Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zahradnice Andrea radí, jak správně rozmnožit jahody, abychom jich za rok měli dostatek.
Zdroj: se souhlasem Andrey Holé, Freepik, serhii_bobyk, koláž Toprecepty.cz

Jahody bezpečně patří mezi neoblíbenější ovoce, které najdeme na našich zahrádkách. Pro svou sladkost, šťavnatost a skvělou chuť jsou populární nejen u dětí, ale bodují i u dospělých. Abychom však z úrody měli radost i napřesrok, musíme se o naše jahody dobře postarat, jak konkrétně poradila pro Toprecepty.cz zahradnice Andrea Holá.

Jahody do všeho

Velká úroda jahod je snem každého zahrádkáře. Lahodná chuť tohoto ovoce se totiž dá využít třeba i k přípravě chutných nápojů či skvělých dezertů. Ať už jde o vynikající dorty, nepečené řezy nebo cheesecake, dokáží jahody vždy danou sladkost vylepšit jako málokteré ovoce. 

Abychom však měli dostatek vlastních jahod i příští rok, musíme právě v srpnu udělat několik velmi důležitých věcí. Které to jsou, popsala pro Toprecepty.cz Andrea Holá, která zkušenou zahradnicí.

Množte včas

„Srpen je ideální období na rozmnožování. Jahody je nejlepší po třech letech obnovit, ve druhém a třetím roce totiž plodí nejvíce, další roky jejich plodnost klesá,“ vysvětluje Andrea. Zároveň upozorňuje, že se jahody nesázejí na stejné místo. Jejich množení je ovšem podle jejích slov vcelku jednoduché. Rostliny odnožují šlahouny, na kterých rostou nové sazeničky. Nejlepší a nejsilnější sazenice jsou první a druhá nejblíže k mateční rostlině,“ popisuje zahradnice.

Jak správně množit

K získání nové sazenice můžeme podle Andrey použít dva způsoby. „Stačí sazenici odstřihnout a přesadit na nové místo. Sází se hodně mělce, aby srdíčko rostliny (střed rostliny odkud vyrůstají nové listy) zůstalo nad zemí. Aby se takto přesazené jahody ujaly, je nutné pravidelně zalévat, dokud nezakoření,“ vysvětluje. Při přesazování radí Andrea odstranit největší listy, stačí ponechat jen ten nejmladší, nedochází tolik k odpařování vody a rostlina se lépe ujme.

Druhý způsob je jistější a vhodný pro začátečníky. „Sazenice se neodstraňuje od mateční rostliny a přesadí se do květináče. Aby lépe držela v květináči, pomůžeme si ohnutým drátkem a šlahoun, kterým je rostlina spojená s mateční rostlinou, zafixujeme. Takhle lépe zakoření, protože je pořád spojená s mateční rostlinou,“ vysvětluje Andrea. Dejte však pozor na to, aby zemina v květináči byla stále vlhká, ne však přemokřená.

Kdy máme novou rostlinu

Zhruba za měsíc po použití druhého způsobu rostlinka květináč prokoření a můžeme jí odstřihnout od mateční rostliny a přesadit na nové stanoviště. „S pěkným kořenovým balem rostlina skoro nepozná, že jsme jí přesadili do záhonu. Sazenice v květináči můžeme ponechat na chráněném místě v zahradě až do jara, stačí zakrýt listím. Tímto způsobem si můžeme rozmnožit i stále plodící (remontantní) jahody,“ říká pro Toprecepty.cz zkušená zahradnice s tím, že není na škodu pěstovat oba druhy jahod, protože budete mít jahody po celé léto až do prvních mrazů.

Náš tip: Z jahod si můžete podle našeho receptu připravit třeba i výborný koktejl s mátou:

Recepty k tomuto článku