Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Laďka Něrgešová umí skvělé buchty s makovou náplní.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty.cz

Kynuté buchty jsou od pradávna jedním z tradičních pokrmů české kuchyně. Pamatujeme si je z dětství, když nám je naše babičky připravovaly s láskou a péčí. Ani dnes ovšem nehlásí buchty ústup ze slávy, ba naopak. Jak dokazuje populární moderátorka Laďka Něrgešová, lze si tuhle klasickou dobrotu připravit lehce doma a potěšit tak celou rodinu.

Nedílná součást tradice

Buchty byly vždy nedílnou součástí rodinných oslav a svátků, jako byly Vánoce, Velikonoce nebo svatby. Kromě toho byly buchty pečené také při významných rodinných událostech, jako byly křtiny, posvícení nebo dožínky, a často byly brány i jako jako symbol pohostinnosti.

Vždy se dbalo na to, aby byly použity jen ty nejkvalitnější ingredience, včetně mouky a vajec. Pro náplně se používalo sezónní ovoce, povidla, tvaroh nebo mák, který byl často považován za nejlahodnější variantu. Právě ten také Laďka Něrgešová při svém pečení babiččiných buchet zvolila. 

Babičky uměly zázraky

Právě naše babičky a prababičky byly v pečení oblíbených dobrot největšími mistry. Přitom neměly k dispozici zdaleka tolik technických vymožeností, jako máme dnes my. Těsto se hnětlo ručně, kynutí probíhalo často v blízkosti kamen nebo pece. 

Mák se také mlel ručně pomocí mlýnku, což tedy mnozí děláme dodnes, protože je to lepší. Cukráři doporučují nekupovat mák mletý, ale umlít si jej doma. 

Bez pece, přesto skvěle

Buchty pak babičky skládaly do pece, která byla tradičním způsobem pečení na vesnicích. Tento způsob pečení dodával buchtám nezaměnitelnou chuť a vůni, která se šířila po celém domě.

Podobného efektu dosáhla i moderátorka Laďka Něrgešová, šikovná kuchařka a pekařka, která se o recept na babiččiny buchty podělila na svém instagramovém profilu. Ukázala kromě jiného i dva způsoby, jak se dají buchty plnit. „Verze pro mě a všechny ostatní líné - řezat přímo z těsta. Doprostřed náplň-a zabalit,“ popsala Něrgešová, jak na to jde ona.

Kynuté makové buchty 

Na přípravu buchet podle babičky známé moderátorky budete potřebovat: Na buchty: Mísa 1 - půlku droždí (21 g), hrst cukru, 100 ml vlažného mléka a hrst mouky. Mísa 2 - 500 g hladké mouky, 150 g cukru, trochu soli, vanilku, citronovou kůru, mletý hřebíček, 200 ml mléka, 3 žloutky, a 100 g másla. Na makovou náplň: 300 ml mléka, mletou skořici, cukr, citronovou kůru, 300 g mletého máku a rum. Na potření: máslo a rum.

Jak na to?

  1. Do 1. mísy, kde budete zvlášť vytvářet kvásek, rozdrobte půlku droždí, přidejte cukr, metlou zamíchejte. Poté přisypte mouku a přilijte mléko. Znovu pečlivě zamíchejte, mísu přikryjte utěrkou a nechte vykynout kvásek
  2. Do 2. mísy prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru, mletý hřebíček, mléko, žloutky a povolené máslo. Nakonec přilijte vykynutý kvásek. 
  3. Těsto prohněťte dohladka v kuchyňském robotu, pak v míse přikryjte navlhčenou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte kynout zhruba 1,5-2 hodiny. Během kynutí těsto 1-2x znova propracujte. Výsledek bude lepší! 
  4. Mezitím si připravte makovou náplň. Do hrnce nalijte mléko a nechte ho zahřát. Přidejte skořici, cukr, citronovou kůru a vše zamíchejte. Následně přisypte mák a za stálého míchání vařte, dokud nebude směs dostatečně hustá. Poté odstavte hrnec z pánve a do náplně nalijte rum a znovu zamíchejte.
  5. Vykynuté těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu, rozválejte na čtverce, přidejte makovou náplň a buchty zabalte jako při tvarování plněných knedlíků. Nebo můžete použít rychlejší způsob - jako Laďka ve videu.
  6. Pekáč vymažte rozpuštěným a vychladlým máslem, ve kterém také „vykoupejte“ buchty. Ty naskládejte do pekáče, dále od sebe. Pekáč přikryjte navlhčenou utěrkou a nechte buchty ještě 30 minut kynout.
  7. Poté je rovnou dejte do trouby, předehřáté na 180 stupňů, a nechte péct zhruba 30 minut. Upečené buchty nechte 10-15 minut „odpočinout“ a poté je potřete rozpuštěným máslem, do kterého přidáte podle chuti rum.
  8. Buchty vyklopte z plechu a servírujte, až vychladnou.

Náš tip: Zkuste si podle našeho videoreceptu připravit i kynuté buchty s povidly, chutnají skvěle:

Recepty k tomuto článku