Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Losos na talíři: rychlé a snadné recepty pro každou příležitost
Zdroj: Freepik.com

Losos je ryba, která si získala srdce mnoha gurmánů po celém světě. A není divu – je chutný, zdravý a jeho příprava je překvapivě snadná. Ať už jste zkušený kuchař, nebo teprve začínáte, losos je skvělou volbou pro každou příležitost. Představujeme vám několik jednoduchých a chutných receptů, které zvládne každý.

Jak správně připravit lososa? Vyberte si!

Příprava lososa není žádná věda, ale i tak jistě oceníte pár tipů, které vám pomohou dosáhnout dokonalých výsledků. Losos je všestranná ryba, kterou lze připravit mnoha způsoby:

  • Pečení v troubě: Nejjednodušší a nejzdravější způsob. Lososa stačí okořenit, zabalit do alobalu nebo položit na vymaštěný plech a dát do horké trouby.
  • Grilování: Skvělá volba pro letní dny. Lososa můžete grilovat s kůží nebo bez, ideálně na cedrovém prkénku, které dodá rybě příjemnou vůni.
  • Smažení na pánvi: Rychlý způsob, jak připravit lososa na večeři. Rybu opečte z obou stran dozlatova, uprostřed ať zůstane růžová a šťavnatá.
  • Pomalý hrnec: Pro extra chutnou polévku z lososa šťavnatého lososa zkuste pomalé vaření. Stačí do vody s lososem přidat trochu bylinek, koření a zeleniny, pak už jen nechat rybu zhruba dvě hodiny na teplotě okolo 88 stupňů.
  • Syrový losos: Kvalitní čerstvý losos se dá konzumovat i syrový, například v sushi nebo v „tataráku“.

S kůží nebo bez kůže? A co když máte lososa mraženého?

Zda lososa připravovat s kůží nebo bez, záleží na vašich preferencích a receptu. Kůže dodává rybě chuť a pomáhá udržet šťavnatost, ale ne každému vyhovuje její textura. Pokud se rozhodnete kůži odstranit, udělejte to před vařením.

A jak připravit mraženého lososa? Nezapomeňte ho správně rozmrazit. Nejlepší je nechat ho přes noc v lednici. Jedině tak z něj totiž při rozmrazování vyteče jen minimum šťávy. Mražený losos je cenově výhodnější, ale chlazeného lososa mívají supermarkety mnohem častěji v akcích.

Teď už ale pojďme k samotným receptům:

Losos na pánvi s česnekovým máslem a parmazánem

Jde o recepte rychlý, jednoduchý, a díky česneku a máslu také plný chuti. Když se zeptáte, jak připravit lososa na másle a jak připravit lososa na pánvi, odpověď může znít takto:

Ingredience:

  • 2 filety z lososa (s kůží nebo bez)
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 1/4 šálku strouhaného parmazánu
  • Čerstvá petržel (nasekaná)
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte máslo.
  2. Přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte.
  3. Lososa osolte, opepřete a vložte na pánev kůží dolů.
  4. Jak smažit lososa? 3-4 minuty z každé strany, nebo dokud není hotový dle vašich představ. Čím kratší dobu jej budete smažit, tím šťavnatější maso zůstane.
  5. Posypte parmazánem a petrželkou a podávejte.

Losos na grilu s medovo-hořčičnou marinádou

Nedivme se, že se tolik lidí zajímá, jak připravit lososa na grilu. Marináda dodá lososovi sladko-pikantní chuť a krásnou barvu, gril pak aroma dřevěného uhlí a přípravy na ohni.

Ingredience:

  • 2 filety z lososa (s kůží)
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu.
  2. Lososa potřete marinádou a nechte alespoň 30 minut odležet.
  3. Gril rozehřejte na střední teplotu.
  4. Lososa grilujte 5-7 minut z každé strany, nebo dokud není hotový.

Losos v papilotě s asijskou zeleninou

Recept je lehký, zdravý. Losos je díky přípravě bezkonkurenčně šťavnatý. Jak připravit lososa v troubě, aby zůstal šťavnatý? Třeba takto:

Ingredience:

  • 2 filety z lososa (s kůží nebo bez)
  • 1/2 šálku nakrájené mrkve
  • 1/2 šálku nakrájené cukety
  • 1/4 šálku nakrájené červené papriky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
  • Šťáva z 1/2 limetky
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Na dva velké kusy alobalu rozdělte zeleninu.
  3. Na zeleninu položte lososa a pokapejte směsí sójové omáčky, sezamového oleje, medu, zázvoru a limetkové šťávy.
  4. Zabalte alobal do balíčků.
  5. Jak dlouho péct lososa? V tomto případě 15-20 minut, nebo dokud není losos hotový.

Tatarák ze syrového lososa s avokádem

Tento recept je lehký, osvěžující a plný zdravých tuků. Jak okořenit lososa, aby byl chutný i v syrovém stavu? Je to snadné!

Ingredience:

  • 200 g čerstvého lososa (bez kůže a kostí)
  • 1 avokádo
  • 1/2 červené cibule
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce kaparů
  • Čerstvé bylinky (např. kopr, petržel)
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Lososa nakrájejte na malé kostičky.
  2. Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s lososem.
  3. Přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli, kapary, bylinky, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.
  4. Vše dobře promíchejte a podávejte s opečeným pečivem.

Tipy pro obměnu receptů, aneb jak nejlépe připravit lososa pokaždé jinak

Losos je ryba, která se skvěle hodí k různým druhům koření. Díky tomu můžete recepty ozvláštnit například těmito bylinkami, ovocem, marinádami a kořením.

  • Citrusy: Citronová nebo pomerančová kůra dodá lososu svěžest a aroma, stejně tak šťávy z citrusů.
  • Bylinky: Čerstvé nebo sušené bylinky jako saturejka, kopr, petržel, tymián nebo rozmarýn či bazalka oživí chuť ryby, ať už ji připravujete s čímkoliv.
  • Koření: Zkuste lososa okořenit mletým koriandrem, římským kmínem, uzenou paprikou nebo chilli, skvělou volbou je houbové koření (sušené a namleté houby) a samozřejmě medvědí česnek.
  • Marinády: Experimentujte s různými marinádami na bázi medu, hořčice, sójové omáčky, citronové šťávy nebo jogurtu.

Další recepty na lososa najdete tady. Nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě. Losos je ryba, která vám odpustí i drobné chyby: vždycky bude chutnat skvěle.