Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuba má recept na skvělý domácí kečup. Nebojí se do něj přidat třeba badyán nebo rajčata trochu spálit.
Zdroj: se souhlasem Jakuba Menšíka, Freepik, jcomp, koláž Toprecepty

Rajčat jsou plné záhony, někteří pěstitelé už opět po roce neví, kam s nimi. Ideálním řešením, jak si uchovat jejich skvělou chuť a zároveň si připravit perfektní dochucovadlo, je domácí kečup. Svůj způsob přípravy nyní předvedl i finalista MasterChef Česko 2023 Jakub Menšík.

Naprostá kontrola

Domácí kečup je v posledních letech stále populárnější nejen mezi milovníky tradiční  kuchyně, ale i mezi těmi, kteří hledají zdravější a chutnější alternativy ke komerčně vyráběným výrobkům. 

Navíc máte naprostou kontrolu nad tím, jaké ingredience použijete, čímž se vyhnete neoblíbeným chemickým „chutím“ a vyladíte si kečup podle svých představ. Někdo má přece raději trochu sladší, jinému zase vyhovuje lehká štiplavost.

Rychle a snadno

Příprava domácího kečupu je snadnou záležitostí a hravě ji zvládne i začátečník v kuchyni. Důležité je mít rajčata, ocet, sůl a cukr. Ostatní suroviny už si přidáváte podle své chuti. Oblíbená je například cibule nebo česnek, ale často se můžete setkat i s domácími kečupy v nichž nechybí mletá paprika, skořice, hřebíček, bazalka, oregáno či tymián. Někdo část cukru zaměňuje za med nebo javorový sirup.

„Spálená“ rajčata

Kuba, který v poslední řadě MasterChef Česko ukázal, že v kuchyni dokáže neskutečné věci, tentokrát na svém instagramovém účtu zvolil také téma kečup. Při výběru surovin se ukázalo, že dobře ví, kam sáhnout, aby jeho výtvor měl nejen lahodnou chuť, ale už aroma lákalo k jeho konzumaci.

„Až se zima zeptá, co jsi dělal v létě, řekni: kečup,“ má jasno účastník kulinářské soutěže. Jak sám upozorňuje, při přípravě se nebojte cibuli i rajčata trochu spálit, dodá to totiž kečupu skvělou chuť. 

Domácí kečup podle Kuby

Na přípravu domácího kečupu podle Kuby budete potřebovat: 1,6 kg čerstvých rajčat, 350 g cibule, 400 g jablek, 120 g třtinového cukru, 100 ml octa (ideálně jablečný), snítku tymiánu, 10 kuliček nového koření, 20 kuliček pepře, 1 celou skořici, 1/2 badyánu, olej na smažení a 15-20 g soli.

Jak na to?

  1. Cibuli pokrájejte na větší kusy, jablka na čtvrtky, vyjměte jádřince a pokrájejte na menší kousky. Z rajčat odstraňte „bubáky“ a rozkrojte rajčata na půlky.
  2. Do velkého kastrolu nalijte zhruba tři lžíce oleje, nechte ho zahřát, pak přidejte kousky cibule. Osmahněte je, nevadí, když se trochu přichytí.
  3. Cibuli vyndejte z kastrolu, přidejte dvě lžíce oleje, a když je rozpálený osmahněte v něm půlky rajčat z obou stran.
  4. K hotovým rajčatům přidejte osmaženou cibuli a jablka. Zamíchejte a nechte zvolna provářet.
  5. Mezitím si připravte do sítka koření, tedy pepř, tymián, badyán a skořici. Sítko přidejte do hrnce a vše osolte.
  6. Přidejte třtinový cukr, ocet a vše dobře zamíchejte. Přiklopte pokličkou a nechte 25 minut vařit. Poté vyjměte z hrnce sítko s kořením a nechte směs 15 redukovat.
  7. Následně vše rozmixujte, třeba tyčovým nebo stolním mixérem, a výsledek propasírujte přes síto do mísy.
  8. Zchladlý kečup nalijte do vymytých a vysušených sklenic a při teplotě 80 °C zavařujte zhruba 30 minut.

Náš tip: Z kečupu si následně můžete podle našeho video receptu připravit skvělý dip:

Recepty k tomuto článku