Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vybrat si z dnešní nabídky jogurtů není pro nerozhodné nic snadného. To v minulosti jich bylo mnohem méně, zato ale stály za to. Obvykle mívaly ovocné příchutě, což byl příklad i populární Jovonky, u níž se přímo nabízelo vyjíst jen sladký ovocný sirup. Mělo to jen jednu nevýhodu, pak zbyl poměrně kyselý jogurt. 

S ovocem méně kyselé

Jogurty a různé kysané nápoje dob předrevolučních se od těch současných poměrně dost lišily. Nebyly tak sladké, krémové a jemné jako dnešní jogurty, ale zase opravdu chutnaly jako kysané mléčné výrobky.

Ty neochucené, jako byl třeba mléčný kysaný nápoj Biokys, bývaly kyselé opravdu hodně. Není divu, že nejen děti často upřednostňovaly mléčné výrobky ochucené, například ovocný nápoj Jovo koktejl nebo jogurt Jovonka

Nejdřív ve skle

Jogurty se původně prodávaly stejně jako mléko ve skleněných lahvích s různě barevnými hliníkovými víčky, podle nichž se poznávalo, o jaký mléčný výrobek jde. U jogurtů to bylo v tomto případě snazší, neboť byly v menších sklenicích. U těch ochucených navíc byla dobrou nápovědou ovocná vrstva, neboť ovocné jogurty se původně dělaly nezamíchané. 

Z Čech do Evropy

Za časů socialismu bylo u nás poměrně hodně mlékárenských podniků, ovocné jogurty ovšem byly vynálezem pražské Radlické mlékárny, která se po znárodnění roku 1947 stala součástí n.p. Pražské mlékárny a později koncernu Laktos. Tyto jogurty se pak později staly jakýmsi vlajkovým produktem.

První ovocný jogurt tu vyrobili roku 1933 a již v roce 1934 byl uveden na trh pod názvem Jovo. Tehdy šlo o průlomový vynález, což dokazuje, že licenci na jeho výrobu prodala mlékárna do 120 českých mlékáren a do 50 evropských zemí

Ovoce na vrchu, pak na dně

Ovocný jogurt se původně nabízel ve sklenici a ovocnou vrstvu měl nahoře. Ovoce (jahodový či meruňkový džem) se do něj ostatně dávalo z praktického důvodu, neboť vrstva zabraňovala tomu, aby se na jogurtu vytvářely plísně. Marmeládu, která navíc snižovala i kyselost jogurtu, tak bylo nutné s jogurtem promíchat.

To se ne úplně vždy podařilo, takže na konci byl konzument občas nucen jíst jen bílý kyselý jogurt. Když byla zavedena povinná pasterace mléka, nebylo to již nutné a ovocná vrstva se přesunula na dno jogurtu. Tam bylo ale zase mnohem těžší se k ní probojovat lžičkou. 

Oblíbené plastové kelímky

Jovo se vyrábělo až do roku 1962, poté se začaly jogurty dávat do plastových kelímků, jež už se hodně podobaly současným obalům na jogurty, a kromě jogurtů se do nich s oblibou dávala i hořčice, zakysaná smetana, mražené ovocné dřeně nebo ovocné nápoje Pompela či Olympus. Kelímky se tvarově podobaly těm současným, byly ale pevnější a s oblibou se využívaly místo květináčů na bylinky nebo na květiny. 

Jovonka, Jovokoktejl a spol. 

V osmdesátých letech jogurty u nás vyrábělo asi 50 mlékáren, přičemž nejvíc jich stále pocházelo z Radlic a z dalších dvou pražských mlékáren (z Pragolaktosu v Kyjích a z Trojské mlékárny). V plastových kelímcích byly k dostání nejen ovocné jogurty, z nichž nejznámější byla Jovonka s ovocným sirupem za 1,30 Kčs, ale i oblíbený jogurtový nápoj Jovokoktejl nebo třeba Jovo želé či Jovo Fit.

Později se dělaly i jogurty rovnou ochucené, s kousky ovoce, nízkotučné nebo naopak smetanové. I když se nabídka postupně přibližovala současným jogurtům, jejich chuť ale tehdy byla úplně jiná a mnozí pamětníci si ji vybavují dodnes. 

Na fotografie tehdejších ovocných jogurtů se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Retro okénko: Ovocné jogurty byly českým vynálezem. Oblíbená Jovonka kdysi stála 1,30 Kčs a díky ovocnému sirupu ji milovaly hlavně děti

Ukázat 6 fotografií

Náš tip: Máte-li rádi jogurt, můžete vyzkoušet třeba tento jogurtový dort s ovocem podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Petrov, M.: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
Retro-muzeum.cz: Jovonka
Retromania.sk: Mléko a mléčné výrobky za socialismu

Recepty k tomuto článku