Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá švestková povidla bez cukru krok za krokem. Když je upečete v troubě, budete to mít téměř bez práce
Zdroj: Toprecepty

Vzhledem k tomu, že letos je všechno trochu dřív, začíná nám pomalu ale jistě i švestková sezóna. Pokud máte švestek dostatek, nejlepší možností, jak je zpracovat a uchovat na později, jsou povidla. Na jejich přípravu nepotřebujete žádné speciální vybavení. Vystačíte si s troubou a pekáčem. 

Švestková povidla - nejen staročeská specialita

Švestková povidla jsou jednou z tradičních staročeských specialit. I když povidla znají i v Polsku, na Slovensku nebo v Rakousku, nikde nejsou tak populární jako u nás. Ne nadarmo povidlové buchty patří k nejoblíbenějším, stejně jako frgály, navíc se s oblibou používají i do taštiček, šátečků nebo na perník.

Naši předkové je ale využívali ještě víc jako klasické sladidlo místo medu nebo drahého cukru, který si mohli dopřát jen ti nejbohatší. V minulosti dokonce mívali v mnoha vesnicích domky určené výhradně na vaření povidel, tzv. povidlárny, a většina hospodyněk měla doma speciální keramické hrnce s dírami zvané povidláky. Ty už dnes má jen málokdo, přesto si můžete snadno připravit doma povidla i v současnosti třeba jen na sporáku nebo v obyčejné troubě. 

Do povidel cukr nepatří

Půvab povidel spočívá v tom, že ta pravá se dělají bez přídavku cukru a nepotřebujete do nich ani žádné želírující látky. Sladkou chuť jim dodávají samotné švestky, dokonale husté konzistence se dosahuje dlouhým vařením.

Díky tomu vznikne vynikající zdravá ovocná pomazánka, která neobsahuje žádné přidané cukry, a využijete ji nejen při pečení, ale třeba i místo marmelády na lívance či bramborové placky, na čerstvý chleba s máslem, a nebo i na přípravu omáčky, která se podává k uzenému masu

Jak dotáhnout povidla k dokonalosti

Povidla je možné vařit i v hrnci, to však vyžaduje pravidelnou kontrolu a míchání. Práci si ovšem můžete usnadnit, když je dáte péct do trouby. Povidla budou mít dostatek času na to, aby zhoustla a získala tu správnou hustotu. Stačí je pak jen čas od času zkontrolovat. K tomu, abyste si zajistili dokonalý výsledek, je ovšem potřeba dodržet pár kroků. Jaké to jsou? 

  • Aby byla povidla dostatečně sladká, je třeba na ně použít hodně zralé švestky, které jsou sladší. Klidně mohou být až přezrálé a měkké. Víc cukru zajistí i delší trvanlivost povidel, kyselá a řídká povidla se mnohem rychleji zkazí. 
  • Důležité je rovněž švestky dobře umýt a očistit a hlavně probrat a nepoužívat do povidel ty červivé nebo nahnilé. Ty by mohly kontaminovat celou várku a povidla by se pak rychleji kazila. 
  • Švestky je dobré před přípravou povidel rozložit na plech a nechat je trochu zavadnout. Ještě před pečením se doporučuje švestky zalít trochou octa (na 1 kg švestek stačí 30 ml octa) a nechat chvíli odležet. Octová lázeň zbaví švestky případných bakterií a opět prodlouží trvanlivost povidel. Použít lze klasický ocet, ale ještě lepší chuti dosáhnete pomocí balzamikového
  • Ocet pak rovněž zajistí, aby se švestky při pečení nadměrně nepřipalovaly k plechu. Plech můžete rovněž pro jistotu vyložit navhlčeným pečicím papírem. Bude se vám pak lépe čistit. 
  • Švestky není nutné předem vypeckovávat. Naopak pecky dodávají povidlům lepší chuť. Pecky pak odstraníte až později tak, že rozvařené švestky prolisujete přes síto. Pokud byste je stejně vypeckovali, nakonec povidla promixujte, chcete-li, aby měla hladší konzistenci
  • U povidel je důležité hlavně dlouhé vaření nebo pečení. Díky tomu se ze švestek odpaří tekutina a vznikne tak tuhá hmota, již není nutné sterilovat, a i tak vydrží klidně celou zimu i déle. Čím delší dobu je budete péct, tím budou povidla hustší a také sladší, neboť tak dochází k větší koncentraci cukrů. Přidat můžete i lžičku soli, ta z ovoce vytáhne sladkou chuť a působí jako konzervant.
  • Dlouhé vaření způsobuje i lehké připalování švestek. Cukr z ovoce pak začíná karamelizovat, což může ze typickou tmavou až černou barvu povidel
  • Při pečení je třeba dát na plech nebo do pekáčku dostatek švestek, aby sahaly aspoň do poloviny. V opačném případě by se vysušily a zčernaly.
  • Chuť povidel můžete vylepšit i přidáním koření, jako jsou skořice, hřebíček nebo badyán. Vhodný je i zázvor, kardamom nebo rovnou perníkové koření, v tomto případě ale platí, že méně je více a na povidla stačí jen malá špetka koření. 
  • Do povidel lze nakonec přidat i trochu rumu. Ten jim rovněž dodá příjemné aroma a ještě přispěje k delší trvanlivosti. Pro podpoření švestkové chuti lze použít i slivovici

Vynikající povidla z trouby

Pokud máte zrovna k dispozici dostatek švestek a láká vás povidla konečně vyzkoušet, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: cca 5 kg zralých švestek, 100 ml jablečného octa a 1 lžičku soli.

  1. Švestky omyjte, rozpulte, vypeckujte a lehce rozmixujte nebo propasírujte. Případně můžete rozmixovat jen část švestek, pokud chcete mít v povidlech kousky švestek. 
  2. Dno plechu potřete octem, na něj rozložte připravené švestky a pečte v předehřáté troubě přibližně 3 až 5 hodin při 120-150 °C. 
  3. Teplotu můžete v průběhu pečení měnit. Na samém začátku, dokud je směs tekutější, udržujte teplotu o něco vyšší; s postupujícím pečením ji snižujte. Čím je směs hustší, tím nižší by měla být teplota. 
  4. Švestky je rovněž možné péct při nižší teplotě (cca 50 °C), a to celou noc. Pokud je celková teplota nízká, celý proces bude trvat déle. Cílem je snížit hmotnost švestkové hmoty přibližně na polovinu, ale pokud chcete, můžete mít povidla ještě hustší.
  5. Jednou za hodinu je lepší směs promíchat. Po dosažení požadované konzistence nalijte ještě horká povidla do čistě vymytých a vysterilovaných sklenic a uzavřete je víčky. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

Náš tip: Při přípravě povidel tentokrát s cukrem můžete postupovat i podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku