Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová sekaná: Šťavnatá a vláčná varianta klasického jídla skvěle chutná teplá i studená, starší cuketu je třeba dobře upravit
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Pokud chcete vyzkoušet jinou variantu sekané a máte cuketu, změna se přímo nabízí. Cuketová sekaná chutná skvěle po upečení, ale i zastudena. Přichystat ji můžete s uzeninou i s houbami jako vegetariánské jídlo.

Co dát do cuketové sekané

Sekaná nemusí být jen čistě masová. Do tohoto pokrmu můžeme přidat i zeleninu, jako je třeba právě cuketa. Tento druh zeleniny je výbornou ingrediencí, která se hodí do velmi široké řady slaných i sladkých jídel, a sekaná není výjimkou.

Recept na níže uvedenou cuketovou sekanou je s uzeninou, ale ten, kdo ji nemůže nebo nechce jíst, ji může nahradit třeba hříbky, které předem podusí na cibulce.

A co dalšího patří do cuketové sekané? Cibule, česnek, tvrdý sýr. Na ochucení můžeme využít majoránku, kmín, hořčici, pepř a sůl. Z koření se hodí i libeček. V cuketové sekané se uplatní i další druhy zeleniny, například celer a mrkev.  

Jak cuketu zbavit vody

Když máme doma cuketu a chceme ji využít do pokrmu, záleží na tom, jak je stará. Především starší cuketu je třeba zbavit vody, protože bývá vodnatější. Kromě toho ji musíme oloupat a zbavit vnitřních tuhých semen. Pokud použijeme mladou cuketu, není třeba ji loupat, ani odstraňovat vnitřek s jadérky.

Potřeba je "nechat cuketu vypotit nebo vyplakat". Stále je řeč o zbavení cukety přebytečné tekutiny, protože jídlo by pak bylo příliš mdlé a vodnaté. Dá se to provést dvěma způsoby.

  1. Cuketu nakrájíme na plátky: Jednotlivé plátky trochu posolíme z obou stran, rozložíme je na talíř a necháme zhruba 15–30 minut odpočívat. Hotovo je, když se plátky orosí a přebytečná tekutina odteče. Cuketu omyjeme, osušíme a upravujeme dle potřeby.
  2. Cuketu nastrouháme: Nastrouhanou cuketu trochu osolíme, promícháme a dáme ji do cedníku. Přebytečná voda odkape a nakonec ji můžeme ještě opatrně vymačkat a pokračovat v přípravě podle zvoleného receptu.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak připravit cuketovou sekanou

Na zapékací mísu o rozměrech 27 x 18 x 5 budete potřebovat: 600 g mladé cukety, 200 g mrkve, 150 g celeru, 200 g tvrdého sýra (eidam, gouda), 300 g uzeniny (klobása, uzené), 100 ml dětské krupičky, 100 ml strouhanky, 50 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 3 větší stroužky česneku, 1 větší cibule, 2 hrsti natě z lahůdkové cibule, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžíci sušené majoránky, sůl, mletý pepř, 2 lžíce čerstvého libečku, tuk na vymazání plechu a krupička (strouhanka) na vysypání plechu.

Jak na to? Cuketu důkladně umyjte, nastrouhejte na hrubém struhadle, mírně osolte, promíchejte a nechte 10 minut vypotit. Poté pořádně vymačkejte puštěnou tekutinu.

Očištěnou mrkev a celer nastrouhejte společně se sýrem a uzeninou na hrubém struhadle. Česnek nastrouhejte na jemném struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno. Promíchejte vše s cuketou, přidejte všechny zbývající suroviny a opět důkladně promíchejte.

Předehřejte troubu na 180 °C. Směs dejte do vymazané a vysypané zapékací nádoby a v předehřáté troubě pečte cca 40-50 minut do zlatavé barvy. Zapíchnutím špejle vyzkoušejte, je-li upečeno. Pokud se těsto na špejli nelepí, je hotovo. Cuketovou sekanou můžete podávat teplou i studenou. 

Náš tip: Pokud jste dostali chuť na sladké jídlo s cuketou, můžete si podle následujícího videoreceptu připravit cuketovou hrnkovou bábovku:

Témata

Recepty k tomuto článku