Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na pravé řecké tzatziki: Důležité je použít hutný řecký jogurt a okurku nechat vykapat. Konzistenci vylepší olej
Zdroj: Wikimedia Commons, By Nikodem Nijaki - Own work, CC BY-SA 3.0

Tzatziki někteří považují za dip, další za omáčku a jiní za salát. V každém případě jde o typickou řeckou specialitu, která si získala poměrně velkou popularitu i u nás. Jak ji ale správně udělat? Stačí dodržet pár zásad a tzatziki budou chutnat jako z řecké taverny.

Tzatziki jako dip i jako předkrm

Tzatziki jsou jedním z pokrmů neoddělitelně spjatých s řeckou kuchyní a vlastně i dokonalým letním pokrmem, díky němuž si budete připadat jako na pláži u Středozemního moře nebo mezi bílými řeckými domky s modrými okenicemi. V Řecku je servírují téměř ke všemu

Hodí se jako omáčka ke špízkům souvlaki, do gyrosu, k pečeným bramborám i hranolkům, výborně ale chutnají i samotné třeba s pita chlebem. Řekové je rovněž rádi servírují v rámci mezze – nabídce malých pokrmů, které se podávají k drinkům. Jde vlastně o takovou obdobu španělských tapas

Stačí vám jen tři suroviny

Jednou z velkých předností tzatziki je rychlá příprava. Když pomineme nutnost odkapání okurky, hotovo je máte do 10 minut. Na tzatziki ani nepotřebujete žádné speciální suroviny - v základu se totiž skládají jen ze tří ingrediencí – jogurtu, okurky a olivového oleje. Dalo by se říct, že jde vlastně obdobu našeho okurkového salátu, jen mnohem hutnější. Narozdíl od něj v nich totiž paradoxně nejsou okurky tak důležité a dává se jich mnohem méně. Jak ale dosáhnout té správné konzistence?

  • Jogurt – to, jaký vyberete, je při přípravě tzatziki zásadní. Nejlepší je použít pravý řecký, který je sám o sobě hodně hustý, neboť se z něj nechává odkapávat syrovátka. Tučnost jogurtu není důležitá (i ten řecký může být nízkotučný), ale samozřejmě s tučnějším jogurtem jsou tzatziki lahodnější. Pokud byste řecký jogurt nesehnali, můžete ten klasický nechat přes noc vykapat v utěrce. 
  • Okurka – zatímco jogurt zajišťuje krémovou konzistenci tzatziki, okurka jim dodává svěžest a křupavý element. U okurky je hlavně důležité, aby vám příliš nenaředila jogurt. Pokud je tedy větší, je lepší z ní vyříznout střed se semínky a pak ji nakrájet na drobné kostičky. V případě, že budete okurku strouhat na hrubém struhadle, je třeba ji pak raději nechat vykapat v cedníku a pak vymačkat, aby nebyly tzatziki moc vodové. 
  • Olivový olej – použijte nějaký kvalitní označený jako extra virgin nebo extra panenský – nejlepší je samozřejmě řecký, chcete-li přípravu tzatziki pojmout stylově. Právě olej se významně podílí na konzistenci tzatziki – dodává jim krémovitost a spojuje všechny ingredience k sobě. 
  • Ochucení – nejdůležitějším dochucovadlem v tzatziki kromě soli a pepře je česnek. Pokud je na vás ten čerstvý příliš ostrý, můžete použít sušený, který je jemnější. Kromě něj se často přidávají i bylinky (nejčastěji kopr a máta) – ty ale nejsou nezbytné. Na různých místech tak můžete ochutnat trochu jinak ochucené tzatziki. Někdy se přidává pro větší svěžest i trochu citronové šťávy nebo octa

Pravé řecké tzatziki

Pokud jste na tzatziki dostali chuť a rádi byste si je připravili stejně jako v Řecku, můžete se do toho pustit podle následujícího originálního receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 300 g řeckého jogurtu, 1 okurku, 1/3 stroužku česneku, 3 lžíce octa nebo bílého vína, 1/4 svazku kopru, jemně nasekaného (lze vynechat), 2 lžíce olivového oleje, 1 špetku soli a pepř. 

  1. Okurku oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte špetku soli a 1 lžíci bílého vinného octa. Promíchejte a odstavte, aby se uvolnila přebytečná voda.
  2. Mezitím smíchejte jogurt, 1/3 stroužku česneku (prolisovaného), 2 lžíce bílého vinného octa a 2 lžíce olivového oleje. Míchejte, dokud směs nezíská krémovou konzistenci.
  3. Okurku přeceďte a důkladně vymačkejte, pak ji vmíchejte do jogurtové směsi. Směs promíchejte. Přidejte pepř, sůl a případně i najemno nasekaný kopr. Hotové tzatziki vychlaďte a podávejte třeba s pita chlebem. 

Náš tip: Tzatziki můžete udělat také s pomocí našeho video receptu

Recepty k tomuto článku