Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mayové  měli na talíři opice, psy či jaguáry, byli ale i zdatní včelaři. Med získávali od speciálního druhu včel bez žihadel
Zdroj: Wikimedia Commnons, Lacambalam - Own work, CC BY-SA 4.0

Mayové byli vyspělým národem, který žil na území dnešního Mexika. Živila je úrodná půda Yucatánského poloostrova a hojnost i různorodost zvěře, kterou lovili. Koho by ale napadlo, že byli i chovateli včel?

Dobyvatele zaujal mayský jídelníček

Domovem indiánského kmene Mayů byl úrodný Yucatánský poloostrov na jihovýchodě dnešního Mexika. Za vrchol mayské kultury označují historikové 9. století. Ani v době největšího rozmachu však Mayové nedokázali vytvořit jednotnou říši, šlo vlastně o řadu městských státečků.

Když se na jihu Ameriky objevili španělští kolonizátoři, zaujala je mj. i skladba místního jídelníčku, kde dominovaly fazole, různé druhy tykví a samozřejmě kukuřice.

Široká paleta potravin

Mayové byli nesmírně zdatní zemědělci, navíc všude kolem byla úrodná půda. Španělé také s údivem zjistili, že tito domorodí obyvatelé připravovali a konzumovali mnohem širší spektrum potravin, než Evropané znali ze svých domovů.

Překvapila je mj. i pestrost využívaného masa. Kromě doma chované drůbeže a zvěřiny, mnoha druhů ryb, ale i korýšů a mořských plodů, Mayové měli na talíři i zvířata více než podivná (a to i z dnešního úhlu pohledu). Šlo o morčata, opice, leguány, jaguáry a psy.

Důležité včelařství

Již před 3000 lety se starověcí Mayové věnovali včelařství. Včelařství bylo tradičním rysem jihoamerického života. Chov posvátných včel bez žihadla – dodnes napodobované na poloostrově Yucatán – poskytoval opylení plodin a získání medu.

Včely měly i duchovní význam. Staří mayští kněží se dvakrát do roka účastnili sběru medu a uctívali včely během náboženských obřadů. Med byl symbolem plodnosti a byl považován za dar bohů. Mayové dokonce měli boha včel a medu.

Včely nemají žihadlo, ale koušou

A ještě ke včelám. Jde o nebodavý druh včely melipona, která je mnohem menší než běžně známé včely, na druhou stranu v jednom úlu žije i několik stovek jedinců. Sice nemají žihadla, ale pokud je to nutné, docela účinně se brání kousáním a snaží se vlétnout do uší, nosu či úst.

V současné době ohrožené včely žijí v malých koloniích v dutých stromech a produkují silný citrusový med.

Co se dělalo s medem?

Med těchto včel má mnohem výraznější chuť, je sladší s ovocnými tóny. Med včely neukládají do pláství, ale do jakýchsi kapes vytvořených z vosku a propolisu.

Med se nejvíc využíval během náboženských rituálů i v medicíně. Mayové používali med ke slazení některých kukuřičných nápojů, ale není jasné, zda u nich našel uplatnění při konzervaci nebo jako sladidlo. Domorodí lidé na poloostrově Yucatán používali med i jako lék na zažívací a dýchací potíže.

Pro upřesnění je třeba dodat, že med od včel melipona se zřejmě používal i v jiných částech Jižní Ameriky, archeologové však pozůstatky včelařství objevili právě u Mayů.

Náš tip: Med se často využívá k přípravě masa, vyzkoušet můžete kuře na medu podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

smithsonianmag.com: Centuries-Old Maya Beekeeping Tools Unearthed in Mexico

foodtimeline.org: Ancient Mayan foods

localhistories.org: A History of Food

beeinfo.cz: Bezžihadlová včela Melipona

Recepty k tomuto článku