Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vydáte-li se do západních Čech a přepadne vás hlad, namiřte si to rovnou do restaurace Na Gruntu. Nachází se 12 km od Františkových Lázní, v malé vesnici Hazlov v Karlovarském kraji. Ale sjíždějí se sem lidé i z daleka. Je totiž proč! Rodinný podnik nabízí českou klasiku i sezónní speciality, ale uvařené tak, že si budete chtít přidat!

Rodinná pohoda

Příběh restaurace a penzionu Na Gruntu se začal psát v malé vesničce Lipná u Hazlova v roce 2011. Právě v té době se sem přistěhovala rodina Kurákových, aby společně vybudovali nejdříve restauraci a penzion, později v roce 2022 ještě i farmu Kořeny.

Díky tomu teď hostům můžou poskytovat poctivou domácí kuchyni, založenou na vaření z lokálních, na farmě vypěstovaných, surovinách a ubytování k tomu, kdyby návštěvníky zdejší svíčková nebo kachna se zelím příliš zmohly. 

Neodolali jsme a jeden všední jarní den jsme sem vyrazili taky. Rozhodli jsme se ochutnat něco ze sezónního menu a taky českou klasiku - smažák

Posezení jako u babičky

Když vejdete do restaurace, první, co vás praští do očí, je stylový interiér. Dřevěné stoly a židle s kostkovanými červenobílými podsedáky, k tomu kachlová kamna, ozdobená keramickými formami a bucláky, dřevěná vykládaná komoda, kostkované závěsy s krajkovým lemováním a na rohových poličkách staré mlýnky a vázy

Tady si připadáte jako na návštěvě u babičky. Ostatně, je to záměr. Abyste se cítili jako doma, na tom je zde celé podnikání založeno. Od útulné restaurace přes domácí kuchyni až po penzion s dřevěnými malovanými skříněmi. 

Smažák a kuře jako z nebe

My jsme ale přišli kvůli jídlu, a tak objednávka padla na dva protichůdné pokrmy. Moderní kuřecí supreme s chřestem a opečenými bramborovými noky a klasický poctivý smažák. Obě jídla byla tak trochu chyták. Obě totiž zní jednoduše, ale dají se i snadno pokazit. To se ale nestalo! 

U kuřecího supreme, což je takový luxusní kuřecí steak z prsou, čistě teoreticky hrozí, že jídlo může být vysušené. Na Gruntu ovšem dostanete parádně jemná a šťavnatá kuřecí prsíčka, doplněná chřestem a opečenými bramborovými noky - neboli bramborovými špalíčky, pěkně prohřátými na másle.  

Tato kombinace zní překvapivě, ale funguje! Noky dohromady s chřestem tvoř velice lahodnou přílohu, která spolu s omáčkou k jemným prsíčkům skvěle sedí. 

A smažák? Zapomeňte na mražené polotvary nebo Eidam třicítku. Tohle je jiná třída. Dostanete chuťově výraznou Goudu s poctivými domácími hranolky a domácí tatarkou. Přesně tak, jak byste si, kdybyste měli čas a chuť, jídlo připravili doma. Tady se ale nemusíte o nic starat, jen si hezky sednete a obsluha se postará o vás. 

A pokud byste se při čekání náhodou nudili, můžete zalistovat publikací Výlety s gastromapou Lukáše Hejlíka. Na stránce 102 najdete doporučení právě na Grunt! Na základě gastromapy jsme sem ostatně vyrazili i my a můžeme potvrdit, že místo stojí za návštěvu. 

Nadchlo nás i to, že si na místě můžete koupit i domácí chleba, klobásy, špek, maso ve vlastní šťávě a další produkty, díky kterým si s chutí zavzpomínáte ještě i doma. Jestli si ale chcete Grunt užít "zgruntu", vyrazte sem raději ve všední den, o víkendu (typicky v neděli) hrozí, že bude narváno a místa na vás nezbydou.

Něco navíc: Jak to na místě vypadá i jaká jídla jsme ochutnali, na to se můžete podívat v naší galerii: 

Recepty k tomuto článku