Richard I. Lví srdce: Anglický král si pochutnával na plněných křepelkách a osobního kuchaře povýšil na rytíře
4. 8. 2024 Historie a zajímavosti
Přezdívku Lví srdce získal Richard I. za chrabrost. Anglický král, který vládl ve 12. století, byl vychován ve Francii a zřejmě vůbec neuměl anglicky. Pochopitelně ho nenadchla ani anglická kuchyně a nejraději si pochutnával na francouzských jídlech.
Richard I. měl rád francouzskou kulturu
Budoucí anglický král Richard I. (1157–1199) strávil dětství a mládí ve Francii se svou matkou Eleonorou. Vztahy v této rodině nebyly zrovna příkladné, protože Richard s Eleonorou stáli za vzpourou proti jeho otci Jindřichu II. a bratru Janovi.
Ačkoli anglický trůn mu patřil zhruba deset let, za tu dobu strávil v Anglii jen šest měsíců. A anglicky se nenaučil. Obdivovatel rytířské kultury a trubadúrských písní Richard I. se proslavil jako bojovník a účastník třetí křížové výpravy.
Na válečném poli exceloval, ale k sňatku ho až ve dvaatřiceti letech donutila matka. Není ale jisté, zda manželství s Berengarií Navarrskou bylo naplněno. Richard byl s velkou pravděpodobností homosexuál.
A ještě k přezdívce Lví srdce. Prý vznikla díky jeho chrabrosti v bitvách a Richardův erb se třemi lvy je dodnes znakem Anglie.
Mohlo by vás zajímat
Ovoce jen pro šlechtu
Richard v mládí žil v Akvitánii, tedy na území na východě Francie, které se rozkládalo od Atlantského oceánu hluboko do vnitrozemí. Základem stravy v této oblasti byly obilniny, především oves a pšenice, z kterých se pekl chléb a připravovaly kaše. Šlechta si na rozdíl od poddaných mohla dovolit chléb z čisté a jemně prosáté pšenice.
Není třeba zdůrazňovat, že budoucí anglický král měl na stole vždy dostatek masa, převážně zvěřiny, ryb i mořských plodů ochucených vzácným kořením, které se dováženo z dalekých arabských zemí.
Zelenina se považovala za jídlo chudých, zato ovoce bylo vhodné pro šlechtu. Jako dezert se tak často podávaly hrušky na víně.
Mohlo by vás zajímat
Milovník hostin vyznamenal kuchaře
Přestože Richard II. prožil většinu svého dospělého života na bojištích, v jídle se nijak neomezoval. Když neválčil, pořádal party. Miloval velké oslavy a hostiny, kde se na rožni opékalo maso, k němu se jedl chleba a piva a vína byl dostatek.
Nepřekvapí tedy, že jedním z nejdůležitějších členů jeho družiny byl kuchař. Mělo to své důvody, protože při všeobecně nedostatečné středověké hygieně se jídlo mohlo stát zdrojem otravy.
Po jedné z vydařených hostin, kde si Richard I. obzvlášť pochutnal, pasoval svého kuchaře do rytířského stavu, prohlásil ho za pána z Poitou a svěřil mu tam do správy pozemky.
Mohlo by vás zajímat
Sicilské tažení
Třetí křížová výprava, jejíž cílem bylo osvobodit Jeruzalém a Svatou zemi od muslimů, přivedla krále Richarda I. mj. na Kypr a na Sicílii. Tam armáda křižáků připlula v září 1190 a pár měsíců tam vojáci zůstali.
Richardu I. se na Sicílii zřejmě líbilo a místní kuchyně ho zaujala. Obyvatelé Sicílie si na jídlo vždy potrpěli a anglický král si ho tam také užíval.
Mohlo by vás zajímat
Sarde a beccafico
Již tehdy se servírovalo tzv. sarde a beccafico, což je tradiční sicilský pokrm z malých sardinek, vykostěných metodou „motýlkování“ (odstranění pouze jedné páteřní kosti). Takto upravené rybí maso se plnilo sladkou a slanou směsí strouhanky, piniových oříšků, rybízu, ančovičky, česneku a petrželky. Peklo se lehce pokapané olivovým olejem a šťávou z čerstvého citronu.
A protože na Sicílii trávil i Vánoce, podle básníka Ambroise tam uspořádal velkolepou vánoční hostinu. Pečené křepelky a další drobní ptáci stejně jako dušené hovězí či vepřová a jehněčí pečínka se podávali na zlatých a stříbrných podnosech. Nechyběla ani sladká kaše s granátovými jablky nebo výběr sýrů.
Richard I. se dožil pouhých 41 let, která ovšem bohatě vyplnil tím, co dělal rád – válčením a bohatými hostinami.
Náš tip: Máte chuť na něco výjimečného? Kombinace dušené dýně s hruškou na víně uspokojí i ty nejnáročnější strávníky.
Zdroje informací:
englishhistory.net: Richard I – The Lion Heart
thevintagenews.com: Richard the Lionheart was so Pleased with his Food he Knighted the Cook
siquillya.wordpress.com: Eating and drinking in King Richard I’s Messina
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Husitský vojevůdce Jan Žižka jedl během vojenského tažení hlavně sušené maso s tvrdým chlebem, zapíjel to pivem
Skotská královna Marie Stuartovna vyžadovala polévku z koroptví a máslové sušenky, sladkosti odkázala lékárníkovi
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
Francouzský král Ludvík XIII. zahradničil, pěstoval zeleninu a už v 10 letech dokázal uvařit mléčnou polévku
Francouzské středověké hostiny: Na talířích z tvrdého chleba se podával pečený páv či zvěřina, zeleninou šlechta opovrhovala
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů