Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Vynikající tvarohové syrniki pro Áňu. S jahodovou marmeládou je naprosto zbožňuje
Zdroj: Hana Malénková, koláž Toprecepty

Když doma řeším, co rychlého udělat na večeři nebo svačinu, sázkou na jistotu jsou palačinky nebo lívance. Naše dcera Anička je miluje ve všech podobách, a já tak musela po odhalení její celiakie řešit jejich bezlepkové verze. A právě syrniki jsou pro bezlepkáře ideální. 

Pokusy s bezlepkovými moukami

Když naší dceři Áně před dvěma lety zjistili poměrně náhodou celiakii, věděla jsem, že rozhodně nechci péct z nějakých polotovarů a směsí. Je sice pravda, že vám poměrně hodně usnadní práci a zajistí úspěšný a chutný výsledek, ale pro mě jako nadšenou pekařku to byl krok zpět. A tak jsem se rozhodla podstoupit riziko, že se možná něco nepodaří, a rozhodla jsem se experimentovat

Trochu jiné lívance

Za tu dobu jsem si vychytala již spoustu buchet a koláčů, když ale Áňu popadne chuť na sladké, vždycky uspěji s lívanci, a to nejen u Aničky, ale i u její mladší sestry Dorinky. Dělám je na mnoho způsobů, když jsem ale objevila recept na syrniki, byla jsem nadšená.

Do těchto speciálních původem ukrajinských lívanečků, které se ale s oblibou připravují i v dalších zemích východní Evropy, se nedává skoro žádná mouka. Pro bezlepkáře zkrátka dokonalý moučník. A já jsem si zase říkala – čím méně bezlepkové mouky použiju, tím menší je riziko, že se něco pokazí. 

Syrniki jsou skoro bez mouky

Hlavní ingrediencí těchto lívanců je převážně tvaroh a vajíčka a mouky se přidává opravdu jen trošička. Přesto jsou přímo nádherně nadýchané a vláčné, zkrátka vynikající. Díky tvarohu jsou navíc výborným zdrojem bílkovin a já jsme na nich ocenila, že si je mohu dopřát takřka bez výčitek, protože jsou úžasně lehoučké a dalo by se říct dietní.

Do klasických syrniků se dává normální pšeničná mouka, u těch bezlepkových jsem ji nahradila moukou rýžovou. S touto moukou mám asi nejlepší zkušenost a Aničce s ní pečivo chutná mnohem víc než to s moukou kukuřičnou

Jak na dokonalé syrniki

Syrniki jsem zkoušela již několikrát a musím říct, že důležité hlavně je, jaký tvaroh zvolíte.  Poprvé jsem zkoušela tvaroh z vaničky a stále se mi rozpadaly. Mnohem lepší je tedy ten z alobalu, který jsem ještě nechala trochu vykapat. Jen tak pak můžete použít malé množství mouky, což je u syrniků žádoucí. 

Mouku je nejlepší použít hladkou, případně ji nakombinovat s polohrubou. Jednou jsem zvolila rýžovou mouku hrubší a výsledek nebyl úplně ideální. Abych dosáhla větší nadýchanosti, přidala jsem jednou do těsta i prášek do pečiva, ale je to úplně zbytečné, syrniki jsou jako obláček i bez něj. A nedoporučuju ani přidání cukru, jak jsem našla v jednom receptu. Přišlo mi, že cukr zbytečně pokazil chuť syrniků, i když Aničce tam myslím úplně nevadil. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Recept na naše bezlepkové syrniki

Originální syrniki se mají podávat ozdobené kysanou smetanou a marmeládou. Za sebe doporučuju marmeládu nahradit borůvkovým přelivem. Áňa si vyžádala, že je chce jen posypat skořicovým cukrem, a také jí chutnaly. A jak tedy syrniki uděláte? Zde vám přináším svůj vyzkoušený recept. Je opravdu jednoduchý a syrniki budete mít hotové za chviličku.

Budete potřebovat: 500 g měkkého tvarohu, 2 vejce, ½ lžičky soli a asi 70 g hladké rýžové mouky + mouku na obalení syrniků.

  1. Do mísy dejte tvaroh, přidejte sůl, vejce a mouku a vše dobře promíchejte.  Mouku přidávejte postupně, těsto by mělo být husté, ale stále se bude lepit.
  2. Na vál si pak nasypejte mouku, z těsta odebírejte lžíci kousky, které pak obalte na pomoučeném vále v mouce a vytvarujte z nich kuličky a pak placičky.
  3. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a syrniki pak na něm smažte z obou stran dozlatova. Hotové je podávejte pokapané zakysanou smetanou a oblíbenou marmeládou. Holkám nejvíc chutnají s jahodovou, já ale dávám přednost ostružinové nebo rybízové. 

Náš tip: Trochu jiné tvarohové lívance si můžete připravit podle našeho video receptu. Do bezlepkové varianty použijte třeba bezlepkovou mouku Jizerku.

Recepty k tomuto článku