Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová hořčice: Vynikající dip, který využijete nejen při grilování. A do hořčice se hodí i přerostlé cukety
Zdroj: Toprecepty

Cuketová sezóna ještě nekončí, ba naopak právě vrcholí. O to víc tak řešíme, co nyní s trochu přerostlejšími cuketami dělat. Pokud si je chcete nějak zakonzervovat na zimní měsíce, cuketová hořčice je jednou z možností hlavně tehdy, když chcete zkusit něco méně obvyklého. 

Trochu jiná hořčice

Cuketová hořčice sice není hořčicí v pravém slova smyslu, nevyrábí se totiž pouze z mletých hořčičných semínek jako klasická hořčice. Chuťově ji ale hodně připomíná, neboť pravá hořčice se do ní i přidává. Hlavní surovinou pro její přípravu je ovšem cuketa, dalo by se tak spíš říct, že cuketová hořčice je vlastně takovým čatní – zeleninovým dochucovadlem pikantnější chuti.

Dip s příchutí hořčice

Jde tak vlastně o vynikající omáčku s hořčicovou příchutí, jíž díky použití cukety snadno vyrobíte větší množství. Cuketa má totiž poměrně neutrální chuť, takže ji lze přidat vlastně kamkoliv, což oceníte hlavně ve chvíli, kdy máte na zahrádce cuket přebytek

Předností této zeleninové hořčice je to, že do ní můžete použít i přerostlé cukety, které se již úplně nehodí na zapékání nebo dušení, neboť již nejsou tak křehké, mohou být vysušené a také bývají plné semínek. To v případě hořčice nevadí, neboť semínka jednoduše vydlabete a zbytek povaříte a rozmixujete na pyré. Navíc se můžete rozhodnout, zda chcete mít hořčici krásně hladkou nebo trochu hrubší.

Jak ochutit cuketovou hořčici?

Cuketová hořčice je oproti té normální jemnější a odlehčenější, neboť cuketa obsahuje poměrně hodně vody. Je vynikajícím doplňkem k masu, hlavně ke grilovanému, nebo ke klobáskám. Hořčici si navíc můžete upravit k obrazu svému. To, co do ní přidáte kromě cukety, záleží zkrátka jen na vás.

Hlavním dochucovadlem je tedy hořčice, nejlépe ta výraznější dijonská, tu ale můžete klidně vyměnit jen za hořčičná semínka. Tradiční součástí hořčice bývá i česnek, sůl, cukr, olej a ocet. Lze ale přidat třeba i mletou papriku nebo chilli papričky, aby byla pikantnější, dále také různé bylinky. Oblíbenou ingrediencí je i kurkuma, která dodá hořčici krásně žlutou barvu, což ji přibližuje pravé hořčici. 

Recept na hořčici z cukety

Cuketová hořčice se dá dělat jen jako rychlovka k přímé spotřebě, můžete ji ale klidně zavařit a pak vám vydrží dobře skladovaná (nejlépe někde v chladu a temnu) až do zimy. A pokud raději postupujete podle nějakého konkrétního receptu, můžete ji zkusit podle našeho ověřeného. Jak na to?

Budete potřebovat: 1000 g cukety, 5 stroužků česneku, 1-2 feferonky, 80 g třtinového cukru, 20 g mořské soli, bílý pepř (čerstvě mletý), 100 ml olivového oleje, 70 ml vinného octa, 200 g dijonské hořčice. 

  1. Cuketu oloupejte, podélně překrojte a lžící vydlabejte jadérka. Poté ji nakrájejte na drobné kostky a dejte do hrnce.
  2. Česnek a feferonku zbavenou semen rovněž nakrájejte nadrobno a přidejte k cuketě. Přidejte i zbytek surovin, promíchejte a na silnějším plameni přiveďte k bodu varu. Poté intenzitu plamene snižte na minimum, přiklopte poklicí a za občasného promíchávání duste přibližně hodinu.
  3. Po uplynulé době dušení horkou směs pomixujte ponorným mixérem. Přemístěte do čistých a vysterilizovaných sklenic se šroubovacími uzávěry a pevně uzavřete víčky. Sterilizujte při teplotě 90 °C 15 minut.

Náš tip: Z cukety si můžete udělat i toto pikantní čatní podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku