Dokonalá švestková povidla bez cukru krok za krokem. Když je upečete v troubě, budete to mít téměř bez práce
6. 8. 2024 Vaření
Vzhledem k tomu, že letos je všechno trochu dřív, začíná nám pomalu ale jistě i švestková sezóna. Pokud máte švestek dostatek, nejlepší možností, jak je zpracovat a uchovat na později, jsou povidla. Na jejich přípravu nepotřebujete žádné speciální vybavení. Vystačíte si s troubou a pekáčem.
Švestková povidla - nejen staročeská specialita
Švestková povidla jsou jednou z tradičních staročeských specialit. I když povidla znají i v Polsku, na Slovensku nebo v Rakousku, nikde nejsou tak populární jako u nás. Ne nadarmo povidlové buchty patří k nejoblíbenějším, stejně jako frgály, navíc se s oblibou používají i do taštiček, šátečků nebo na perník.
Naši předkové je ale využívali ještě víc jako klasické sladidlo místo medu nebo drahého cukru, který si mohli dopřát jen ti nejbohatší. V minulosti dokonce mívali v mnoha vesnicích domky určené výhradně na vaření povidel, tzv. povidlárny, a většina hospodyněk měla doma speciální keramické hrnce s dírami zvané povidláky. Ty už dnes má jen málokdo, přesto si můžete snadno připravit doma povidla i v současnosti třeba jen na sporáku nebo v obyčejné troubě.
Mohlo by vás zajímat
Do povidel cukr nepatří
Půvab povidel spočívá v tom, že ta pravá se dělají bez přídavku cukru a nepotřebujete do nich ani žádné želírující látky. Sladkou chuť jim dodávají samotné švestky, dokonale husté konzistence se dosahuje dlouhým vařením.
Díky tomu vznikne vynikající zdravá ovocná pomazánka, která neobsahuje žádné přidané cukry, a využijete ji nejen při pečení, ale třeba i místo marmelády na lívance či bramborové placky, na čerstvý chleba s máslem, a nebo i na přípravu omáčky, která se podává k uzenému masu.
Jak dotáhnout povidla k dokonalosti
Povidla je možné vařit i v hrnci, to však vyžaduje pravidelnou kontrolu a míchání. Práci si ovšem můžete usnadnit, když je dáte péct do trouby. Povidla budou mít dostatek času na to, aby zhoustla a získala tu správnou hustotu. Stačí je pak jen čas od času zkontrolovat. K tomu, abyste si zajistili dokonalý výsledek, je ovšem potřeba dodržet pár kroků. Jaké to jsou?
- Aby byla povidla dostatečně sladká, je třeba na ně použít hodně zralé švestky, které jsou sladší. Klidně mohou být až přezrálé a měkké. Víc cukru zajistí i delší trvanlivost povidel, kyselá a řídká povidla se mnohem rychleji zkazí.
- Důležité je rovněž švestky dobře umýt a očistit a hlavně probrat a nepoužívat do povidel ty červivé nebo nahnilé. Ty by mohly kontaminovat celou várku a povidla by se pak rychleji kazila.
- Švestky je dobré před přípravou povidel rozložit na plech a nechat je trochu zavadnout. Ještě před pečením se doporučuje švestky zalít trochou octa (na 1 kg švestek stačí 30 ml octa) a nechat chvíli odležet. Octová lázeň zbaví švestky případných bakterií a opět prodlouží trvanlivost povidel. Použít lze klasický ocet, ale ještě lepší chuti dosáhnete pomocí balzamikového.
- Ocet pak rovněž zajistí, aby se švestky při pečení nadměrně nepřipalovaly k plechu. Plech můžete rovněž pro jistotu vyložit navhlčeným pečicím papírem. Bude se vám pak lépe čistit.
- Švestky není nutné předem vypeckovávat. Naopak pecky dodávají povidlům lepší chuť. Pecky pak odstraníte až později tak, že rozvařené švestky prolisujete přes síto. Pokud byste je stejně vypeckovali, nakonec povidla promixujte, chcete-li, aby měla hladší konzistenci.
- U povidel je důležité hlavně dlouhé vaření nebo pečení. Díky tomu se ze švestek odpaří tekutina a vznikne tak tuhá hmota, již není nutné sterilovat, a i tak vydrží klidně celou zimu i déle. Čím delší dobu je budete péct, tím budou povidla hustší a také sladší, neboť tak dochází k větší koncentraci cukrů. Přidat můžete i lžičku soli, ta z ovoce vytáhne sladkou chuť a působí jako konzervant.
- Dlouhé vaření způsobuje i lehké připalování švestek. Cukr z ovoce pak začíná karamelizovat, což může ze typickou tmavou až černou barvu povidel.
- Při pečení je třeba dát na plech nebo do pekáčku dostatek švestek, aby sahaly aspoň do poloviny. V opačném případě by se vysušily a zčernaly.
- Chuť povidel můžete vylepšit i přidáním koření, jako jsou skořice, hřebíček nebo badyán. Vhodný je i zázvor, kardamom nebo rovnou perníkové koření, v tomto případě ale platí, že méně je více a na povidla stačí jen malá špetka koření.
- Do povidel lze nakonec přidat i trochu rumu. Ten jim rovněž dodá příjemné aroma a ještě přispěje k delší trvanlivosti. Pro podpoření švestkové chuti lze použít i slivovici.
Vynikající povidla z trouby
Pokud máte zrovna k dispozici dostatek švestek a láká vás povidla konečně vyzkoušet, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: cca 5 kg zralých švestek, 100 ml jablečného octa a 1 lžičku soli.
- Švestky omyjte, rozpulte, vypeckujte a lehce rozmixujte nebo propasírujte. Případně můžete rozmixovat jen část švestek, pokud chcete mít v povidlech kousky švestek.
- Dno plechu potřete octem, na něj rozložte připravené švestky a pečte v předehřáté troubě přibližně 3 až 5 hodin při 120-150 °C.
- Teplotu můžete v průběhu pečení měnit. Na samém začátku, dokud je směs tekutější, udržujte teplotu o něco vyšší; s postupujícím pečením ji snižujte. Čím je směs hustší, tím nižší by měla být teplota.
- Švestky je rovněž možné péct při nižší teplotě (cca 50 °C), a to celou noc. Pokud je celková teplota nízká, celý proces bude trvat déle. Cílem je snížit hmotnost švestkové hmoty přibližně na polovinu, ale pokud chcete, můžete mít povidla ještě hustší.
- Jednou za hodinu je lepší směs promíchat. Po dosažení požadované konzistence nalijte ještě horká povidla do čistě vymytých a vysterilovaných sklenic a uzavřete je víčky. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Náš tip: Při přípravě povidel tentokrát s cukrem můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
Slovenský nudlkoch aneb Nudle zapečené s povidly a ořechy mají křupavou kůrčičku a chutnají fantasticky
Tradiční povidla moderně: Při pečení v troubě se dají připravit rychleji a bez cukru