Smažené nudle se zeleninou a tonkatsu omáčkou: Asijské jídlo s omáčkou sladko-pikantní chuti a ovocným nádechem
8. 8. 2024 Vaření
Smažené nudle se zeleninou a tonkatsu omáčkou jsou další skvělou variantou asijské kuchyně, která stojí za vyzkoušení. Připravte si je ideálně v pánvi wok. Jídlo je ochucené japonskou omáčkou.
Jak smažit nudle
Asijská kuchyně je u nás poměrně populární a smažené nudle obzvlášť. Na smažení se používají dlouhé asijské nudle. Příprava asijských jídel vyžaduje krátkou prudkou přípravu. To se týká jak zeleniny, tak masa, ale i nudlí. Smažení obvykle probíhá na pánvi wok, která má pro tento účel ideální tvar. Smažit je třeba menší množství nudlí, aby se neslepovaly a dobře se připravily. Během smažení je nutné nudle pravidelně promíchávat.
- Na smažení vyberte silnější dlouhé nudle.
- V hrnci přiveďte vodu k varu. Některé nudle se při vaření solí, jiné ne. Hlídejte si informace na obalu.
- Vložte nudle do vařící se vody a vařte je podle času uvedeného na obalu nudlí.
- Uvařené nudle slijte a nechte je okapat.
- Rozpalte pánev a nalijte do ní olej. Pánev natáčejte tak, aby se olej dostal do všech míst, kam přijdou nudle. Přebytečný vylijte.
- Nudle smažte 2-3 minuty a přitom je promíchávejte.
Někdy se před smažením ještě dobře okapané a oschlé nudle popráší kukuřičnou moukou, aby byly křupavější.
Mohlo by vás zajímat
Co je tonkatsu omáčka
Japonská omáčka tonkatsu je všestranná omáčka, která je typická pro japonskou kuchyni. Jde o tmavě hnědou hustou omáčku, která vyniká sladko-pikantní chutí s jemným ovocným nádechem. Obvykle se používá k japonskému pokrmu tonkatsu - vepřovému řízku smaženému v trojobalu, který se polévá touto omáčkou.
Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…
Jak připravit smažené nudle se zeleninou a tonkatsu omáčkou
Pro čtyři strávníky potřebujete: 400 g tenkých vaječných nudlí, 1 velkou mrkev, 1/2 hlávky pekingského zelí, 1 menší pórek, 6 lžic tonkatsu omáčky, 2 lžíce sójové omáčky, olej (nejlépe sezamový), sůl a případně chilli.
Jak na to? Nudle uvařte v osolené vodě podle návodu. Pórek nakrájejte na tenká kolečka, mrkev na malé hranolky a zelí na nudličky. Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje a asi 2 minuty na něm opékejte mrkev a pórek. Přidejte vařené nudle a prosmahněte je. Přilijte sójovou a tonkatsu omáčku, promíchejte a přidejte zelí. Míchejte ještě tak dlouho, dokud není zelí zavadlé (ale křupavé) a omáčky neobalí všechny nudličky.
Kdo má rád ostřejší jídla, může přidat mleté chilli nebo chilli omáčku. Z vegetariánské varianty můžete udělat masovou přidáním kousků kuřecího nebo vepřového masa.
Náš tip: Připravit si můžete i smažené nudle s kuřecím masem podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak udělat smaženou rýži? Pokrm známý z asijských bister si lehce připravíme doma
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
Řízek není jen plátek obalovaného masa. Víte, co vše se dá usmažit v trojobalu?
Sójová omáčka: Tmavě hnědá slaná tekutina je v asijských pokrmech nenahraditelná
Dokřupava smažené rýžové nudle se zeleninou: Domácí „čína“ jen z několika ingrediencí může být na stole za pár minut