleté houby) a samozřejmě medvědí česnek.
- Marinády: Experimentujte s různými marinádami na bázi medu, hořčice, sójové omáčky, citronové šťávy nebo jogurtu.
Další recepty na lososa najdete tady. Nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě. Losos je ryba, která vám odpustí i drobné chyby: vždycky bude chutnat skvěle.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Lotus tiramisu do skleničky: Tato jednoduchá a rychlá dobrota vás naprosto okouzlí