Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušeli jsme recept na tiramisu s příchutí koktejlu Aperol Spritz. Lepší letní dezert nenajdete
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

K dokonalé letní pohodě patří i nějaké dobré drinky. Jedním z těch, který se už léta drží na vrcholu žebříčku oblíbenosti je Aperol Spritz. Jiskřivě oranžový drink evokuje slunečné dny a je dokonale osvěžující. Tiramisu s jeho příchutí pak nadchne hlavně ty, kteří se jeho chuti nedokážou nabažit.

Klasika italské kuchyně

Tiramisu je jedním z nejklasičtějších italských dezertů, jehož sláva dávno překročila hranice Itálie. Tiramisu je zkrátka oblíbené po celém světě a najdete je i na jídelníčku mnoha českých restaurací. V tradiční verzi se kombinuje chuť kávy, mandlového likéru a kakaa. Jde tak o poměrně vydatný dezert, což podtrhuje ještě slavný italský smetanový sýr mascarpone

Lehčí verze tiramisu

To Aperol verze, která je v současnosti v kurzu na sociálních sítích, je mnohem lehčí a osvěžující, ačkoliv ani ona se neobejde bez hlavní ingredience v podobě mascarpone.

Tučnost sýra však skvěle vyvažuje ovocná a lehce nahořklá chuť bitteru Aperol. Tento dezert přesně odpovídá tomu, co slovo tiramisu původně znamená. Výraz se dá totiž volně přeložit jako rozvesel mě nebo povzbuď mě, což tato varianta díky obsahu ingrediencí ze slavného koktejlu rozhodně splňuje. 

V Aperol spritz tiramisu se snoubí  všechny chutě stejnojmenného letního drinku, tedy již zmiňovaného bitteru s pomerančovou příchutí, kterou podtrhuje pomerančový džus, a samozřejmě víno či prosecco.

Sýr mascarpone pak vše jen krásně zjemňuje v dokonalou harmonii chutí, díky níž si budete připadat jako na Italské riviéře. 

Jak na Aperol tiramisu

Aperol spritz tiramisu je dokonalou esencí Itálie. Pokud tedy máte italskou kuchyni v oblibě, můžete si je připravit podle tohoto receptu. A protože je i jedním z hitů na internetu, rozhodli jsme se jej vyzkoušet, zda opravdu stojí za to. A jak tedy zní recept?

Budete potřebovat: 150 ml Aperolu, 50 ml prosecca, sektu nebo jen bílého vína, 350 g cukru, 150 ml vody, 200 ml pomerančové šťávy, 30 g kukuřičného škrobu, 80 g másla, 2 žloutky, 500 g sýra mascarpone, kůru z 1 bio pomeranče, 200 g smetany ke šlehání, 250 g cukrářských piškotů, 10 g máty (na ozdobu).

  1. Nejprve si připravte Aperol sirup. Do kastrůlku nalijte 50 ml Aperolu, 50 ml vína, 100 ml vody a přidejte 50 g cukru. Vše přiveďte k varu a mírně vařte, dokud se cukr nerozpustí a alkohol neodpaří, přibližně 2 minuty. Přelijte do misky a dejte stranou.
  2. Vymačkejte pomerančovou šťávu. Na pomerančový krém smíchejte v malé pánvi pomerančovou šťávu, kukuřičný škrob, ½ zbývajícího cukru, zbývající vodu, máslo, zbývající Aperol a žloutky.
    Za stálého míchání zahřívejte (ideálně zahřívejte v misce nad párou), dokud směs nezhoustne a alkohol se neodpaří, trvá to přibližně 2 minuty. Sundejte z ohně, přikryjte a odstavte.
  3. Pro přípravu krému z mascarpone nastrouhejte najemno kůru z pomeranče. Ve velké míse smíchejte mascarpone, pomerančovou kůru, zbývající cukr a smetanu ke šlehání a ručním mixérem šlehejte, dokud nevznikne tužší, ale nadýchaný krém. Jak na krém z mascarpone a šlehačky, jsme psali zde.
  4. Piškoty postupně namáčejte do vychladlého sirupu (jen krátce, aby se nerozpadly) a vyložte jimi dno zapékací misky. Navrch rozetřete necelou polovinu krému z mascarpone a uhlaďte. Na něj položte druhou polovinu namočených piškotů a lehce je přitlačte. Navrch rozetřete zbytek mascarpone krému a rovněž uhlaďte. 
  5. Připravený pomerančový krém rozmíchejte dohladka a zalijte jím moučník. I tento krém  uhlaďte a tiramisu nechte chladit alespoň 2-3 hodiny. Ozdobte plátky pomeranče a mátou.

Zkušenosti redaktorky Hanky z přípravy Aperol spritz tiramisu: 

  • Příprava dezertu se nijak neliší od klasického tiramisu, jen samotný mascarpone krém je trochu jednodušší, neboť se do něj nepřidávají vajíčka, pouze šlehačka
  • Při přípravě sirupu jsem ubrala trochu cukru. Sirup byl i tak dost sladký. Do sirupu jsem rovněž zvolila prosecco, aby opravdu tiramisu co nejvíc připomínalo Aperol spritz.
  • Trochu Aperolu jsem nakonec přidala i do mascarpone krému, protože mi jeho chuť  přišla málo výrazná.
  • Úplně mě nezaujala pomerančová poleva, v níž jsem hodně cítila máslo a taky na moučníku moc nedržela.
  • Aperol tiramisu bych zhodnotila jako zajímavé zpestření a vynikající letní dezert. I když mám Aperol spritz ráda, spíš bych ale stejně upřednostnila klasické tiramisu. Kamarádům ale tento dezert chutnal moc. 

Náš tip: Tiramisu můžete udělat i s příchutí karamelových lotus sušenek podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku