Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poslední ročník populární soutěže Peče celá země přinesl hned několik zajímavých momentů. Jedním z nich byla i touha Terezy Olbrichtové, kterou prozradila ještě před natáčením pořadu. Nelákala ji totiž výhra ani možné finanční ohodnocení, ale především chtěla načerpat inspiraci k napsání detektivního románu z prostředí cukrárny. Jak se nyní zdá, cíl byl splněn. S Terezou proto Toprecepty.cz tentokrát nehovořily jen o pečení, ale také o psaní.

Vítězství nebylo hlavním plánem 

Dostat se do finále Peče celá země bylo pro Terezu Olbrichtovou velkým, ale nádherným překvapením. Společně s Vojtou a Romanem totiž mohla zabojovat o titul „Pekař roku“, prestižní ocenění, které zatím získaly pouze dvě dámy, Petra Burianová a Martina Kynstlerová.

Přestože až na úplný vrchol plzeňská patriotka nedosáhla a musela k vítězství poblahopřát jedinečnému Vojtěchu Vrtiškovi, náladu jí to vůbec nepokazilo. Začala se intenzivně prezentovat na Instagramu, kde nabízí recepty na skvělé dobroty a postupně také pracovala na knížce, která byla oním důvodem, proč se vůbec do televizní soutěže pro pekaře–amatéry, přihlásila.

Plnit si sny je v pořádku

Terezo, už před startem třetí řady Peče celá země jste překvapivě tvrdila, že si primárně jdete pro téma na svou novou knížku. Ta už je nyní hotová. Kdy si ji přečteme? 

Je to přesně tak a samotnou mě teď překvapuje, že se tenhle trochu šílený plán skutečně podařilo uskutečnit. Po odvysílání pořadu Peče celá země jsem stála před otázkou, zda napsat kuchařku, která by vzhledem k mojí účasti v soutěži asi dávala větší smysl, nebo se držet svého původního záměru a napsat detektivku z gastro prostředí i za cenu toho, že to bude pro diváky trochu překvapení.

Ale díky zájmu, kterou knížka vzbudila, ať na sociálních sítích, tak v rámci Hihitové kampaně, kde se podařilo dosáhnout cíle ani ne za týden, začínám věřit, že plnit si sny nikdy není špatné rozhodnutí. Beru to jako dobré poučení do života (smích). Takže abych odpověděla na otázku, detektivka bude na pultech už letošní podzim. A já už dokonce začínám věřit, že nebude poslední (smích).

Proč si tak zkušená pekařka vybere jako téma zrovna detektivku? Chcete mi říct, že do ní nepropašujete i nějaký recept?

Primárně se jedná o detektivku, ale taky to bude trochu román pro ženy a trochu nakonec i ta kuchařka. Vlastně jsem spojila všechny žánry, které miluji, v jeden. Fúze je dneska v gastru dost moderní, tak proč ne v literatuře (smích).

Střídavé psaní se sestrou

Do jakého prostředí jste svůj příběh zasadil?.Původně jste hovořila o cukrárně.

Celý děj se odehrává v kavárně jménem Cafe Glory a čtenář mimo jiné může vidět pohled na místo, které je běžně zvyklý navštěvovat jako host, i z druhé strany – tedy z pohledu majitelky i zaměstnankyně kavárny.

Můžete prozradit alespoň část zápletky?

To je vždycky trošku oříšek, ale zkusím alespoň naznačit. Život hlavních hrdinek se točí především kolem kavárny, řeší řekněme běžné životní radosti a strasti jako každý z nás, než jim do života vstoupí vražda. A vzhledem k jejich povahám a dalším okolnostem se jednoduše nedokáží ubránit, aby nezačaly pátrat na vlastní pěst. 

Knihu jste psala se svou sestrou, hádaly jste se u toho?

Vůbec, my jsme si to rozumně rozdělily (smích). Každá jsme se ujala jedné ze dvou hlavních hrdinek a kapitoly v knize jsou na střídačku vyprávěné z pohledu jedné či druhé. Popravdě to byl úplně super způsob psaní, hrozně jsem se těšila na každou kapitolu od sestry. Byla jsem zvědavá, co se bude dít a jak na to budu moc navázat. Někdy jsme se u toho naopak dost nasmály

Práce na několika frontách

Přece jen jako finalistka Peče celá země a úspěšná food blogerka jste si určitě v knize neodpustila i nějaké rady či možná i recepty? 

Máte pravdu, přesně to jsem si do knížky propašovala. Nejsou to jen nějaké halabala nápady, cíleně jsem do knihy doplnila recepty na jídla, která se v ději objevují a považuji je za jedny z nejlepších pokrmů v kavárnách. Místo v knize dostane něco sladkého, slaného a dokonce i naprosto dokonalý koktejl (smích).

Byla to určitě složitá práce, proto se musím zeptat: Jak jde stíhat péct pro fanoušky na sociálních sítích a zároveň psát knihu, starat se od dvě dcerky a domácnost?

Myslím, že je na to jednoduchý recept, ten já mám vlastně na všechno (smích). Musí vás to bavit. Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, že člověk by měl trávit čas tím, co ho baví, protože – a vím, že to bude znít trochu melodramaticky – ho prostě zase tolik nemáme.

Tím nechci říct, že bych zrovna milovala žehlení a praní, ale když si k tomu do uší pustíte audioknížku nebo přesvědčíte holčičky, aby vám v rámci hry spojovaly stejný ponožky, je to hned mnohem menší „vopruz“

Utajení kmotři 

Kniha je tedy napsaná, vyjde na podzim, ale tušíte už jednu z nejdůležitějších věcí, tedy kdo vám půjde za kmotry? Nabízí se Josef Maršálek a Míša Landová…

O tomhle jsem ještě nepřemýšlela. Josef a Míša by byli určitě skvělými kmotry stejně jako Terezka, Vašík a celá TOP 11, ale to bychom se asi na podium nevešli (smích).

Nesmíme zapomenout ani na váš další sen, a to je vlastní kavárna v Plzni. Jak to vypadá s ní?

Vlastně jsem si ten sen tak trochu splnila, zatím sice jen v knížce, ale kdo ví, třeba jednou bude sloužit jako předloha pro skutečný podnik. Minimálně já bych do takové kavárny chodila s chutí. Jen tu vraždu bychom mohli vynechat (smích).

Na cestu Terezy soutěží Peče celá země i do jejího soukromí se můžete podívat do naší fotogalerie

Fotogalerie - Tereza Olbrichtová napsala detektivku

Ukázat 11 fotografií

Náš tip: Do kavárny neodmyslitelně patří i likérové špičky, připravte si je podle našeho videoreceptu i vy doma:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku