Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit výborné vepřenky? Základem dokonalé šťavnatosti je správné maso, čerstvá paprika i způsob smažení
Zdroj: Toprecepty, pbarva

Vepřenky patří mezi oblíbená jídla české kuchyně. Tenké dozlatova osmažené placičky z mletého vepřového masa mají pikantní chuť. Výborně ladí s hořčicí a cibulí. Dobře k nim chutná bramborová kaše.

Jaký je rozdíl mezi vepřenkami a karbanátky

Vepřenky patří mezi klasiku české kuchyně, i když tu největší dobu popularity už tak nějak mají za sebou. Přesto je příjemné si čas od času na nich pochutnat. 

Na první pohled vlastně nepoznáte, o který pokrm jde. Vepřenky se od karbanátků liší hlavně tím, že vždy musí být z vepřového masa. Kromě toho v nich má být jen sůl, pepř, sladká mletá paprika a pečivo namočené v tekutině. Vepřenky neobalujeme ve strouhance.

Karbanátky jsou ve svém složení oproti vepřenkách velmi variabilní. A za připomenutí stojí i fakt, že vepřenky jsou předchůdkyněmi karbanátků.

Co patří do vepřenek

Základem vepřenek je, jak už název pokrmu napovídá, vepřové maso. Obvykle využíváme vepřovou plec, která je libová a není suchá. Druhou možností jsou libovější (ořezané) kousky krkovice.  

Ideální je namlít si maso doma, případně si ho nechat připravit u řezníka. Pokud budeme kupovat hotové mleté maso, mělo by na balíčku být označení pouze "Mleté maso". Jinak bychom si v balíčku mohli přinést i přídatné látky, které v pokrmu nepotřebujeme.

Kromě masa do vepřenek přidáváme už jen sůl, pepř, sladkou mletou papriku a pečivo (rohlíky, housky, veka) namočené v tekutině. Tekutinou může být voda, ale vhodnější je mléko.

Ve vepřenkách není vajíčko a mají tak tendenci se trhat. Proto je třeba s nimi zacházet opatrně. 

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Jak připravit vepřenky

Na pět porcí budete potřebovat: 500 g vepřového mletého masa, 2 rohlíky (nebo housky), mléko na namáčení, mletý pepř, sůl, čerstvou papriku, pálivou papriku (nemusí být), cibuli, 1 lžíci plnotučné hořčice a olej na smažení.

Jak na to? Rohlíky nebo housky (můžou být starší, ale vláčné) nakrájejte  na malinkaté kostičky a zalijte mlékem. Po vstřebání mléka pečivo lehce vymačkejte a přidejte k mletému masu. Přidejte ještě sůl, nakrájenou papriku, pepř, jednu lžíci hořčice a vše důkladně promíchejte.

Lžící nabírejte směs a mokrýma rukama tvořte tenké placičky. Na pánvičku nalijte olej a rozehřejte ho. Placičky opékejte na rozehřátém oleji dozlatova. Jako příloha se k vepřenkám hodí bramborová kaše nebo pečivo, cibule nakrájená na proužky a hořčice.

Náš tip: Připravte si podle následujícího videoreceptu tvarůžkovo-smetanové vepřenky:

Recepty k tomuto článku