Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňáky z kysaného zelí se sýrem: Nastrouhaný uzený sýr dodá placičkám chuť a česnek vůni, tučná smetana vláčnost
Zdroj: Toprecepty, recepty73

Máte rádi kysané zelí? Přichystejte z něj tyto výborné placičky ochucené uzeným sýrem a sušenou šunkou. Toto snadné smažené jídlo použijte jako přílohu k obědu nebo jen tak na zakousnutí ke sklenici piva.

Co jsou zelňáky

Zelňáky jsou placky, obvykle z kysaného zelí, které si můžeme připravit s různými obměnami. Vlastně se dají považovat za variantu bramboráků. Samozřejmě v hlavní roli s kysaným zelím místo brambor.

Zelňáky můžeme vylepšit pokrájeným uzeným masem, ale také škvarky. Nápaditým obměnám se meze nekladou. Kyselé zelí s uzeninami různého druhu velmi dobře ladí a spolu s kmínem vzniká skvělá kombinace. 

Jak smažit zdravěji

Smažení je oblíbená tepelná úprava, ale není příliš zdravá. Ke smažení vybíráme tuky, které jsou vhodné ke smažení, tedy vydrží vysokou teplotu. Patří sem rafinované a fritovací oleje a tuky. Pokud nesmažíme velké množství, můžeme sáhnout i po sádle, případně po přepuštěném másle (ghí).

Smažení má probíhat na dobře rozpálené pánvičce a dobře rozpáleném tuku. Nesmí být ale rozpálený příliš, jinak by se placka rychle upekla a uvnitř zůstala syrová. Potřebné suroviny také musíme včas přichystat, aby nebyly z lednice příliš chladné. Placičky se pak budou lépe smažit. Správnou teplotu poznáme třeba tak, že na dno pánve položíme konec suché vařečky. Pokud se kolem rukojeti vařečky vytvoří velké množství bublinek, je teplota tak akorát vhodná na smažení. Podobně můžeme využít i malý kousek strouhanky.

Když potřebujeme smažit ve vyšší hladině tuku, po usmažení můžeme placičku zbavit nadměrného množství tuku odsátím pomocí ubrousku. 

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Jak připravit zelňáky z kysaného zelí se sýrem

Na 3 porce si připravte: 350 g okapaného kysaného zelí, 100 g uzeného sýru (nebo goudy), 50 g sušené šunky (nebo dobře vyuzené slaniny), 1 stroužek česneku, 2 vejce, 3 lžíce smetany ke šlehání (nebo na vaření), 3 lžíce polohrubé mouky (cca 70 g), sůl, mletý pepř a olej na smažení.

Jak na to? Okapané zelí pokrájejte na kratší kousky, šunku nebo slaninu nadrobno. Sýr a česnek nastrouhejte najemno. Vše dejte do mísy, přidejte vejce, smetanu, dle chuti osolte a opepřete a dobře promíchejte. Přisypte mouku dle potřeby. Výsledkem by měla být kompaktní směs, která bude při smažení hezky držet pohromadě.

Rozpalte nepřilnavou pánev s trochou oleje. Z připravené směsi odebírejte lžicí hromádky a na pánvi je zploštěte na placičky. Smažte z obou stran dozlatova a dokřupava.

Hotové zelňáky odkládejte na ubrousek, aby se odsátl přebytečný tuk. Placičky podávejte teplé jako hlavní chod, případně jako přílohu, například k minutkám. Placičky jsou výborné i vychladlé, takže je můžete servírovat také jako chuťovku k pivu.

Náš tip: Se zelím si můžete připravit podle následujícího receptu zelné chlebové placky

Recepty k tomuto článku