Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hmyz v kuchyni je nechtěným společníkem.
Zdroj: Freepik, Naturefood

Moucha nebo mravenec v kuchyni neznamená pouze otravného „parťáka“ při vaření, ale také velké zdravotní riziko. Zbavte se tedy nevítaných hostů dřív, než začnou řádit na potravinách, které se chystáte konzumovat. Stačí použít pár věcí, které máte určitě po ruce, a problém bude během chvíle vyřešen.

Kde číhá hrozba

Za oknem krásně svítí sluníčko, vy se chystáte připravit pro rodinu něco dobrého k snědku a najednou zaslechnete známé bzučení. Otravná moucha nebo jiný druh hmyzu se rozhodl vám chvíle u jídla „zpříjemnit“. Místo klidného vaření tak na vás čeká stres z toho, aby se jakýkoliv hmyz nedostal k surovinám, které hodláte použít.

Nebezpečí nehrozí pouze ze vzduchu, ale nesmíme zapomenout ani na mravence, pavouky nebo moly. Proti všem se pochopitelně se dá využít mnoho moderních způsobů likvidace, jako jsou pasti na mravence, lapače octomilek, spreje, zneškodňující hmyz, ale bránit se dá i zcela přírodně. Hlavně ještě před tím, než je skoro pozdě. Stačí si vzpomenout na moudrosti našich babiček, které si dokázaly poradit s každou nepříjemností.

V čem je riziko

Hmyz může při kontaktu s potravinami způsobit různé problémy, které negativně ovlivňují jeho kvalitu a bezpečnost. Může například kontaminovat potraviny přenosem bakterií, virů a parazitů, což může i podle studie z roku 2014 vést k nemocem, jako jsou salmonelóza nebo úplavice. Dále, přítomnost hmyzu může urychlit zkažení potravin, protože v jídle mohou zůstat výkaly nebo části těla.

Hmyz, jako jsou moli, brouci nebo mouchy, může také fyzicky poškodit potraviny a snížit tak jejich kvalitu. Některé osoby mohou navíc mít alergické reakce na části těl nebo výkaly hmyzu, které se dostanou do potravin.

Zaručené odpuzovače

Nejlepším způsobem je tak vůbec nedovolit hmyzu, aby se k potravinám dostal. Kromě sítí v oknech nebo neustálého přikrývání každé potraviny, která se v bytě vyskytne, existuje mnoho jednoduchých řešení, jak se nechtěného návštěvníka zbavit.

  • Ocet: Mouchy, pavouci i mravenci nesnáší vůni octa. Položte proto misku s ním na jídelní stůl nebo kuchyňskou linku.
  • Levandulový olej: Je skvělým odpuzovačem much a pavouků. Několik kapek oleje můžete nakapat na kus látky a umístit ji na strategická místa v kuchyni.
  • Křída: Mravenci se jí obloukem vyhýbají. Můžete nakreslit křídovou čáru kolem vstupních bodů, aby se mravenci nedostali dovnitř domu nebo bytu.
  • Citron a hřebíček: Rozkrojte citron na půlky a zapíchněte do něj několik hřebíčků. Umístěte citrony na okno nebo stůl. Samotný hřebíček také perfektně funguje na mravence, jeho aroma jim totiž vyloženě vadí.
  • Eukalyptus: Eukalyptový olej má silné odpuzující účinky. Použijte ho stejně jako levandulový olej.
  • Máta peprná: Mouchy nemají vůni máty rády stejně jako pavouci. Použijte proto čerstvou bylinu nebo mátový olej, který můžete aplikovat na několika místech v kuchyni.
  • Bazalka: Další bylinka, která odpuzuje mouchy. Můžete ji pěstovat v květináči na okenním parapetu nebo položit bazalkové listy na jídelní stůl.
  • Citronová tráva: Olej z citronové trávy je účinný nejen proti mouchám. Nakapejte několik kapek do aroma lampy nebo na bavlněné kuličky, které umístíte v kuchyni.
  • Skořice: Skořice je další přírodní odpuzovač mravenců. Můžete posypat skořici kolem oken, dveří a jiných vstupních bodů.

Náš tip: Vyrobte si podle našeho video receptu skvělé sirupy z bylinek, které hmyz nesnáší:

Zdroje informací:

hicare.in - Natural Ways to Get Rid of Small Insects in Kitchen

ncbi.nlm.nih.gov - Transmission and Retention of Salmonella enterica by Phytophagous Hemipteran Insects

Recepty k tomuto článku