Šopák aneb Šopský salát: Ten pravý bulharský dochutí speciální sýr a na přípravu stačí jen čtyři suroviny
7. 8. 2024 Vaření
Šopák neboli šopský salát je národním bulharským pokrmem. Pověstný je díky typickému měkkému sýru ve slaném nálevu. Využít můžete třeba balkánský sýr. Salát se skvěle hodí do horkých letních dnů.
Kde se vzal šopský salát
Ačkoliv je šopský salát alias šopák u nás jako doma, svou domovinu má v Bulharsku. Ani tam ale není jeho historie speciálně dlouhá. Sahá zhruba do roku 1955, kdy v letovisku Družba (nově Sv. Konstantin a Helena) vytvořili šéfkuchaři "šopska salata". Salát byl pojmenován podle nepříliš početného etnika Shopi neboli Šopi, které žije nejen nedaleko Sofie, ale i v Srbsku a Severní Makedonii. To je dost možná důvodem, proč se státy o původ salátu perou.
Do 70. let se salát měnil, šlo například o přidání pepře, feferonky, se sýrem, bez sýru. Dnešní bulharské národní jídlo se brzy rozšířilo i do dalších evropských zemí a patří mezi velmi oblíbené pokrmy. Ostatně podobně je tomu i u nás.
Co patří do šopského salátu
Velmi záleží na kvalitě a čerstvosti ingrediencí, které dáme do salátu. Základem je zelenina: okurky, papriky (obvykle bývají pečené), rajčata a často také cibule. Významnou roli ale také má typ sýru, který hodně ovlivňuje chuť. Proto je šopský salát tak dobře rozpoznatelný. Ale i u tohoto jídla se šopák mění podle regionů, podniků i rodin.
V Bulharsku se obvykle používá nastrouhaný měkký sýr Sirene z kozího, ovčího nebo kravského mléka. Je ve slaném nálevu. Nahradit ho může feta, případně balkánský sýr, které mají podobnou chuť.
Někdy se do tohoto salátu přidávají i olivy a petržel. Dochutit si salát můžeme podle vlastních představ, využívá se vinný ocet nebo citrónová šťáva. Do salátu se dodatečně přidává také olej, obvykle slunečnicový, případně olivový.
Středomořská kuchyně zejména za poslední tři dekády v České republice zdomácněla. Začalo se pizzeriemi, přidaly se taverny, francouzské restaurace. Češi si po čase našli cestu třeba i ke španělskému…
Jak připravit šopák
Na přípravu šopského salátu potřebujete: čerstvé papriky, okurky, rajčata a balkánský sýr.
Jak na to? Veškerou zeleninu očistěte. Okurky oloupejte, pokud mají ošklivou slupku, a nakrájejte je na kostičky. Z paprik vykrojte střed a společně s rajčaty a balkánským sýrem je nakrájejte na kostičky. Opatrně solte, balkánský sýr je sám o sobě slaný. Opepřete a dobře šopský salát promíchejte.
Náš tip: Připravte si výborný šopský salát podle následujícího vide oreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co patří do špaget carbonara? Nesmí chybět pancetta, parmezán a vejce
Tvarohové řezy: Hrnečkový moučník je úžasně vláčný, osvěžující a lahodný na chuť. Hotový je za chvíli a zvládne ho i začátečník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno před 4 hodinami
Brokolicové suflé
Přidáno před 4 hodinami
Vláčný koláč s jablky a povidly
Přidáno před 8 hodinami
Zeleninové placičky s cuketou a koriandrem
Přidáno před 9 hodinami
Cappuccino dort
Přidáno před 13 hodinami
Sytá kuřecí polévka s brokolicí, čedarem a sýrovými knedlíčky
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Balkánský sýr i feta do salátů: Doma vyrobené jsou levnější i zdravější než ty z obchodu a ušetříme až 110 Kč
Dršťková polévka z hlívy voní česnekem a majoránkou a chutná jako ta pravá. Bezmasé jídlo ocení nejen vegetariáni
Uvařené těstoviny ohřejete snadno bez ztráty jejich chuti i tvaru: Dokáže to i amatér, stačí pánev, trouba nebo pára