Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatový salát je oblíbený po celém světě.
Zdroj: Pixabay, foodbynature

Rajčatový salát patří k těm vůbec nejoblíbenějším. Především proto, že na něj potřebujete pouze pár surovin a máte ho připravený za pár minut. Lehkou nevýhodou může však být fakt, že nejlépe chutná v létě, protože jsou rajčata čerstvá ze zahrádky a nemusíme používat kupovaná. Existuje ovšem způsob, jak si skvělý salát uchovat třeba i na zimu.

Oblíbený nejen u nás

Rajčatový salát je oblíbeným pokrmem po celém světě. Tento jednoduchý, ale osvěžující pokrm má totiž mnoho variant a může být podáván na různé způsoby. Kromě toho „našeho“, do nějž přidáváme nejčastěji jen rajčata, cibuli, ocet, sůl a pepř, se s ním můžeme setkat například v Itálii. 

Zdejší „insalata di pomodori“ se často podává s mozzarellou a bazalkou jako variace na slavný salát Caprese, populární je také v Řecku. V Mexiku je rajčatový salát často součástí pikantních pokrmů a obsahuje přísady, jako jsou koriandr a chilli papričky.

K čemu se hodí

Rajčatový salát je velmi univerzální a může být podáván různými způsoby. Jako příloha se perfektně hodí k grilovanému masu nebo rybám. Můžeme ho podávat i jako předkrm, je totiž lehký a osvěžující, tím pádem vhodný před hlavním chodem. Pokud přidáme bílkoviny, jako jsou mozzarella, tuňák nebo kuřecí maso, může být v létě i skvělým hlavním jídlem. Nebojte se ho přidat i do sendvičů, přinese jim svěžest.

Pokud máte rádi experimenty, můžete vyzkoušet různé druhy koření, které salát ochutí. Někdo rád přidá čerstvou bazalku, která se k rajčatům hodí skvěle, jiní zvolí oregano, či koriandr. Klasickou cibuli můžete zaměnit za červenou, která přidává pikantní chuť a křupavost, česnek zase potěší milovníky silnějších chutí. Pokud máte rádi balsamikový ocet, zvolte ho místo tradičního jablečného.

Skladování má svá pravidla

Čerstvý rajčatový salát je nejlepší konzumovat co nejdříve po jeho přípravě, aby si uchoval svou chuť a pevnost rajčat. Pokud však potřebujete salát skladovat, uchovávejte ho v ledničce. Když použijete vzduchotěsnou nádobu, nejenže pomůžete zachovat čerstvost salátu, ale také zabráníte zabránit absorpci pachů z jiných potravin v lednici. 

Čerstvý rajčatový salát je nejlepší konzumovat do 24 hodin. Pokud jej skladujete déle, chuť a textura rajčat se mohou zhoršit. Existuje však varianta, která pomůže uchovat rajčatový salát jako čerstvý až několik měsíců. Ačkoliv to může znít zvláštně, zkuste si oblíbenou pochutinu zavařit. Příprava je snadná a trochu připomíná tvorbu populárních utopenců.

Zavařený rajčatový salát

Na přípravu rajčatového salátu „na později“ budete potřebovat: 1,5 kg rajčat, 4 cibule, celý i mletý pepř, 6 bobkových listů, sušenou bazalku a sůl.

Jak na to? 

  1. Rajčata nakrájejte na silnější kolečka, cibuli naopak na slabší kolečka.
  2. Do umytých a suchých sklenic vrstvěte vždy kolečka rajčat a na ně cibuli (nebojte se na suroviny přitlačit, aby se jich do sklenice vešlo víc). 
  3. Každé „patro“ rajčete a cibule lehce posolte a popepřete, podle chuti můžete přidat sušenou bazalku. Navrch sklenice přidejte bobkový list.
  4. V rychlovarné konvici ohřejte vodu a ještě před bodem varu ji vlijte do sklenice se zeleninou. Sklenice pevně zavřete víčkem.
  5. Do většího hrnce dejte na dno utěrku, naskládejte sklenice a nalijte vodu do výšky sklenic. Nechte vařit 5-7 minut.
  6. Poté sklenice vyndejte na suchou utěrku dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Před podáváním obsah sklenice promíchejte s octem, abyste docílili oblíbené chuti.

Naše rada: Pokud máte rádi hodně cibule i v klasickém rajčatovém salátu, nebojte se přidat i do jeho zavařené verze.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělý rajčatový salát s řapíkatým celerem:

Recepty k tomuto článku