Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Melounová sezona je tady a letos máte možnost nasbírat si melouny sami. Za super cenu a přesně takové, jaké se vám budou líbit. Zmapovali jsme, kde probíhají samosběry melounů i kolik na místě zaplatíte. Aktuálně je skvělá nabídka v okolí Prahy. Vybrat si můžete i z více odrůd.

Nejlevnější melouny z Moravy

Zatímco samosběry jiných druhů ovoce či zeleniny probíhají již pár let, ty melounové jsou úplnou novinkou. Však si také můžete meloun vlastnoručně utrhnout jen na pár místech.

Letos s melounovým samosběrem začali nejdříve na Moravě na farmě Jany a Ladislava Kašparových v Těšeticích-Vojnicích. Lidé sem běžně jezdí pro cibuli nebo rajčata, melouny letos takto nabízeli úplně poprvé, samosběr vyhlásili jen na jeden den a druhý jen doprodávali menší melouny za symbolickou cenu 5 Kč za 1 kg.

Zájem o melouny byl obrovský a mnozí je kupovali ve velkém. O úspěchu akce svědčí i další reakce zákazníků na internetu. „Vaše melouny mají chuť těžko srovnatelnou s těmi z obchodu. Navíc jste nám připravili barel s vodou na umytí rukou, pytle na melouny... ochutnávku,“ pochvalovala si zákaznice Lenka. „Bezkonkurenční melouny, slaďoučké, křupavé, božské. Moc děkujeme za vaši práci, skvělou organizaci a příjemné jednání,“ ocenila akci na Facebooku další z účastnic samosběru, Milena. 

Někteří „melounoví sběratelé,“ byli skutečně výkonní a zvládli si do auta odnosit 30 melounů. Jak sami popisovali na sociálních sítích, předem se totiž dohodlo několik rodin a využili pro odvoz jedno auto. 

Na samosběr do Vraňan

Ovšem ani ti, kteří o samosběr u Olomouce letos přišli, nemusí smutnit. Pro melouny si můžete letos zajet třeba také na vyhlášenou jahodovou farmu ve Vraňanech, kde se samosběry začali v 12. 8. „Samosběr melounů jsme nabízeli již loni na konci sezony, letos jej poprvé pořádáme ve velkém,“ řekla webu Toprecepty.cz spolumajitelka farmy Dagmar Hančová.

Melouny si můžete utrhnout přímo na poli, kde vám je i zváží stejně jako u jiných samosběrů. I zde jen cena velice příznivá, a sice 10 Kč/kg. Meloun si můžete koupit i v místní farmářské prodejně za 20 Kč za kilogram, ale vyplatí se si užít samosběr na poli, zejména, máte-li s sebou někoho, kdo zvládne melouny odnosit. 

Samosběry jsou podle Dagmar Hančové zajímavé hlavně pro děti. „Často je sem berou maminky, aby viděly, jak zelenina roste a sklízí se,“ vypráví Dagmar Hančová a dodává: „Nejvíc nás těší reakce zákazníků, kteří vnímají rozdíl mezi čerstvě utrženým melounem, který neleží v chladírnách jako ty z obchodu, a má tak úplně jinou chuť.“
Ve Vraňanech pěstují jednu odrůdu ze semínek, která sejí přímo na pole. Melouny tu mají druhým rokem, čím dál tím víc se jim daří a vynikají hlavně vysokou cukernatostí.

Na to, jak takový samosběr probíhá, jsem se rovněž zeptali přímo Dagmar Hančové: „Zákazník si vybere, jaký meloun chce. Předem je však již poučen, jak vypadá zralý meloun, neboť jak je známo – do melounu nevidíme. Zákazníkovi proto pomůžeme, poradíme, aby se zaměřil na znaky zralosti melounu a nebyl pak zklamaný.“

A jak dlouho tu samosběry potrvají? Termíny tu vypisují postupně, zatím ale počítají, že by měly trvat dva až tři týdny. Vše záleží na zákaznících a jejich zájmu. 

Melouny od Slaného

Třetí farmou, kde si můžete melouny sami natrhat, je Farma Dryák u Slaného. Zde mají termíny vypsané do 18. 8., ale počítají s tím, že by měly samosběry trvat do konce srpna. Vybírat tu můžete ze tří odrůd, přičemž jedna z nich je bezsemenná, kterou si zákazníci na sociálních sítích velmi pochvalují.

To, jakou odrůdu si ale vyberete, záleží jen na vás, cena je vždy stejná - 15 Kč za 1 kilogram. Na melouny vám tu zapůjčí v místní prodejně nůžky, jimiž meloun snadno ustřihnete. Samosběry probíhají denně kromě pondělí od 8 do 16 hodin.

Na fotky ze samosběru melounů se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Fotogalerie - HOTOVO Samosběr melounů 2024: Na Moravě byly sladké české melouny k dostání již za 5 Kč/kg, v Čechách si je nyní můžete utrhnout za 10 Kč/kg

Ukázat 9 fotografií

Náš tip: Z melounu si můžete doma připravit třeba osvěžující sorbet podle našeho video receptu

Témata

Recepty k tomuto článku