Snadný cuketový karbanátek máte do půl hodiny na stole: Je krásně šťavnatý, voní po majoránce a sytost mu dodává mleté maso
5. 8. 2024 Vaření
Karbanátek je jedním z fenoménů české kuchyně. Relativně levné a rychle připravené jídlo totiž dokáže zasytit a naplnit i naši chuť na něco smaženého. Zkoušeli jste však váš rodinný recept někdy ozvláštnit surovinou, kterou byste třeba v tak tradičním pokrmu ani nečekali? Je ta pravá chvíle, protože cuketa, která je nyní všude, do „karboše“ pasuje skvěle.
Domácí poklad
Klasický karbanátek má tolik podob, že by se zřejmě ani nedaly spočítat. Každá domácnost totiž tuhle dobrotu z mletého masa připravuje po svém. Tajemství skvělé chuti pro někoho tkví ve správné kombinaci koření, kdy sůl a pepř může doplnit kromě klasické majoránky a česneku třeba bazalka, tymián, kmín nebo mletá paprika.
Někdo si zase nepotrpí na strouhanku a do masa místo ní přidává například ovesné vločky, rozdrcené kukuřičné lupínky, strouhaný sýr nebo vařenou rýži. Ta se v kombinaci s mletým používá třeba i u směsi do plněných paprik, takže je „vyzkoušená“.
Mohlo by vás zajímat
Zelenina jako bonus
Další ingrediencí, která dodá karbanátku na chuti a třeba i na šťavnatosti, jsou různé druhy zeleniny, které nastrouháme nebo nakrájíme najemno a přidáme k masu. Nejčastěji je to cibule, čerstvá mrkev, paprika, ale použít můžeme i špenát, pórek či petržel.
V sezóně cukety je to jednoznačně i ona. Dokáže totiž přidat karbanátku vláčnost, aniž by do masa pustila zbytečně moc vody. Navíc není třeba cuketu nějak pracně připravovat, stačí oloupat a nastrouhat.
Děti nic nepoznají
Pokud byste měli pocit, že nemůžete cuketu použít, protože ji vybíravější členové domácnosti (většinou děti) odmítnou, nedělejte si starosti. Než přijdou k hotovému, máte zeleninu dávnou vmíchanou do masa a karbanátky se už smaží. Možná se stane i to, že tentokrát budou vašim ratolestem chutnat víc než obvykle.
Cuketové karbanátky s mletým masem
Na přípravu skvělého letního oběda budete potřebovat: 400 g mletého masa mix (vepřové a hovězí), 1 velkou cuketu, 4 stroužky česneku, 140 g rajčatového protlaku, 2 vejce velikosti M, 3 lžíce bramborového škrobu, 80 g strouhanky, 80 g vepřového sádla, majoránku, sůl a pepř.
Jak na to?
- Cuketu omyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte do mísy.
- Přidejte vejce, mleté maso, rozmačkaný česnek, rajčatový protlak a vejce. Vše dobře promíchejte. Nyní přisypte majoránku, pepř a sůl. Znovu promíchejte.
- Nakonec do mísy nasypte škrob a strouhanku. Té můžete trochu přidat, když se vám bude zdát směs moc řídká. Vše naposledy nejlépe rukama pořádně zpracujte.
- Vytvarujte karbanátky a lehce je pokropte vodou.
- Ve vyšší pánvi nechte rozehřát sádlo, do kterého postupně vkládejte karbanátky a smažte.
- Jako příloha se skvěle hodí třeba bramborová kaše nebo klasické vařené brambory.
Náš tip: Lahodné karbanátky se dají nachystat také z květáku, zkuste je připravit podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sádlo je zdraví prospěšné, říká specialistka na výživu Margit Slimáková: Protituková hysterie a strašení už naštěstí skončily
Pavel Berky poradil, jak připravit jedinečnou bramborovou kaši: Jednoduchým trikem získáte skvělou chuť, říká
Česká jídla propadla v zahraničním hodnocení: Cizincům nechutnají smaženice, sekaná ani krupicová kaše
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Bezlepkové churros ve Valencii aneb Jak se se žije bezlepkáři ve Španělsku
Patatas bravas: Dokřupava osmažené bramborové kostičky se neobejdou bez pikantní omáčky
Nejoblíbenější dezert u Jana Punčocháře: Buchty s tvarohem a rumovou omáčkou lámou rekordy. Takhle se připravují