Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ředkvičky mají skvělou chuť, ale také tendenci rychle oschnout. Předejděte tomu.
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Ředkvičky patří mezi oblíbenou zeleninu, kterou rádi přidáváme do salátů, ale konzumujeme ji také jen tak. Problém ovšem je, že ředkvičky velmi rychle osychají. Přitom existuje několik možností, jak je vrátit do stavu, kdy budou krásně šťavnaté.

Zapomeňte na vyhazování

Ředkvičky mají velkou výhodu v tom, že se často dostávají do slevových akcí mnoha obchodních řetězců, a proto je zákazníci rádi kupují ve velkém. Na druhou stranu se ovšem také stává, že je uloží do lednice, kde na ně postupem času zapomenou a lehce štiplavá zelenina tak utrpí na své čerstvosti.

Často pak nevíme, jak se k oschlých plodům zachovat a zda již patří rovnou do koše, popřípadě na kompost. Přitom stačí jen pár úkonů a budeme mít zpět křupavou a šťavnatou zeleninu, kterou můžeme ihned konzumovat. 

Odstranění poškozených částí

Prvním krokem při záchraně oschlých ředkviček je odstranění všech poškozených nebo oschlých částí. Ředkvičky nejprve důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Poté nožem odstraňte konce a všechny části, které vypadají nevzhledně nebo jsou příliš vyschlé. Tento krok je důležitý nejen z estetického hlediska, ale také proto, aby ředkvičky mohly lépe absorbovat vodu v dalších krocích.

Namáčení ve studené vodě

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak vrátit ředkvičkám jejich křehkost, je namočení do studené vody. Připravte si misku s ledově studenou vodou a vložte do ní ředkvičky. Pro dosažení co nejlepšího výsledku můžete přidat i několik kostek ledu.

Ředkvičky nechte namočené alespoň 30 minut, ideálně jednu až dvě hodiny. Studená voda pomáhá ředkvičkám absorbovat potřebnou vlhkost, díky které jsou opět křehké a svěží.

Uložení do lednice

Pokud namáčení ve vodě nepřinese požadovaný efekt, můžete zkusit další metodu: zabalit ředkvičky do vlhké utěrky a uložit je do lednice. Jde o velmi jednoduchý způsob. Připravte si čistou utěrku, namočte ji do studené vody a vyždímejte přebytečnou vodu. Ředkvičky pak zabalte do této vlhké utěrky a uložte je do lednice na několik hodin, případně přes noc. Tímto procesem se ředkvičky hydratují postupně a získají zpět svou svěžest.

Skvělý způsob ukazuje na instagramový účet srdce_z_jerabin, podle něj budete mít hotovo raz dva. 

Pravidelná péče o ředkvičky

Aby ředkvičky zůstaly co nejdéle čerstvé, je důležité věnovat jim pravidelnou péči. Po nákupu ředkvičky důkladně omyjte a případně namočte do studené vody, jak už jsme si řekli. Pro skladování použijte vzduchotěsné nádoby nebo plastové sáčky se zipem, které pomáhají udržovat vlhkost. Pokud plánujete ředkvičky skladovat delší dobu, můžete je také před uložením namočit do studené vody a poté je zabalit do vlhké utěrky.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělý ředkvičkový salát s majonézou.

Recepty k tomuto článku