Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vylepšit chuť nevýrazného melounu? Sladkost pomůže zvýraznit jedna poměrně překvapivá ingredience
Zdroj: Freepik, freepik

„Do žen a do melounů nevidíš,“ říká se. Snadno se vám tak může stát, že koupíte meloun, který po rozkrojení nevypadá úplně nejlépe, je hodně vodnatý a chuťově mdlý. Taková situace se ale dá zachránit poměrně jednoduchým trikem.

Meloun – dokonalá letní zelenina

Meloun je jedním z nejoblíbenějších letních druhů ovoce, a to navzdory již obecně známému faktu, že jde ve skutečnosti o zeleninu. Vzhledem k jeho sladké chuti a tomu, že jej konzumujeme jako ovoce, můžeme tak meloun s čistým svědomím klidně jako ovoce označovat.

Melouny jsou do horkých letních dnů jako dělané, jsou krásně sladké, osvěží a ještě jimi doplníte potřebné tekutiny. A navíc díky vysokému obsahu vody jde o poměrně nízkokalorické "ovoce", takže si na nich můžete pochutnávat téměř bez výčitek. 

Když vyberete ne úplně dokonalý meloun

Jedinou nevýhodou při nákupu celého melounu je fakt, nikdy nevíte, co vás po rozkrojení uvnitř čeká. Může se tak stát, že bude meloun přezrálý nebo naopak ještě nezralý, takže málo sladký a vodový. 

V tom případě pak ale můžete vyzkoušet trik, který v poslední době „frčí“ na sociálních sítích jako je TikTok nebo Instagram, kde influenceři sdílejí prostřednictvím videí s ostatními své zkušenosti. Kouzlo spočívá v jedné ingredienci, kterou byste ve spojení s melounem asi úplně nečekali. Jde totiž o sůl

@anna.antonje

Thanks emma.

♬ Originalton - anna

Sůl na sladké

Sůl však možná není zas až tak překvapivá, jak by se mohlo zdát. Toto dochucovadlo totiž dokáže vytáhnout sladkost, a zvýraznit tak sladkou chuť, proto se s oblibou přidává i do marmelád, při jejichž vaření se chceme vyhnout použití přemíry cukru. Ne nadarmo vylepšuje i chuť čokolády nebo karamelu a je i nezbytnou surovinou sladkých těst, která by bez ní byla chuťově nevýrazná. 

Proč posolit meloun?

A stejně tak sůl funguje i u melounu. Sůl totiž dokáže zvýraznit sladkost melounu a zároveň potlačit případnou hořkost. Tento jev má jednoduché vysvětlení. Sůl totiž blokuje některé chuťové receptory na našem jazyku, čímž potlačuje hořké tóny a dovoluje našim chuťovým buňkám více vnímat sladkost melounu.

Sůl může také mírně změnit texturu melounu, čímž se stává šťavnatějším a víc osvěžujícím. Kombinace sladkého melounu a jemné slanosti navíc vytváří komplexnější chuťový profil, který je pro naše smysly dokonale vyvážený. 

Jak chutná meloun se solí?

Finta se solí pomůže hlavně u chuťově mdlých a méně zralých melounů, prospěje ale i těm sladkým. V létě, když se hodně potíme, tak posolením melounu uděláme dobrou věc i svému tělu, neboť doplníme zásoby solí, které pocením ztrácíme. Posypání melounu solí je zkrátka jednoduchý a překvapivě efektivní trik, který stojí za to vyzkoušet. 

Pokud tedy rádi experimentujete a láká vás to vyzkoušet, je lepší použít nějakou kvalitní mořskou sůl nebo himálajskou růžovou sůl, která má jemnější chuť než obyčejná kuchyňská sůl. Se solí to určitě nepřehánějte. Stačí lehce posypat povrch melounu, aby se chuť zvýraznila, ale meloun nebyl příliš slaný. Nakonec nechte meloun pár minut stát, aby se sůl mohla rozpustit a začít působit a pak už jen porovnejte ten rozdíl. 

Zdroje informací: 
Huffpost.com: How Salting A Watermelon Can Drastically Enhance Its Flavor
Allrecipes.com: The Real Reason People Love to Put Salt on Watermelon
Nwhealth.edu: 11 Top Watermelon Health Benefits That Nutritionists Say Are Backed by Promising Research

Témata

Recepty k tomuto článku