Rajčatový salát jako čerstvý i v zimě: Stačí ho jednoduše zavařit, postup je snadný, salát skvěle chutná a vydrží několik měsíců
13. 8. 2024 Vaření
Rajčatový salát patří k těm vůbec nejoblíbenějším. Především proto, že na něj potřebujete pouze pár surovin a máte ho připravený za pár minut. Lehkou nevýhodou může však být fakt, že nejlépe chutná v létě, protože jsou rajčata čerstvá ze zahrádky a nemusíme používat kupovaná. Existuje ovšem způsob, jak si skvělý salát uchovat třeba i na zimu.
Oblíbený nejen u nás
Rajčatový salát je oblíbeným pokrmem po celém světě. Tento jednoduchý, ale osvěžující pokrm má totiž mnoho variant a může být podáván na různé způsoby. Kromě toho „našeho“, do nějž přidáváme nejčastěji jen rajčata, cibuli, ocet, sůl a pepř, se s ním můžeme setkat například v Itálii.
Zdejší „insalata di pomodori“ se často podává s mozzarellou a bazalkou jako variace na slavný salát Caprese, populární je také v Řecku. V Mexiku je rajčatový salát často součástí pikantních pokrmů a obsahuje přísady, jako jsou koriandr a chilli papričky.
Mohlo by vás zajímat
K čemu se hodí
Rajčatový salát je velmi univerzální a může být podáván různými způsoby. Jako příloha se perfektně hodí k grilovanému masu nebo rybám. Můžeme ho podávat i jako předkrm, je totiž lehký a osvěžující, tím pádem vhodný před hlavním chodem. Pokud přidáme bílkoviny, jako jsou mozzarella, tuňák nebo kuřecí maso, může být v létě i skvělým hlavním jídlem. Nebojte se ho přidat i do sendvičů, přinese jim svěžest.
Pokud máte rádi experimenty, můžete vyzkoušet různé druhy koření, které salát ochutí. Někdo rád přidá čerstvou bazalku, která se k rajčatům hodí skvěle, jiní zvolí oregano, či koriandr. Klasickou cibuli můžete zaměnit za červenou, která přidává pikantní chuť a křupavost, česnek zase potěší milovníky silnějších chutí. Pokud máte rádi balsamikový ocet, zvolte ho místo tradičního jablečného.
Skladování má svá pravidla
Čerstvý rajčatový salát je nejlepší konzumovat co nejdříve po jeho přípravě, aby si uchoval svou chuť a pevnost rajčat. Pokud však potřebujete salát skladovat, uchovávejte ho v ledničce. Když použijete vzduchotěsnou nádobu, nejenže pomůžete zachovat čerstvost salátu, ale také zabráníte zabránit absorpci pachů z jiných potravin v lednici.
Čerstvý rajčatový salát je nejlepší konzumovat do 24 hodin. Pokud jej skladujete déle, chuť a textura rajčat se mohou zhoršit. Existuje však varianta, která pomůže uchovat rajčatový salát jako čerstvý až několik měsíců. Ačkoliv to může znít zvláštně, zkuste si oblíbenou pochutinu zavařit. Příprava je snadná a trochu připomíná tvorbu populárních utopenců.
Zavařený rajčatový salát
Na přípravu rajčatového salátu „na později“ budete potřebovat: 1,5 kg rajčat, 4 cibule, celý i mletý pepř, 6 bobkových listů, sušenou bazalku a sůl.
Jak na to?
- Rajčata nakrájejte na silnější kolečka, cibuli naopak na slabší kolečka.
- Do umytých a suchých sklenic vrstvěte vždy kolečka rajčat a na ně cibuli (nebojte se na suroviny přitlačit, aby se jich do sklenice vešlo víc).
- Každé „patro“ rajčete a cibule lehce posolte a popepřete, podle chuti můžete přidat sušenou bazalku. Navrch sklenice přidejte bobkový list.
- V rychlovarné konvici ohřejte vodu a ještě před bodem varu ji vlijte do sklenice se zeleninou. Sklenice pevně zavřete víčkem.
- Do většího hrnce dejte na dno utěrku, naskládejte sklenice a nalijte vodu do výšky sklenic. Nechte vařit 5-7 minut.
- Poté sklenice vyndejte na suchou utěrku dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Před podáváním obsah sklenice promíchejte s octem, abyste docílili oblíbené chuti.
Naše rada: Pokud máte rádi hodně cibule i v klasickém rajčatovém salátu, nebojte se přidat i do jeho zavařené verze.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělý rajčatový salát s řapíkatým celerem:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí kečup podle finalisty MasterChef Česko Kuby: Voní skořicí a lehce připálenými rajčaty, hotový je do hodiny
Domácí kuřecí stripsy jako z KFC máte hotové hned: Hrníčkový recept na oblíbenou klasiku baví internet
Jak na ty nejlepší utopence? Kouzlo spočívá v dokonale ochuceném láku, oloupaných špekáčcích a dostatečně dlouhém odležení
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavařit lečo na zimu? Směs letní zeleniny se sádlem a solí přijde vhod nejen v chladných měsících
Retro rajčatový salát: Potřebujeme krásně vyzrálé plody, dobře ochucenou zálivku z oleje a octa, navrch pak jemně nakrájenou cibulku
Oschlé ředkvičky vrátíte do formy velmi snadno: Pomůže voda i lednice, jen je třeba dbát na osvědčená pravidla