Náš život s celiakií: Vynikající tvarohové syrniki pro Áňu. S jahodovou marmeládou je naprosto zbožňuje
8. 8. 2024 Vaření
Když doma řeším, co rychlého udělat na večeři nebo svačinu, sázkou na jistotu jsou palačinky nebo lívance. Naše dcera Anička je miluje ve všech podobách, a já tak musela po odhalení její celiakie řešit jejich bezlepkové verze. A právě syrniki jsou pro bezlepkáře ideální.
Pokusy s bezlepkovými moukami
Když naší dceři Áně před dvěma lety zjistili poměrně náhodou celiakii, věděla jsem, že rozhodně nechci péct z nějakých polotovarů a směsí. Je sice pravda, že vám poměrně hodně usnadní práci a zajistí úspěšný a chutný výsledek, ale pro mě jako nadšenou pekařku to byl krok zpět. A tak jsem se rozhodla podstoupit riziko, že se možná něco nepodaří, a rozhodla jsem se experimentovat.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jiné lívance
Za tu dobu jsem si vychytala již spoustu buchet a koláčů, když ale Áňu popadne chuť na sladké, vždycky uspěji s lívanci, a to nejen u Aničky, ale i u její mladší sestry Dorinky. Dělám je na mnoho způsobů, když jsem ale objevila recept na syrniki, byla jsem nadšená.
Do těchto speciálních původem ukrajinských lívanečků, které se ale s oblibou připravují i v dalších zemích východní Evropy, se nedává skoro žádná mouka. Pro bezlepkáře zkrátka dokonalý moučník. A já jsem si zase říkala – čím méně bezlepkové mouky použiju, tím menší je riziko, že se něco pokazí.
Syrniki jsou skoro bez mouky
Hlavní ingrediencí těchto lívanců je převážně tvaroh a vajíčka a mouky se přidává opravdu jen trošička. Přesto jsou přímo nádherně nadýchané a vláčné, zkrátka vynikající. Díky tvarohu jsou navíc výborným zdrojem bílkovin a já jsme na nich ocenila, že si je mohu dopřát takřka bez výčitek, protože jsou úžasně lehoučké a dalo by se říct dietní.
Do klasických syrniků se dává normální pšeničná mouka, u těch bezlepkových jsem ji nahradila moukou rýžovou. S touto moukou mám asi nejlepší zkušenost a Aničce s ní pečivo chutná mnohem víc než to s moukou kukuřičnou.
Jak na dokonalé syrniki
Syrniki jsem zkoušela již několikrát a musím říct, že důležité hlavně je, jaký tvaroh zvolíte. Poprvé jsem zkoušela tvaroh z vaničky a stále se mi rozpadaly. Mnohem lepší je tedy ten z alobalu, který jsem ještě nechala trochu vykapat. Jen tak pak můžete použít malé množství mouky, což je u syrniků žádoucí.
Mouku je nejlepší použít hladkou, případně ji nakombinovat s polohrubou. Jednou jsem zvolila rýžovou mouku hrubší a výsledek nebyl úplně ideální. Abych dosáhla větší nadýchanosti, přidala jsem jednou do těsta i prášek do pečiva, ale je to úplně zbytečné, syrniki jsou jako obláček i bez něj. A nedoporučuju ani přidání cukru, jak jsem našla v jednom receptu. Přišlo mi, že cukr zbytečně pokazil chuť syrniků, i když Aničce tam myslím úplně nevadil.
Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…
Recept na naše bezlepkové syrniki
Originální syrniki se mají podávat ozdobené kysanou smetanou a marmeládou. Za sebe doporučuju marmeládu nahradit borůvkovým přelivem. Áňa si vyžádala, že je chce jen posypat skořicovým cukrem, a také jí chutnaly. A jak tedy syrniki uděláte? Zde vám přináším svůj vyzkoušený recept. Je opravdu jednoduchý a syrniki budete mít hotové za chviličku.
Budete potřebovat: 500 g měkkého tvarohu, 2 vejce, ½ lžičky soli a asi 70 g hladké rýžové mouky + mouku na obalení syrniků.
- Do mísy dejte tvaroh, přidejte sůl, vejce a mouku a vše dobře promíchejte. Mouku přidávejte postupně, těsto by mělo být husté, ale stále se bude lepit.
- Na vál si pak nasypejte mouku, z těsta odebírejte lžíci kousky, které pak obalte na pomoučeném vále v mouce a vytvarujte z nich kuličky a pak placičky.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje a syrniki pak na něm smažte z obou stran dozlatova. Hotové je podávejte pokapané zakysanou smetanou a oblíbenou marmeládou. Holkám nejvíc chutnají s jahodovou, já ale dávám přednost ostružinové nebo rybízové.
Náš tip: Trochu jiné tvarohové lívance si můžete připravit podle našeho video receptu. Do bezlepkové varianty použijte třeba bezlepkovou mouku Jizerku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií aneb Co na to máma, když se bezlepkovou stane dcera Áňa. Začátky jako z nepovedené pohádky
Lívance nadýchané jako peříčko: Ukrajinské oladyi od Inny z Charkova jsou fantastické hlavně díky jedné ingredienci
Tvarohové noky se žahourem jsou hotové do 20 minut a chutnají fantasticky. Borůvková omáčka se dá zahustit strouhaným perníkem
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny vaří: Jak na tvarohové knedlíčky jen jen ze tří surovin? Podle maďarského receptu chutnají skvěle
Chyby u ovocných tvarohových knedlíků: Vaničkový tvaroh i nevhodné ovoce
Náš život s celiakií: Bezlepkové tvarohové knedlíky s jahodami pro Áňu zachutnaly celé rodině