Domácí kečup krok za krokem: Voní skořicí a vydrží celou zimu v perfektní kondici
14. 8. 2024 Vaření
Urodilo se vám na zahrádce hodně rajčat? Samozřejmě, že nejlepší jsou čerstvá, pokud si je ale chcete zavařit na horší časy a máte v oblibě kečup, použijte rajčata do jeho domácí verze, které se kečupy z obchodu nemohou rovnat. A navíc, domácí rajčata mu dodávají dokonalou sladkost.
Kečup je nejlepší domácí
Kečup je jedním z oblíbených dochucovadel. Na těstoviny sice podle Italů nepatří, ale třeba s párkem nejen v rohlíku chutná skvěle, stejně jako s hranolky nebo na hamburgeru. Kečup se dá v současnosti v poměrně dobré kvalitě koupit i v obchodech, na ten domácí ale stejně nemá. Pokud tedy máte rajčat tolik, že nevíte, co s nimi, je kečup výborným řešením, jak je zpracovat a užívat si jejich chuti i v zimě, kdy jsou k dostání jen rajčata nevýrazné chuti z obchodu.
Mohlo by vás zajímat
Jak dochutit kečup?
Na domácím kečupu je úžasné nejen to, že v něm nejsou žádná dochucovadla, konzervanty, umělá sladidla nebo zbytečně moc přidaných cukrů, ale i to, že si jej můžete připravit přesně podle své chuti. Kečup se nejčastěji dochucuje klasickou kombinací koření, které se dává třeba i do rajské – bobkovým listem, skořicí, novým kořením, pepřem, případně i hřebíčkem. Někteří přidávají i bylinky, jako jsou tymián, oregano či bazalka. Máte-li rádi pikantní, lze do směsi přihodit i trochu chilli papriček.
Proč přidat do kečupu jablka?
Kromě rajčat se do kečupu přidávají i další ingredience, např. jablka, papriky nebo červená řepa. Jablka díky obsahu pektinu kečup přirozeně zahustí a zjemní jeho chuť. Papriky a řepa naopak kečupu propůjčují sytější barvu a přirozenou sladkost, díky čemuž není třeba přidávat tolik cukru. Rajčata jsou ovšem nejdůležitější.
Nejvhodnější jsou ta keříčková, případně masitá, pro zpestření lze přidat i cherry rajčátka. Rajčata by ale hlavně měla být dostatečně zralá, klidně až přezrálá.
Důležité totiž hlavně je, aby byla sladká, pak aspoň není nutné přidávat tolik cukru nebo jiného sladidla.
Bez něj se ale stejně při přípravě kečupu neobejdete, neboť právě sladká chuť odlišuje kečup od protlaku nebo pyré. Místo klasického cukru lze použít třtinový, díky němuž získá kečup lehce karamelovou příchuť, případně lze použít i med.
Recept na domácí kečup s vůní skořice
Příprava samotného kečupu je poměrně snadná. Stačí jen rajčata s kořením povařit a následně prolisovat, kečup pak bude krásně hladký. Aby měl kečup pořádně výraznou chuť, je třeba rajčata dusit dlouho při nízké teplotě za stálého míchání, aby rajčata krásně zesládla a kečup měl tu správnou hustou konzistenci. A jak tedy domácí kečup připravíte?
Budete potřebovat: 3 kg hodně zralých, měkkých rajčat, 2 dl 8% octa, 100 g cukru, 30 g soli, 1 svitek skořice, 4 hřebíčky, 10 zrnek pepře, 10 zrnek nového koření.
- Omytá rajčata pokrájejte na kousky, přidejte opláchnuté koření a sůl a směs rozduste na kaši. Horkou kaši prolisujte, vraťte do hrnce a za stálého míchání odpařte do hustoty kečupu.
- Přidejte cukr a ocet a ještě nechte přejít varem, krátce povařte a naplňte do dobře vymytých a vysterilovaných skleniček ovinutých vlhkou utěrkou. Okraje otřete, na sklenice upevněte víčka, vložte je do hrnce s horkou vodou a sterilujte nejprve 10 minut do zahřátí na teplotu 85 °C a pak 25 minut při teplotě 85 °C (platí pro sklenice o objemu 250 ml). Pak sklenice vyjměte a nechte vychladnout. Skladujte nejlépe někde v chladu a temnu.
Náš tip: Domácí kečup si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit domácí kokosové mléko? Vysvětlíme jednoduchý recept na rostlinný nápoj
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Patří kečup po otevření hned do lednice? Hádka na internetu rozdělila uživatele, ale šéfkuchař Miroslav Mahel má jasno
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Domácí kečup podle šéfkuchaře Miroslava Mahela: Nechybí v něm badyán, překvapuje řepa, kapie nebo jablka