Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lilky neboli baklažány jsou pro mnoho lidí oblíbenou letní surovinou do kuchyně. Pokud je milujete jako řízky, pak vyzkoušejte letošní hit internetu - řízky do vějíře. Postup je snadný a chuť perfektní.

Lilek aneb Baklažán

Když jsem byla malá, maminka nebo babička nám doma často dělávaly řízky z baklažánu, jinak se totiž lilku tehdy na Moravě neříkalo. Strašně nám to se sestrou chutnalo, byly jsme z chalupy v Jeseníkách zvyklé i na prázdninové houbové hody a lilek se chutí houbám trochu podobal. 

Asi i díky tomu patřím k milovníkům této zeleniny, byť se lilek správně botanicky řadí mezi ovoce, dříve dokonce hanlivě označované jako „jablko bláznů“. Tahle nehezká pomluva vznikla kdysi proto, že byl lilek konzumován zasyrova a kvůli obsaženým solaninům i jiným alkaloidům se z něj lidem mohla motat hlava, hrozily i žaludeční potíže. 

Solaniny lilek sice obsahuje dodnes, podobně jako nezralá rajčata nebo nazelenalé brambory, ale jen ve velmi malém množství, které je po tepelné úpravě neškodné. Zkrátka, tohle ovoce je nutné vždy uvařit, upéct nebo usmažit. Ale pak chutná božsky! 

Kdo upravujete lilek, pak víte, že se někdy před tepelnou úpravou nakrájí, nasolí, nechá takzvaně vypotit a až pak se s ním pracuje. Někteří kuchaři tento krok doporučují, jiní jej vynechávají, ale mně se osvědčil a dělám to vždycky, snad až na jednu výjimku, a tou je skvělý libanonský dip babaganouch

Pocení lilku doporučuji i proto, že se tak plody zbaví případné hořkosti a při tepelné úpravě nemají tendenci tuhnout nebo gumovatět. Stačí nakrájené lilky hodně z obou stran posolit, nechat 20 minut odpočinut, pak opláchnut a osušit. Takto jsou připravené na další použití, třeba na již zmíněné řízky!

Řízky do vějíře

Nevím, kdo první to vymyslel, ale šíří se to „těmi internety“ jako lavina. Lilek, nakrájený do tvaru vějíře a poté klasicky obalený v trojobalu a osmažený je letos asi hit. Nedalo mi to a vyzkoušela jsem tyhle křupavé vějířky taky. Podělím se s vámi o recept i zkušenosti, co při přípravě nepodcenit. 

Na smažený lilek budete potřebovat: 1 lilek, sůl, 2 vejce, 150 g strouhanky, 150  g hladké mouky a olej na smažení. 

Jak na to? Lilek omyjte, osušte a pak podélně rozkrojte na dvě poloviny a ty znova na poloviny (viz galerie). Vzniknou tak čtyři čtvrtiny. Ty nakrájejte na plátky, ale nedokrajujte do konce, jinak by se „vějíř“ rozpadl. Nedokrojením až do konce lilky drží pohromadě u stopky a tak se vytvoří vzhled vějíře. 

Pokud jsou ale vějířky stále moc velké (a hůř by se smažily), již vytvořený vějíř dokrojte do konce a tím pádem jej rozpůlíte a místo třeba 5 nebo 6 plátků budete mít v jednom vějíři tři, což je na smažení ideální.

Nakrojené plátky lilku rozviňte jako vějíř a důkladně posolte z obou stran. Nechte vypotit, pak omyjte a osušte. 

Takto připravené lilky obalte nejdříve v mouce, poté v rozšlehaných vajíčkách a nakonec ve strouhance. Smažte pozvolna ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Takto připravené lilky jsou zvenku krásně křupavé a uvnitř měkké. 

Vhodnou přílohou je bramborová kaše. 

Moje tipy a zkušenosti: 

  • Lilek jsem tímto způsobem připravovala poprvé a musím říct, že chuťově byly řízky-vějířky výborné. 
  • Připadalo mi, že tato cesta ani není pracnější, naopak je možná snazší. Místo mnoha řízků obalíte jen několik vějířků. Propečou se všechny krásně dobře, a to i díky tomu, že jsou tenčí. 
  • Lilky lze před obalením ještě potřít česnekem, budou výraznější. 

Zdroje informací: 
Vegmania.cz: Lilek: potit či nepotit? Víte, jak na jeho správnou přípravu a co z něj uvařit či upéct?
Farmavicemil.cz: Lilek
Bezpecnostpotravin.cz: Solanin

Recepty k tomuto článku