Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem internetu je smashed potato salad. Křupavý salát z mačkaných brambor se speciálním dresinkem je svěží a lehký
Zdroj: Toprecepty

Milujete chuť brambor pečených na ohni? A teď si představte, že byste si ji přenesli do podoby salátu… Vznikne vám dokonalé letní jídlo a asi jedna z nejlepších verzí bramborového salátu vůbec. Tento salát se báječně hodí k létu a také jako příloha třeba k masu z grilu. 

Salát, který dobyl internet

Smashed potato salad je jedním z virálních receptů, tedy takových receptů, které kolují po internetu (hlavně po sociálních sítích TikTok a Instagram) a každý je chce zkusit, protože jsou zkrátka božské, vychytané a málokdo jim odolá. Tento salát má k tomu českému na míle daleko.

Je svěží, voňavý, plný křupavých brambor a zeleniny a s řízkem nebo smaženým kaprem by vám asi moc nechutnal. Na letní grilovačky se ale hodí přímo dokonale a ne nadarmo je často označován jako nejlepší z bramborových salátů vůbec. 

Trochu jiný bramborový salát

Předností tohoto salátu je, že je mnohem lehčí než ten náš tradiční. Kromě majonézy se do něj dává totiž i řecký jogurt, navíc jeho chuť osvěžuje čerstvá okurka, jarní cibulka, citronová šťáva a bylinky, hlavně kopr. Lehký je i na přípravu. Brambory totiž nemusíte krájet na žádné drobné kostičky, stačí je jen rozmačkat (odtud název smashed) a pak upéct v troubě pěkně dozlatova a dokřupava. Jejich chuť vylepšuje speciální dresink inspirovaný řeckým salátem tzatziki.

Hit tohoto léta

Tento salát je opravdovým hitem tohoto roku. Není sice znám přesně jeho původ a na TikToku se zřejmě objevil již loni, virální se stala až úprava blogerky Stelly Drivas, jejíž blog je znám pod názvem Hungry Happens. Její salát měl od ledna tohoto roku 15,5 milionu zhlédnutí a téměř milion lajků, všechny doslova nadchnul a vyvolal hlavně na sociální sítí na sdílení videí TikTok přímo bramborovo-salátové šílenství. Během letních měsíců se pak jeho popularita zvýšila ještě víc. 

@hungryhappens

Smashed Potato Salad (full recipe is on: HungryHappens.Net)

♬ original sound - Stella Drivas

Ten nejlepší smashed potatoes salát

Během té doby se objevila na internetu spousta dalších verzí vylepšených třeba i o slaninu, která uspokojí i milovníky masa, nebo naopak veganská verze s veganskou majonézou. Kromě okurky  se do salátu někdy přidává i řapíkatý celer pro ještě větší křupavost. Pokud by vás lákalo vyzkoušet tu klasickou, můžete se do toho pustit přímo podle receptu autorky, jejíž verze vyvolala největší ohlas. A jak na to? 

Budete potřebovat: 1 kg dobře omytých malých brambor, 1 lžíci olivového oleje, sůl a pepř podle chuti, 150 g řeckého jogurtu, 120 g majonézy, 2 lžičky dijonské hořčice, šťávu z ½ velkého citronu, 2 lžičky červeného vinného octa, 1 velký prolisovaný stroužek česneku, 12 g čerstvého kopru, 15 g čerstvé petrželky, 1 středně velkou okurku, 1 šalotku nasekanou najemno.

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Brambory nejprve omyjte a pak je vařte asi 7 minut nebo dokud nezměknou. Osušte je a přeneste na plech. Hřbetem sklenice je zmáčkněte, aby z nich vznikly ploché placičky. Ty pak pokapejte olivovým olejem a podle chuti osolte a opepřete. Pečte 50 minut až 1 hodinu nebo dokud nebudou brambory zlatohnědé a křupavé. Ty nejkřupavější hnědé kousky si můžete nechat stranou na ozdobu.
  2. Okurku omyjte, oloupejte, vykrojte z ní semínka a zbytek nakrájejte na drobné kostičky. Jogurt, majonézu, dijonskou hořčici, citronovou šťávu, ocet, česnek, kopr, petrželku, sůl a pepř smíchejte ve větší míse a dobře promíchejte. Pak případně ochuťte. Nakonec do směsi vmíchejte okurku a nasekanou šalotku, přikryjte a dejte do chladničky, zatímco se budou péct brambory.
  3. Upečené brambory nechte také pět minut chladnout a pak je vmíchejte do salátu, aby se zcela obalily dresinkem. Nakonec salát ozdobte křupavými kousky brambor, koprem a pepřem. 

Náš tip: Lehký letní „bramborový“ salát můžete udělat i z cukety podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Washingtonpost.com: Smashed potato salad is TikTok’s crispy take on a summer classic
Natashaskitchen.com: Smashed Potato Salad Recipe 
Hungryhappens.net: Crisoy smashed potatoes salad

Recepty k tomuto článku