Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelená rajčata můžete nechat dozrát několika způsoby, na jejich konzumaci si však dávejte pozor, radí zahradnice Andrea.
Zdroj: se souhlasem Andrey Holé, Freepik,KamranAydinov/koláž Toprecepty

Rajčata patří na našich zahradách a ve sklenicích k nejobvyklejšímu druhu zeleniny, který pěstujeme. Přestože je léto stále v plném proudu, už musíme myslet na to, že je třeba se o rostliny a plody, které již nemusí stihnout dozrát, správně postarat. Jak na to, se Toprecepty.cz zeptaly zahradnice Andrey Holé.

Důležitý řez

I když se nám stále může zdát, že se našim rajčatům daří skvěle, musíme si uvědomit, že je nejvyšší čas jim poskytnout potřebnou péči. Do poloviny srpna je důležité odstranit vrchol u rajčat a to za 6-8 květním vijanem. Nad posledním vijanem necháme jeden list a nad ním se vrchol odstraní,” vysvětluje Andrea, která své rady prezentuje i na instagramovém účtu.

Důvod je prostý. „Dělá se to proto, že by další rajčata nestihla dozrát. Takhle rostlina směřuje svojí energii do plodů, a ne do růstu,” říká pro Toprecepty.cz zkušená zahradnice. „Od květu až po rajče to trvá přibližně dva měsíce, a to už budeme na konci září, začátku října, kdy už bývá celkem chladno a rajčata už špatně dozrávají, dodává.

Dopřejte rajčatům slunce

Odstranění vrcholu rostliny ovšem není jediným důležitým zásahem. Je také dobré odstranit spodní listy až do výše plně vyvinutých plodů, ať k nim může slunce. Urychlí se tím dozrávání a předejde se plísním,” popisuje Andrea.

S nedozrálými plody opatrně

Co však dělat s rajčaty, na něž plíseň zaútočí, nebo přece jen nestihnou dozrát? Nejlepší je ustřihnout celý trs a zavěsit ho doma v teple nebo otrhat rajčata i se stopkou a dát do bedýnky s jablkem, kde ještě dozrají,” radí Andrea.

Zároveň varuje před konzumací nedozrálých zelených rajčat. „Obsahují jedovatý solanin a tomatin, tudíž nejsou vhodná k jídlu. I když je dnes spoustu receptů, jak zelená rajčata zpracovat, tak bych to nedoporučovala, říká Andrea.

Je však riziko skutečně tak velké, vždyť existuje spousta receptů, jak zelená rajčata využít? „U citlivějších lidí můžou vyvolat zažívací potíže, nebo jiné zdravotní problémy,” vysvětluje zahradnice. „Ale jestli to přece jen někdo chce zkusit, tak je dobré použít rajčata ve fázi před zabarvením,” dodává.

Tepelná úprava pomůže

Dalším způsobem, jak v kuchyni využít nezralá rajčata, je jejich tepelná úprava. Připravit si snadno můžete například perfektní salsu, kterou lze podávat nejen k masu, ale také si do ní můžete namáčet nachos. Stačí pouze zelená rajčata opéct, stejně jako cibuli a česnek, a pak je společně s koriandrem a limetkou rozmixovat dohladka.

Skvěle chutná i polévka ze zelených rajčat. Ta pouze v troubě opečete s cibulí a česnekem a nato je důkladně promícháte se zeleninovým vývarem. Další variantou je i čatní, které perfektně „sedne“ k pečenému kuřeti nebo vepřovým kotletám. Dá se také přidat do domácích hot dogů.

Náš tip: Máte přebytek rajčat, tak si podle našeho video receptu připravte skvělý domácí protlak:

Recepty k tomuto článku