Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ladislav Špaček poukázal na některé nešvary, spojené se stravováním na dovolených v zahraničí.
Zdroj: Pavel Dvořák, Toprecepty, Freepik, mrsiraphol, koláž Toprecepty

Dovolená v zahraničí někoho může lákat k nedodržování napsaných pravidel a takzvanému utržení se ze řetězu. Jak ovšem pro Toprecepty.cz popisuje mistr etikety Ladislav Špaček, i na prázdninách musíme myslet na to, jak se chováme a vystupujeme například při hotelových snídaních či večeřích.

Na co si dát v cizině pozor

O problémech s často špatně zvoleným oblečením, v němž se chodíme v zahraničních přímořských resortech najíst, jsme s odborníkem na etiketu již hovořili. Tentokrát se proto Toprecepty.cz Ladislava Špačka zeptaly na další přešlapy, které se nám mohou na dovolené přihodit.

Plýtvání jídlem je zlozvyk

Vše může odstartovat již nákup zájezdu včetně toho velmi populárního, který nám slibuje téměř vše. All inclusive je skvělá forma, jak nechodit s peněženkou celý den a moci si brát cokoli, co je v nabídce hotelu. Zaplatili jsme si, můžeme si tedy dopřát, co hrdlo ráčí, ale pozor, nekoupili jsme si celý hotel,“ připomíná Špaček a dodává, že se sice nemusíme omezovat, ale plýtvat jídlem je bezohledné. Na talíř si tedy dávejte vždy jen tolik jídla, kolik dokážete sníst. Přidat si můžete kdykoliv.

„Následník trůnu František Ferdinand d´Este (kterého zastřelili v Sarajevu) byl bohatý šlechtic, ale měl pro děti pevnou zásadu: Můžete si vzít, kolik budete chtít, ale pak dojíte všechno, co máte na talíři, jídlo se nevyhazuje. Tím učil své děti brát si rozumně jen tolik, kolik opravdu snědí,” popisuje odborník na etiketu.

Nepořádek je naší vizitkou

Podle Špačka je lepší jít si nabrat dvakrát než nechat na talíři polovinu porce a odejít od stolu. I „přídavek“ má ovšem svá pravidla. „Když si jdeme přidat, ponecháváme použitý talíř na stole a u rautového stolu si opět vezmeme čistý. Odcházíme-li od stolu, ohlédněme se, v jakém stavu ho opouštíme. Ano, je tam servírka, která to po nás uklidí, ale…,” říká pro Toprecepty.cz expert. Naráží tak na situace, kdy stůl a jeho okolí vypadá po konzumaci jako po výbuchu.

Večeře je slavnostnější

Oběd většinou volíme někde mimo hotel, buď vyzkoušíme přímořské  restaurace, popřípadě se vydáme do nejbližšího města, kde jeho prohlídku spojíme i s jídlem. Na večeři se ovšem běžně vracíme zpět do hotelu. „Dáme si záležet: pánové budou mít dlouhé kalhoty a košili, ženy nejlépe šaty. Většinou najdeme obrázek s předepsaným úborem před vstupem do restaurace. Obvykle nás personál slušně žádá, abychom se oblékli tak, jak je večer do dobré restaurace obvyklé; není důvod laskavé prosbě nevyhovět. I my si luxusní prostředí hotelové restaurace více užijeme, když budeme lépe oblečeni,” připomíná Špaček první důležitou věc, tedy výběr správného oblečení.

Vzor pro děti

Večeře v takové restauraci je podle něj i dobrou příležitostí vést děti ke správným návykům u stolu. „Najdeme je v každé učebnici etikety: Papírový ubrousek nedáváme na klín, ale látkový ano, pečivo neukusujeme, ale ulamujeme, příbor nedržíme jako tužku, ale svrchním držením, tak abychom střenky schovali v dlani a ukazováčkem vytvářeli tlak, přitom hroty vidličky míří dolů, maso krájíme pilovitým pohybem (proto má jídelní nůž pilovité ostří),” popisuje odborník ma etiketu.

„Sklenice držíme za stopku, abychom ji neupatlali prsty a neoteplovali nápoj uvnitř, po skončeném chodu příbor odkládáme rovnoběžně, vidlička je vlevo, nůž vpravo ostřím směrem k vidličce a rukojeti míří doprava dozadu. Papírový ubrousek ponecháváme v talíři, látkový složíme a položíme vedle talíře,” dodává pro Toprecepty.cz Ladislav Špaček.

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu snídaňová vejce Benedikt a zpříjemněte si start nového dne:

Recepty k tomuto článku